32 Bitlik Bir İşlemciyi 64 Bit Mimarisine Çevirme

32 Bitlik Bir İşlemciyi 64 Bit Mimarisine Çevirme

Makalede Neler Var?

İşlemci Nedir?

İşlemci, bilgisayardaki emirleri veren bir nevi bilgisayarın beyni olan donanım birimidir. İşlemci, kullanıcının istediği üzerine bilgisayardaki veri yolları sayesinde donanım birimlerine kullanıcının isteğini yerine getirmesine dahil emirler vermektedir. Tabi işlemcinin bilgisayardaki önemi büyük ve bu emirleri verirken hız faktörü de önemlidir. İşlemcinin güncel olması ve mimarisinin güncel olması işlemcinin hızını etkileyen faktörler arasında yer almaktadır. Peki işlemci mimarisi yani 32 ve 64 bit nedir? Bunu şöyle açıklayabiliriz:

32 Bit İşlemci Mimarisi Nedir?

32 Bit İşlemci Mimarisi, işlemcinin maximum yani saniye başına işleyebileceği dosya veya kelime boyutunun bit ile gösterimidir. 32 bit işlemci mimarisi geçmişte İntel tarafından çıkarılmış ve yaygın olarak kullanılmıştır. Sonra değişen teknoloji ile 64 bit işlemci mimarisi çıkarak 32 bitlik işlemciler eskisi gibi popüler olmamaya başlamıştır. 32 bit işlemciler maximum 4 GB ram destekleyebilir. Cihaza 4 GB üstü ram takılırsa işlemci 32 bit mimariye sahip olduğu için sadece 4 GB’ını kullanacaktır.

64 Bit İşlemci Mimarisi Nedir?

64 Bit İşlemci Mimarisi, 32 bit işlemci mimarisine göre oldukça güncel, çoğu program 64 bite özel olarak yapılıyor ve çok daha hızlıdır. 64 bit işlemci mimarisi maximum desteklediği ram miktarı 128 GB ila 2 TB dır.

32-Bitlik Bir İşlemciyi 64-Bit Mimarisine Geçirme İşlemi

Bu adımları yapmadan ilk önce işlemcimizin 64 bit mimarisini destekleyip desteklemediğini bakmamız lazım. Bunu yapmak için ilk
önce işlemci marka ve modeline bakmamız lazım olacaktır. Peki bunu nasıl yapacağız. Şu adımlar ile:

1. Bu bilgisayara sağ tıklayıp gelen pencerede özelliklere basıyoruz.
2. Gelen pencerede bizim bilgisayar özelliklerimiz olacaktır.
3. Gelen ekranda aşağıdaki gibi işlemcimizin marka ve modelini kopyalıyoruz.

Artık işlemci modelini öğrendiğimize göre işlemlere geçebiliriz.

1. Tarayıcımızı açıp işlemcimizin marka ve modelini tarayıcımıza yapıştırıyoruz.
2. Gelen arama sonuçlarında işlemcinin yapımcısı olan firmanın sitesine giriyoruz.
3. Bizim işlemcimiz Intel olduğu için ark.intel.com adresine gireceğiz.
4. Ardından sayfayı aşağı indirdiğimizde Intel 64 yazsının yanında “Evet” yazıyorsa eğer, bu bizim işlemcimizin 64 bit yükseltmeye açık olduğunu göstermektedir. “Hayır” yazıyorsa eğer maalesef işlemcimizi değiştirmek zorundayız.

5. Amd işlemcilerde nasıl yapılır derseniz, aynı Intel’de olduğu gibi tarayıcımıza işlemci modelimizi yazıyoruz. Örnek olarak biz amd ryzen 3 3100 işlemciyi aratıyoruz.
6. Gelen aram sonuçlarında amd.com sitesine giriyoruz.
7. Açılan pencerede aşağı inip “İşletim Sistemi Desteği” bölümüne geliyoruz.
8. Eğer işletim sistemi desteği 64 bit ise bu işlemcimizin 64 bit yükseltmeye açık olduğunu göstermektedir.

9. Bundan sonra yapmamız gerek işlem bilgisayara format atmak olacaktır. 64 bit mimari desteği olan bir işletim sistemi kurmak sorunu düzeltecektir.