Bilgisayar Başında Oluşan Sağlık Problemlerinin Nedenleri, Alınabilecek Önlemler ve Egzersizler

Bilgisayar Başında Oluşan Sağlık Problemlerinin Nedenleri, Alınabilecek Önlemler ve Egzersizler

Sağlık problemlerinin nedenleri Dizüstü bilgisayarla çalışanlarda en çok karşılaşılan sorunlardan bir tanesi, her gün saatler boyunca ekranın alt kısmına doğru bakmak için boynun eğik biçimde tutulmasından ötürü sırtın üst kısmı ve boyundaki kaslarda zamanla hasar oluşmasıdır. Dizüstü kullanıcılarında karşılaşılan bir diğer sorun da, kullanıcılara hayatı çekilmez kılan ve iyileşmesi için aylarca, hatta yıllarca sürebilecek terapi masajları gerektirebilen Tekrarlayan Gerilim Deformasyonudur (Repetitive Stess Injury, kısaca RSI).

Makalede Neler Var?

Alınabilecek Önlemler

1. Dizüstü bilgisayarınızı sıklıkla taşımıyorsanız mümkün olduğu kadar büyük ekranlı bir model tercih edin; böylece ekranı daha rahat okuyabilirsiniz. Eğer dizüstünüzü sıklıkla taşıyorsanız, evde kullanacağınız zamanlar için ilave bir monitör satın almayı düşünebilirsiniz.

2. Ekranı mümkün olduğunca uzağa yerleştirmeye çalışın. Yazıları daha rahat okumak istiyorsanız yazı tipi boyutunu büyütün.

3. Yerleştirdiğiniz ekranın en üst kısmı, göz seviyenizin 5-7 cm altında olsun. Daha iyi görüş için ekranı yukarı doğru kaldırın.

4. Ekranınızı pencerelerden veya herhangi başka bir ışık kaynağından ötürü oluşabilecek yansımaları engelleyecek şekilde konumlandırın.

5. Çalışırken başvurduğunuz basılı kaynaklar varsa, bu kaynakları okumak için boynunuzu sürekli eğmenizi engelleyecek kâğıt tutucular kullanmayı deneyebilirsiniz.

Faydalı Egzersizler

Dizüstü kullanıcıların yapması gereken egzersizler içinde en önemlileri, kısa çalışma aralarında uygulanabilecek açma-germe hareketleridir. Genel kural olarak, normalde yapmadığınız hareketleri yapmaya çalışmamalı ve yaptığınız egzersizlerle vücudunuzu zorlamamalısınız.

Açma-Germe Hareketlerinin Esas Amacı

vücudun esnekliğini ve dengesini koruyarak ergonomik problemlerin önüne geçmektir. Eğer düzenli olarak yapılırsa, daha genel aerobik hareketleri vücudunuzu güçlü kılacak, kalbinizi kuvvetlendirerek kan dolaşımınızı daha sağlıklı hale getirecek ve vücudunuzdaki gerilimi atmanıza yardımcı olacaktır. Bahsi geçen egzersizlerin hepsi çalışma ortamınızda rahatlıkla gerçekleştirilebilir. Dizüstüyle rahat çalışma pozisyonu için öneriler

Verimli bir şekilde çalışabilmek için rahat bir çalışma pozisyonu olmazsa olmaz olarak değerlendirilmelidir. Bu pozisyonu sağlamak için dikkate almanız gereken önerilerse şöyle:

1. Ergonomik dizüstü bilgisayar klavyesini dirseklerinizin hizasında bulundurun ve bileklerinizi kıvırmadan, düz tutarak yazın.

2. Bileklerinizin doğal pozisyonunu bulabilmek için masanızı ve sandalyenizi farklı yüksekliklere ayarlayarak çeşitli denemeler yapın.

3. Boynunuzu ve başınızı gevşek bir hâlde tutun, boynunuzu aşırı derecede bükmeyin ve çevirmeyin.

4. Her 20-30 dakikada bir kısa aralar vererek sabit pozisyondan ve tekrarlayan hareketlerden kaynaklanabilecek problemlerin oluşma riskini en aza indirin.

5. Eğer sandalyenizi yükseltmeniz gerekiyorsa, ayaklarınızı desteklemek için bir ayak taburesi kullanın. Oturduğunuzda kalçalarınız dizlerinizden biraz daha yukarıda olmalıdır.

6. Sabit çalışma ortamınıza harici bir klavye ekleyin ve dizüstü bilgisayarın dâhili klavyesi yerine bu klavyeyi kullanmaya çalışın.

7. Dizüstü bilgisayarınızdaki işaretleme aygıtı (touchpad) rahat çalışmanıza izin vermiyorsa, ilave bir fare kullanın. Harici bir klavye kullanıyorsanız muhtemelen harici bir fare de kullanma gereksinimi duyacaksınızdır.

8. Yazı yazarken bileklerinizden güç almayın. Bileklerinizi mümkün olduğunca düz tutun. Klavyeyi kullanmak için el ve kol hareketlerinden yararlanın. Ekranı görmek için boynunuzu ve başınızı ileri veya geri eğmekten kaçının.

9. Dizüstü bilgisayarınızın ekranını anti statik temizleme sıvısı/mendili kullanarak düzenli aralıklarla temizleyin.

10. Elleriniz ve bilekleriniz düzgün bir bilek pozisyonunda kalmalı, yazı yazdığınız sırada herhangi bir avuç desteği, masa veya dize dayanmamalıdır. Aksi halde ergonomik sıkıntılar oluşabilir.

11. Dizüstü bilgisayarınızı bir dizüstü sehpasının, kitabın veya uygun başka bir nesnenin üzerine yerleştirerek daha yukarıda durmasını sağlayın. Böylelikle ekrana bakmak için boynunuzu eğmek zorunda kalmamış olursunuz.