Web Sitesi Hazırlamak İçin Terimler Sözlüğü

Web Sitesi Hazırlamak İçin Terimler Sözlüğü

  Web sitesi kuracağız ancak birazcık araştırma yapmaya başladığımız taktirde karşımıza anlamanı bilmediğimiz bir çok terim çıkmakta biz bunun farkında olduğumuz için bir site hazırlarken karşımıza çıkacak bazı terimlerin açıklamalarını yapmaya çalıştık işte bunlardan bazıları…

 

web terimleri

Bandwidth (BW)

  Bandwidth sitenizin anlık veya toplamda harcayabileceği Data (Bilgi) trafiğini gösterir. Her sitenin aylık ve anlık kullanabileceği limit hosting paketi satın alırken bu özellik belirtilir. Web sitenizde bulunan video, resim, müzik, indirilebilir dosya veya yazı gibi içeriğin boyutu ile site ziyaretçilerinizin sayısı kullanılan Bandwidth miktarını belirlersiniz. Kullanım amacınıza yönelik Bandwidth seçmeye dikkat edin zira yüksek beklentisi olanlar için bu çok önemli.

FTP (File Transfer Protocol)

  FTP’nin açılımı File Transfer Protocol’dür. FTP web sunucusuna dosya gönderme veya sunucudaki dosyaları bilgisayarınıza aktarmanın bir yoludur. Her web sitenin bir ftp adresi vardır. Bu adresle bağlantı kurabilmeniz için hosting satın aldığınız firma tarafından kullanıcı adınız ve şifreniz gönderilir. Bu adreslere bağlanabilmek için çeşitli programlar var Cute FTP, WSFTP bunlardan en popüler olanları

MySQL

  Veri tabanınıza güvenli bir şekilde bağlanıp, yönetme sistemidir. Bu sistemle verilerinizin erişimini, saklanmasını, düzenlenmesini güvenli bir şekilde yapabilirsiniz. İnternet ortamında önem kazanan, çok esnek ve güçlü bir kullanıcı erişim kısıtlama/yetkilendirme sistemine sahipdir. MySQL’e Python’dan Java’ya kadar birçok programlama dili ile erişilebilir. Üyelik sistemlerinden arama motorlarına kadar, binlerce tablo ve milyonlarca satır ile çalışarak birçok büyük projeye olanak sağlar. Lunix Hosting paketlerinin genelinde MySQL desteği bulunmaktadır.

Backup (Yedekleme)

  Adından da anlaşıldığı gibi Web sitenizin bulunduğu server’dan veri tabanınızın yedeğini almanıza Backup denir. Hosting alanında barındırdığınız verilerin kaybolmaması için belli periyotlarda yedeğini alırsınız. Bunun en büyük nedenlerinden biri casus yazılımlar bulaşması, çökme, silinme vb. sorunlar yaşadığınızda yedeğinizi geri yükleyerek bu sorunlardan kurtulmuş olursunuz.

CGI (Common Gateway Interface)

  CGI (Common Gateway Interface), Web Servisleri ile bu servislerin dışındaki programlar arasında etkileşim (ortak çalışma) platformu oluşturmak için geliştirilmiş bir standarttır. Özellikle Java ve JavaScript kullanımlarının yaygınlaşması, CGI’nin ilk zamanlardaki popüleritesini azaltmıştır. Öte yandan, CGI programları/scriptleri, bulundukları sistemde saklıdırlar ve çalıştıklarında o sistemin kaynaklarını kullanırlar. Oysa Java Appletleri ve JavaScript, doğrudan HTML döküman içinde onu çağıran web listeleyicisine gelirler ve burada icra edilebilirler. Bu da, Java Applet ve JavaScript’in CGI’ye göre önemli bir avantajıdır.

Hazırladığım Web Sayfalarını Nasıl Yayınlayacağım?

  Plesk Panel kullanıyorsanız dosyalarınızı httpdocs klasörüne kopyalamalısınız. 

  Cpanel kullanıyorsanız dosyalarınızı www klasörüne kopyalamalısınız.
Helm Panel kullanıyorsanız dosyalarınızı wwwroot klasörüne kopyalamalısınız.

  Daha önce FTP bölümünde bahsetmiştik. Bir FTP programı kullanarak Dosyaları yukarıda belirtildiği gibi kullandığınız panele göre dosyaları bu klasörlere atınız.

SSL (Secure Sockets Layer)

  Secure Socket Layer Türkçeye Güvenli Yuva Katmanı olarak çevrilebilir. Web Tarayıcınızın altında gördüğünüz altın renkli asma kilit resmi SSL güvencesinde olduğunuzun işaretidir. Bu kilit resmine çift tıklayıp SSL sertifikasının kimden alındığı, geçerlilik süresi gibi bilgileri görebilirsiniz. SSL kullanıcı adı, şifre, kredi kartı bilgileri gibi bilgilerin, gerekliyse tüm oturum bilgilerinin şifrelenerek iletilmesini sağlar.

Subdomain (Alt Alan Adı)

  Subdomain, alan adınızın alt alan adlarına verilen addır. Buna örnek verecek olursak www.Dijitalteknoloji.net domain adımız iken subdomain www.Forum.Dijitalteknoloji.net olarak örneklendirebiliriz. Domain satın alırken firmanın bu özelliği desteklediğini mutlaka kontrol edin. Belirlenen limit düzeyinde subdomain açabilirsiniz.

IP (Internet Protokol) Adresi

  İnternet üzerindeki her alan adının, noktalarla ayrılmış dört rakamdan oluşan karşılığına denir. Sizde internete bağlanırken, bilgisayarınıza o an boş bulunan bir ip adresi atanır. Her bağlandığınızda değişen bu ip adresine Dinamik ip adresi denir. Sabit olup değişmeyen ip adreslerinede Static ip adresi denir. Kendi IP adresinizi, Internet’e bağlıyken Windows’ta Başlat*Çalıştır satırına winipcfg yazıp Enter tuşuna basarak öğrenebilirsiniz.

E-ticaret

  Ürün veya hizmetlerin müşterilere İnternet üzerinden satılması veya kiralanmasına elektronik ticaret denir. Elektronik ticaret sitesinin diğer web sitelerinden farkı, online kredi kartı ödemelerini kabul edebilmesi için SSL sertifaklı güvenli bir alt yapıya sahip olması gerekliliğidir.

1- Domain Nedir? Dikkat emeniz gerekenler ve püf noktalar nelerdir?

2- Hosting nedir? Dikkat emeniz gerekenler ve püf noktalar nelerdir?

3- Lunix Hosting mi Windows Hosting mi Seçmeliyim?

4- Web Tasarımı İle İlgili Temel Bilgiler.

5- FTP Nedir? Nasıl Kullanılır?