Bilgisayarın Temiz Olduğu Nasıl Anlaşılır

Bilgisayarın Temiz Olduğu Nasıl Anlaşılır

Bilgisayarınız Temiz mi? Bilgisayarınızda virüs, spyware olabilir mi? Bilgisayarınızın temiz olduğuna emin olmadan işlem yapmamaya çalışın, çünkü günümüzde alışverişten tutunda özel hayatınıza kadar pek çok bilgisayarlarda yer almaktadır. Bununla birlikte kullanıcılara yönelik tehditler artmaya başladı. Sosyal medya üzerinden daha fazla kitlelere ulaşılabiliyor. Böylece bir çok kişi korsanlar tarafından mağdur ediliyor. Kullanıcılar bu konuda dikkatli olmalılar. İşte casus yazılım yüklü bir bilgisayarda karşılaşabileceğiniz bazı göstergeler.

Makalede Neler Var?

Bilgisayarım Temiz mi?

Internet tarayıcınızın adres çubuğuna ya da arama kutusuna bir terim yazıp arattığınızda normal arama motorunuz yerine hiç duymadığınız bir arama motorunun sonuçları gelir.

Anti-spyware yazılımınız ya da diğer güvenlik yazılımlarınız normal şekilde çalışmaz. Bazı dosyaların silinmiş olduğunu söyleyebilir ya da güncelleme yapamayabilirler. Programları çalıştırdıktan kısa bir süre sonra kapanabilir ya da kilitlenebilirler.

Sık Kullanılanlar listenize adını duymadığınız siteler otomatik olarak eklenir. Kaç kere silerseniz silin o siteler yine Sık Kullanılanlar’da yerini alır.

Sisteminiz eskisinden fark edilir biçimde daha yavaş çalışır. Görev Yöneticisi’ni açtığınızda adı garip görünen bir işlemin işlemcinizin neredeyse yüzde 100’ünü kullandığını fark edersiniz.

İnternette hiçbir şey yapmıyor olsanız bile modeminizin veri ışığı sürekli yanıp sönmeye devam eder. Sistem tepsisindeki ağ simgesi de internetten bir şeyler indiriyormuşçasına yanar.

Tarayıcınıza bilerek yüklemediğiniz bir araç çubuğu eklenir. Kaldırmaya çalışırsanız kalkmaz ya da bir süre sonra kendi kendine yeniden yüklenir.

Tarayıcınız çalışmadığı zaman bile karşınıza aniden reklamlar çıkar. Bu reklamlar sizin aniden rezil edebilecek erotik reklamlar bile olabilir.

Tarayıcınızı açtığınızda istemediğiniz ve sizin tarafınızdan ayarlanmamış bir açılış sayfasıyla karşılaşırsınız. Değiştirseniz bile tarayıcınızı tekrar açtığınızda aynı sayfa geri gelir.

Mesajlaşma araçlarınızdan arkadaş listenize mesajlar gider.

Son olarak, her şey normalmiş gibi görünebilir. Bazı sinsi casus yazılımlar ve Truva atları sisteminizde hiçbir iz bırakmamaya, verilerinizi gizliden gizliye toplamaya çalışabilirler

Zararlılardan Nasıl Korunurum

Sisteminize zararlı yazılım bulaşmasını önlemek için uygulayabileceğiniz çeşitli önlemler mevcut. Elbette bu yöntemlerin hiçbirinin yüzde 100 koruma sağlamayacağını, yeterince korunmak için tümünün birden uygulanması gerektiğini unutmayın.

İşletim sisteminizin, tarayıcınızın ve anti virüs yazılımınızın güncellemelerini ihmal etmeyin.

Eş zamanlı koruma sağlayan bir anti virüs yazılımı ve istediğinizde tarama yapabileceğiniz bir anti spyware yazılımı kullanın.

Sadece güvendiğiniz sitelerden dosya indirin. Yazılımları resmi sitelerinden indirmeye çalışın.

Reklamlara tıklarken dikkatli olun. Ödül kazandığınızı iddia eden reklamlara inanmayın.

Gerçek olabilme ihtimali düşük görünen vaatler gerçek değildir. Bu tip vaatlerde bulunan reklamlara tıklamayın, formları doldurmayın ve yazılımları yüklemeyin.

Tanımadığınız kişilerden gelen e-posta eklerini açmayın.

Arkadaşlarınızdan gelen “bu resim senin mi” gibi mesajlardaki linklere tıklamayın.

Bir yazılım indirirken ya da yüklerken lisans anlaşmasını ve kurulum koşullarını okuyun.