Sinema Filminden Yapılan Oyunlar

Sinema Filminden Yapılan Oyunlar

Beyaz perdeden oyun dünyasına geçen bu yapıların bir kısmı aslında hikâyelerden çizgi romanlardan sinemaya daha sonrada oyun dünyasına uyarlanmıştır. Bu oyunların kimi hayal kırıklığı yaşatırken kimi de tam bir fiyaskodur. Her ne kadar sevdiğimiz oyunların sinema uyarlamalarını severek karşılasak ta yine de pek azı başarı ortalamasını geçebiliyor. Bu durum bazen hayal kırıklıklarına sebep olabiliyor. Maalesef bu durum beyaz perdedeki yapımların oyun uyarlamalarında da boy gösteriyor. Milyon dolarlık yapımların oyunlarının bu kadar başarısız olması başta filmin hayranları olmak üzere birçok kişi tarafından olumsuz karşılanıyor. Neden böyle oluyor dersiniz? Bunun sebebi belki yapımcıların film tuttu nasıl olsa birçok hayranımız bu oyunu gözü kapalı alır düşüncesi sergilemesi olabilir mi? Bu şekilde düşünüyorlarsa bence yanılıyorlar çünkü oyunları ortalama satış rakamlarına bile ulaşamıyor. Neyse biz konumuzu fazla dağıtmadan bakalım sinemalarda fırtınalar estiren yapımlardan öne çıkanlarının oyun uyarlamaları nasıl olmuş?

Makalede Neler Var?

Harry Potter (2001 – 2011)

J.K. Rovvling’in muhteşem eseri Harry Potter önemli başarılara sahip bir seriydi. Toplamda yedi kitaptan oluşan bu muhteşem eserin sonra her bir kitabı filme alındı. Gişede milyon dolarlık hâsılatlar elde etti. Filmde oynayan çocuk oyuncuların tamamı bu film serisinde büyüdüler. Film ile aynı ismi taşıyan başkarakter Harry Potter bebek yaşta ailesini kaybetmiş bir büyücüdür. Kitaplarında ve kitaplarından birebir uyarlanan filmlerinde Harry Potter’in çocukluğundan büyüklüğüne kadar başından geçen bir dizi olaylar konu edilmiştir. Oldukça köklü bir seri olan Harry Potter’in ilk filminden son filmine kadar bütün üyelerinin EA Games tarafından oyunu yapıldı. Ancak her ne kadar gişede fırtınalar estirse de oyun dünyasında durumlar tersine döndü. Başlangıçta EA Games gibi köklü bir firmadan muhteşem seriye yakışır bir oyun beklenirken hesaplar tutmadı ve oyunları pek de iç açıcı bir tablo sergilemedi.

X-Men (2000 – 2011)

Bir başka köklü serilerden biriside Marvel Comics’in süper kahraman çizgi romanlarından sinemaya uyarlanan X-Men serisidir. X-Men serisi de beyaz perdede adından sık söz ettirmiş serilerden birisi olduğu için oyun dünyasına adım atması kaçınılmazdı. Bütün serilerinin oyunu yapılmamış olsa da birkaç filmi oyun dünyasına adım attı. İyi ve kötü taraflarda ki bir grup özel güçlere sahip mutantların mücadelesini konu alan yapımın kendine has bir hayran kitlesi var. Activision tarafından da birkaç serisinin oyunu yapılan X-men oyun dünyasında da filmleri kadar olmasa da çoğu filmden oyuna çevrilen yapımlara oranla iyi puanlar almıştı.

Punisher (2004 – 2008)

Bir diğer Marvel çizgi roman karakterlerinden birisi de Punisher. Marvel karakterleri arasında özel güçleri olmayan tek karakterdir. Ailesi bir mafya çatışması içerisinde kalır ve sadece Punisher (cezalandırıcı) takma adıyla Frank Castle hayatta kalır. Ailesinin intikamını almak için bütün mafya ailelerini temizlemeye başlar. Çizgi romanları ve çizgi romanlarından filme alınan yapımları bu konuyu ele alır. Beyaz perdede gör-düğü ilgiden sonra THQ tarafından oyun dünyasına da adım atan Punisher ilk filminin oyunuyla biraz ilgi çekmeyi başarmıştır. Her ne kadar ikinci oyun hüsran olsa da ilk filmin oyunu oynanmaya değerdi. Filmin birebir oyuna aktarılması benim şahsen çok hoşuma gitmişti.

Spider-Man (2002 – 2012)

Popüler Marvel çizgi roman kahramanlarından bir diğeri de Spider Man (Örümcek Adam). Her ne kadar şuan dördüncü filmi vizyonda olsa da Spider Man’e ait birçok oyun piyasaya çıkmıştır. Yine hayran kitlesi fazla olan yapımlardan birisidir. Bir araştırma için bir takım deneylerin yapıldığı laboratuvara izinsizce giren Peter Parker’ı deneylere maruz kalan bir örümcek ısırır. Daha sonra özel güçlere sahip olan Peter, yeteneklerini keşfettikçe kendine “Örümcek Adam” lakabını takar. Daha sonra ülkede ki suçlular ile amansız bir mücadeleye girişir. Filmleri yüksek hâsılatlar elde etmiştir. Oyunları da yine her yapımda olduğu gibi filmi kadar olmasa da yine de fena değillerdi.

The Fantastic Four (2005 – 2007)

Marvel’in öne çıkan kahramanlarından bir diğeri de dört kişiden oluşan ve her birinin kendine has özel güçleri olan “Fantastik Dörtlü”. Şu zamana kadar iki farklı filmi vizyona giren yapımın ilk filminin oyun uyarlaması yapıldı. Eğlenceli ve güzel bir yapım olsa da yine filmin gölgesinde kalan yapımlardan biri olmaktan kurtulamadı. Bu yapımında oyun uyarlaması Activision tarafından yapılmıştır.

Hulk (2008)

Hayal kırıklığı kelimesinin eş anlamlısını arıyorsanız Hulk size yeter. Sevilen Marvel karakterlerinden bir diğeri olan Hulk (Yeşil Dev) beyazperde de fırtınalar estiren ancak oyun dünyasında vasatı aşamayan yapımlardan bir diğeri olmayı başarıyor. SEGA “The Incredible Hulk” oyunu ile 2000 yıllarında kullanılan grafiklere sahip komik bir oyun piyasa çıkarmıştı. Bu durum karşısında inanın kelimeler kifayetsiz kalıyor.

Avatar (2009)

Son olarak ta sîzlere bir başka şaheser yapımın oyunundan bahsedeceğim. Dünyaca ünlü yönetmen James Cameron’un ellerinden çıkan Avatar, oyunu yapılan yapımlardan bir diğeri. Tüm zamanların en çok izlenme ve hâsılat rekorunu şuan elinde bulunduran filmin Ubisoft Montreal tarafından filme yakışır bir oyunu yapıldı. James Cameron’s Avatar: The Game adında piyasaya sürülen yapım diğer filmlerin vasat oyunlarına nazaran ortalamanın üzerinde bir puan almayı başarmıştı. Tabii ki daha iyi olabilirdi ama diğer yapımlara göre gayet başarılı olduğunu söyleyebiliriz.