Dizüstü Bilgisayar Şarjı Uzatma

Dizüstü Bilgisayar Şarjı Uzatma

Dizüstü Bilgisayar (Laptop – Notebook) kullanan birçok kullanıcının en başta gelen sorunlardan biridir şarj Laptopunuzun şarj süresini uzatmak elinizde doğru kullanma ve çeşitli yöntemlerle dizüstü bilgisayarınızın şarj süresini bir miktarda olsa artırabilir ve bataryanızın ömrünü uzatabilirsiniz. Bu sayede enerji tasarrufu yapabilir ve zamandan tasarruf edebilirsiniz. Bilgisayarınıza yapacağınız optimizasyon ile şarj sürenizi uzatabilirsiniz.

Temizlik Şart

Bilgisayarınızın temizliğini aksatmamalısınız. Özellikle Notebookunuzun içinde bulunan fanların temizliği bilgisayarınızın içindeki hava dolaşımı sağlaması açısından önemli.

Isınma Sorununu Halletmelisiniz

Dizüstü bilgisayarınızın serin kalması da çok önemli aslında bir önceki maddede temizliği anlatırken fanlardan bahsetmiştik. Temizlenmeyen fanlar bilgisayarın ısınmasına yol açar ve bu da daha az batarya ömrü demek. Bilgisayarı serin tutmak için soğutucu altlıklar kullanabilirsiniz.

Hard Disk Optimizasyonu

Bilgisayarınızın hafızası ne kadar yüksekse Hard Diskinizin kasılma oranı da o kadar az olacaktır. Bu da size daha fazla pil ömrü olarak geri döner elbette. Ayrıca Hard Diskinizi düzenli bir şekilde birleştirmelisiniz.Bu işlem de aynı şekilde Hard Diskinizin yükünü azaltacak ve hem performansınız artacak hem de pil ömrünüz.

Hibernate(Hazırda Beklet)

Bilgisayarınızı uyku modunda ya da stand-by konumuna aldığınızda Hard diskiniz ve ekranınız kapanacaktır fakat sistem hafızası ve işlemci aktif olacaktır.Hibernate de ise sistem kendini tamamen kapatır.Bu da ekstra şarj anlamına gelir.

Güç Ayarları

Güç ayarlarınızı durumunuza en uygun şekle getirerek enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz.

Gereksiz Uygulamalar

Eğer cidden işinize yaramıyorsa birden fazla uygulamayı aynı anda kullanmayın.Çünkü bu şekilde birden çok uygulamalar direkt bataryaya yüklenecek ve doğal olarak ömrünü de azaltacaktır.

Önce Boşalt , Sonra Doldur

Bu işlem aslında bütün elektronik aletler için geçerli.Ya da şöyle söyleyelim;batarya ile çalışan elektronik aletlerde.Cep telefonu içinde geçerli olan bu kurala göre,batarya tamamen boşatılmadan tekrar doldurulmamalıdır.Gerçi batarya tipinizde önemli.Örneğin, Li-on batarya kullanıyorsanız, bataryanızı tamamen boşaltmamanız önerilir.Ama eski tip Ni- MH batarya tiplerinde ise ilk anlattığımız kuralı uygulamalısınız.

Harici Cihazlar ve CD ve DVD Sürücüleri

Eğer işiniz yoksa bilgisayarınızdan harici cihazları kaldırın.Bu bataryanızı rahatlatacaktır.Ayrıca yine aynı şekilde kullanmadığınız zamanlarda CD vd DVD sürücülerinizi dolu tutmayın.

Ekran Ayarları

Ekran koruyucu kullanmayın mesela.Çünkü ekran koruyucular monitör açısından faydalı olsa da batarya açısından negatif etkiye sahip.Ekran parlaklığınızı da azaltmalısınız.Çünkü LCD ekranlarınızın parlaklığı arttıkça batarya olumsuz etkilenecektir.

Batarya Çıkartmak

Eğer masaüstü bilgisayarlar gibi bilgisayarınızı sürekli fişe takılı kullanacaksanız,bataryanızı çıkartıp serin bir yerde muhafaza edebilirsiniz.Batarya doluluğu ortalama %40 olmalıdır.