Sabit Diskin Ömrünün Dolduğunu Anlama Programı

Sabit Diskin Ömrünün Dolduğunu Anlama Programı

Sabit diskin ömrünün dolduğunu nasıl anlarız? HDD’nin ömrümü tükendi anlamanın yolları nelerdir? Bilgisayarlarda kalıcı depolama alanı sabit disklerdir. Tüm verileriniz belgeler, fotoğraf, videolar burada saklanır. Bu nedenle sabit dikinizin ne kadar ömrü kaldığı ve durumunun ne olduğu hakkında bilgi edinmenizde yarar var. Hiç istemediğiniz bir şekilde sizi yarı yolda bırakabilir, verileriniz kaybolabilir. Hiçbir kullanıcı bunu istemez. Bu makalemizde sabit disklerin özelliklerini anlatacağız ve tabi ki Hard diskinizin ne kadar ömrünün kaldığının bilgisini veren hddlife programını tanıtacağız.

Makalede Neler Var?

Sabit Disklerin Özellikleri

Sabit siklerin ömürleri kısıtlıdır. Kalıcı olarak depolama yapan parçaların belli bir ömrü var. Üretici firma bu süreyi size belirtse de kullanıma bağlı olarak değiştiğini de unutmayınız. Bilgisayarın tüm bileşenleri arasında en dayanıklı donanım parçalarından biride sabit disktir. Sabit disklerin ortalama ömürleri yaklaşık olarak beş ila altı yıl arasıdır. Ani sıcaklık değişiklikleri ve nem bu süreyi değiştiriyor. Sisteminizi kasa dışında kullanmanız oldukça pratik bir yol. Fakat hava akımı açısından statik bir ortamdaysanız, her donanım gibi sabit disklerinde hızlı bir şekilde toz parçacıklarını üzerine toplayacağından emin olabilirsiniz ki sabit disk diğer donanımlara nazaran biraz daha “çıplak” bir donanım. İşin kötüsü de yukarıdaki iğne. Bu iğne sektörlerden veri getiriyor ne 1 mm yukarı ne de 1 mm aşağı oynamalı. İğne mekaniği ufak bir zarar gördüğünde, artık en küçük el temaslarında bile sistemin donmasına neden olabilir Zaten bu anı diskin içinden gelen iğne sürtünmesinin sesinden anlayabilirsiniz.

Sabit Diskten Gelen Sesler

Sabit diskinizden bir takım sesler duyuyorsanız tehlike yaklaşıyor demektir. Bu iyiye işaret değildir. Bu sesler genelde sürekli tekrarlayan okumalar eşliğinde başlar disk motoru bir döngü de çalışmaya başlar ve durur. Bu esnada disk kafası boşa düşerken, aynı anda kendisini toparlamaya çalışacaktır.

Yavaş Çalışan Bilgisayar, Kilitlenme ve Mavi Ekran

Bilgisayar yavaşlaması, donmalar ve mavi ekran hataları doğrudan sabit disktir demek yanlış olur. Mesela sık sık donan bir bilgisayarın ilk önce belleklerinin testten geçirilmesi gerekiyor. Mavi Ekran hatalarında zaten ekrandaki kodu araştırarak sorunun kaynağını bulabilirsiniz. Fakat bu belirtilerin iki ve daha fazlasını aynı anda yaşıyorsanız, derhal yedek almanızı öneriyor ve temiz bir Windows kurulumu yapmanızı öneriyoruz. Belleklerinizi değiştirip deneme imkanınız varsa ve hala hatalar devam ediyorsa sabit diskinizi ömrü tükeniyor demektir.

Sabit Diskinizdeki Bozulan Veriler

Eğer bilgisayarınızı açtıktan sonra, klasörlerinize erişemiyorsunuz veya verileriniz yerinden kayboluyorsa çok büyük ihtimalle sabit diskinizin ömrü doluyordur. Böyle bir durumda sabit diskinizden şüphelenmeden önce sisteminizde casus yazılım var mı yok mu emin olmalısınız. Casusu yazılımlara karşı sisteminizi taratmalı ve casus yazılımlardan temizlemelisiniz.

Bad Sektör Var mı

Bilgisayar dünyasında Bad Sector adı verilen bozuk sektörler sabit diskinizdeki verileri bozacağı gibi bilgisayarınızın açılmamasında neden olur. Bad Sector sorununu el ile manuel bir şekilde düzeltme imkanına sahip değilsiniz. Ancak bazı programlar yardımı ile bu alanın kullanılmamasını sağlayabilirsiniz. Bu hataların oluşmaması için sık sık disk birleştiricisini çalıştırmanız gerekiyor.

S.M.A.R.T. Verisi

Sabit disklerdeki S.M.A.R.T. özelliği, sürücülerde bir hata oluştuğunda devreye giriyor Yalnız S.M.A.R.T. ipleri eline aldığında iş işten geçmiş olabilir. O nedenle S.M.A.R.T. verilerini daha önceden okumak daha mantıklı bir hareket. Çünkü sabit diskinizle alakalı veri hataları ve sıcaklık gibi değerler sürekli olarak kayıt altında tutuluyor. Bunun için ekstra bir yazılıma ihtiyacınız var.

HDDlife İle Sabit Diskinizin Ne kadar Ömrü Kaldı

HDDlife adlı yazılım ile sabit diskinizin ne kadar ömrü kaldığını öğrenebilirsiniz. Masaüstü, Dizüstü Bilgisayar ve SSD için tarama programı olan yazılım ücretli fakat 14 gün deneme süresi bulunuyor. Buda diskinizi taratıp durumu hakkında bilgi almaya yeterli bir süredir. Yazılım sizlere S.M.A.R.T. sistemi ile aldığı performans sayaçlarını işleyip kolay anlaşılır hale getirir ve sabit diskinizde ileride oluşabilecek hatalara karşı sizi uyarır. Böylece sabit diskinizde ileride meydana gelecek olası bir problemi size önceden haber vererek çok değerli dosyalarınızı önceden yedekleme imkanı sunar.

HDDlife Professional, HDDlife for Notebooks ve SSD Life Professional

http://hddlife.com/eng/downloads.html