Akıllı Cep Telefonu Terimleri ve Anlamları

Akıllı Cep Telefonu Terimleri ve Anlamları

Akıllı cep telefonunda geçen terimler ne anlama geliyor? Cep telefonu satın alacaksınız ancak telefonun teknik özelliklerine göz attığınızda anlamını bilmediğiniz birçok terim çıkıyor. Genelde kısaltmalar kullanılıyor. Bunun nedeni ise İngilizce kelimelerin kısaltmaları ile yeni kelimelerin oluşturulmasıdır. Makalemizde akıllı cep telefonlarında geçen tüm terimlerin ne anlama geldiğini ve hangi fonksiyonu çalıştırdığını detaylı bir şekilde öğrenebileceksiniz. İşte akıllı telefonlardaki detaylı terimler sözlüğü…

Telefon Terimleri ve Özelliklerin Anlamları

Genişlik: Genişliği hakkında bilgi verir. Cihazın ön tarafının kullanım şekline göre yatay tarafı dikkate alınır.

Yükseklik: Yüksekliği hakkında bilgi verir. Cihazın ön tarafının kullanım şekline göre dikey tarafı dikkate alınır.

Kalınlık: Cihazın farklı ölçü birimleri üzerinden kalınlığı hakkında bilgi verir.

Ağırlık: Cihazın toplam ağırlığı hakkında bilgi verir.

Hacim: Cihazın, üretici tarafından sunulan boyutlar esas alınarak hesaplanan yaklaşık hacmidir. Dikdörtgen prizma şekilli cihazlar için geçerlidir.

Ağlar: Mobil ağ, çok sayıda mobil cihaz arasında veri değişimine olanak sağlayan bir radyo sistemidir.

GSM: GSM kelimesi İngilizce Global System for Mobile Communications kelimesinin kısaltılmış halidir. Mobil İletişim İçin Küresel Sistem anlamına gelir. Analog mobil ağının (1G) yerine kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Bu nedenle GSM çoğu zaman 2G mobil ağı olarak da telaffuz edilir. Sisteme önce GPRS (General Packet Radio Services), daha sonra EDGE (Enhanced Data rates for GSM Evolution) (Küresel Evrim İçin Gelişmiş Veri Oranları) teknolojileri dahil edilerek geliştirilmiştir.

CDMA: Mobil ağlarda haberleşme için kullanılan kanal erişim yöntemidir. GSM ve TDMA gibi 2G ve 2,5G standartlarına nazaran daha yüksek bant genişliği ve aynı anda daha çok sayıda kullanıcının bağlanmasına olanak sağlamaktadır.

UMTS: Universal Mobile Telecommunications System’in kısaltmasıdır. GSM standardına dayalı ve 3G mobil ağlar kapsamına girer. 3GPP (3G Ortaklık Projesi) tarafından geliştirilmiş olup en büyük avantajı W-CDMA (Genişband Kod Bölmeli Çoklu Erişim) teknolojisi sayesinde daha yüksek hız ve spektral verimlilik sağlayabilmesidir.

LTE: 4. nesil teknoloji (4G) olarak tanımlanmaktadır. 3GPP tarafından kablosuz mobil ağların kapasite ve hızını artırmak amacıyla GSM / EDGE ve UMTS / HSPA’ya dayalı olarak geliştirilmiştir. Bu teknoloji LTE Advanced ile gelişimini sürdürmektedir.

Mobil ağ teknolojileri ve bant genişliği: Mobil ağ sisteminde cihazlar arasındaki iletişim, veri aktarımı için farklı veri hızları sunan teknolojiler vasıtasıyla gerçekleştirilir. Genel olarak veri hızını artırarak mobil ağların çalışmasını iyileştiren birkaç teknoloji mevcuttur. Cihazın desteklediği haberleşme teknolojileri ve desteklenen aktarma hızları hakkında bilgi verir.

İşletim Sistemi: İşletim sistemi, cihaz donanım bileşenlerinin çalışmasının denetiminden ve yönetiminden sorumlu sistem yazılımıdır. İngilizce OS (Operating System) kelimesinde gelir.

Bir-çipte-sistemi (SoC): Mobil cihazın bütün temel donanım bileşenlerini tek bir çip üzerinde toplar. Bir-çipte-sistemi (SoC), işlemci, grafik işleme ü nitesi (GPU), bellek, çevre birimleri arayüzleri v. b. gibi farklı donanım bileşenlerini ve de çalışmaları için gerekli yazılımı entegre eder.

Merkezi işlem birimi (CPU): Mobil cihaz işlemcisinin (CPU) temel işlevi, yazılım uygulamalarının içeriğinde yer alan talimatları entegre etmek ve yerine getirmektir.

İşlemci çekirdek sayısı: İşlemci çekirdeği yazılım talimatlarını yerine getirir. Bir, iki, üç ve daha fazla çekirdeğe sahip işlemciler mevcuttur. Çekirdek sayısının fazla olması, çok sayıda talimatın paralel olarak yerine getirilmesine olanak sağlayarak verimliliği artırır.

İşlemci saat hızı: İşlemcinin saat vuruşu sıklığı, işlemcinin saniyede ne kadar çevrim yaptığını belirler. Ölçü birimi megahertz (MHz) veya gigahertz (GHz)’tir.

Grafik İşleme Ünitesi (GPU): Grafik işlemci (GPU) farklı 2D/3D grafik uygulamalar için verileri hesaplar. Mobil cihazlarda genellikle oyunlar, kullanıcı arayüzü, video uygulamaları v. b. kullanılır.

RAM: kapasitesi, ana bellek (RAM-Rastgele erişimli bellek) işletim sistemi ve bütün kurulu uygulamalar tarafından kullanılır. RAM bellekte muhafaza edilen bütün veriler cihazın kapatılması veya yeniden başlatılmasından sonra yok olur. RAM tipi cihaz tarafından kullanılan RAM türü ile ilgili bilgiler. RAM kanallar, RAM kanalların sayısı hakkında bilgiler SoC entegre. Daha fazla kanal daha yüksek veri aktarım hızları demek. RAM saat hızı, Ana bellek frekansı, ana belleğin hızını, yani ana bellek tarafından ve ana bellekten veri yazma okuma hızını belirler.

Yığın hafıza: Her mobil cihaz sabit kapasiteli yığın belleğe sahiptir. Cihazın yığın hafızasının kapasitesi hakkında bilgi. Çok sık olarak belirli bir model farklı yığın hafıza kapasiteleri ile sunulmaktadır.

Hafıza kartı: Hafıza kartları, mobil cihazlarda veri depolama hafızasının kapasitesini artırmak için kullanılmaktadır. Farklı tip hafıza kartları farklı boyut ve hafıza kapasitelerine sahiptir. Desteklenen hafıza kart tipleri hakkında bilgi verir.

Ekran: Mobil cihazın ekranı, kullanılan teknoloji, piksel yoğunluğu, diyagonal boyut, renk derinliği ve diğer özellikler ile karakterize edilir. Ekranın temel özelliklerinden biri, ekranda kullanılan ve görüntü kalitesini doğrudan etkileyen teknolojidir. Diyagonal boyutu, Mobil cihazlarda ekranın büyüklüğü inç olarak ölçülen diyagonal boyutu ile belirlenir. Çözünürlük, Çözünürlük, ekranın yatay ve dikey ekseninde bulunan piksel sayısını gösterir. Daha yüksek çözünürlük daha yüksek görüntü kalitesi demektir. Piksel yoğunluğu, ekrandan bir santimetreye veya bir inçe düşen piksel sayısı hakkında bilgi, daha yüksek yoğunluk bilginin ekranda daha detaylı gösterilmesine olanak verir. Renk derinliği, ekranın renk derinliği, her piksel için kullanılan toplam bit sayısını gösterir. Ekranın gösterebileceği maksimum renk sayısı hakkında bilgi verir.

Sensörler: Farklı sensörler farklı miktarsal ölçümler yapar ve fiziksel değerleri mobil cihaz tarafından tanınabilecek sinyallere dönüştürür. Sensörler tiplerine ve kullanım amaçlarına göre farklılık göstermektedir. Bunlar, dahil edildikleri cihazın bir bütün olarak işlevselliğini artırır.

Navigasyon: Chazın desteklediği navigasyon ve konum belirleme teknolojileri hakkında bilgi. Konum belirleme, cihaz tarafından desteklenen cihazın bulunduğu koordinatı belirleyen farklı uydu navigasyon sistemleri vasıtasıyla gerçekleştirilir. En sık kullanılan uydu navigasyon sistemleri GPS ve GLONASS’tır. EOTD, Enhanced 911, GSM Cell ID gibi uydusuz mobil cihaz konumu belirleme teknolojileri de mevcuttur.

Wi-Fi: Wi-Fi, kısa mesafelerde farklı cihazlar arasında kablosuz genişbant bağlantısı sağlayan teknolojidir. Cihazlar arasında Wi-Fi haberleşmesi IEEE 802.11 standardı sayesinde sağlanır. Bazı cihazlar, başka cihazlar için internet erişimi sağlayarak Wi-Fi Hotspot olarak kullanılabilir. Wi-Fi Direct (Wi-Fi P2P), cihazların birbiriyle kablosuz erişim noktası (WAP) olmadan haberleşmelerini sağlayan başka bir standarttır.

Bluetooth: Bluetooth, kısa mesafelerde farklı cihazlar arasında güvenli kablosuz genişbant bağlantısı sağlayan standarttır. Birkaç Bluetooth versiyonu mevcuttur. Bunların her yeni versiyonu bağlantı hızını, kapsama alanını, daha kolay cihaz bulma ve bağlanma gibi özellikleri daha da iyileştirilmiş olarak sunulmaktadır. Cihazın Bluetooth versiyonu hakkında bilgi. Bluetooth, daha hızlı veri alışverişi, enerji tasarrufu, daha kolay cihaz bulma gibi özellikler sağlayan farklı profil ve protokoller kullanmaktadır. Bunlardan cihazın desteklediği bazı profil ve protokoller burada gösterilmiştir.

USB: USB, farklı elektronik cihazlar arasında veri alışverişi yapılmasını sağlayan endüstri standardıdır. Konnektör tipi, Birkaç USB konektör tipi mevcuttur: standart, mini, mikro, On-The-Go ve diğer. Cihazın konnektör tipi. Mobil cihazlardaki USB arayüzü, pili şarj etme, cihazı mass storage, host olarak kullanma v. b. gibi farklı amaçlar için kullanılabilir.

Özgül soğurma oranı (SAR): SAR değerleri, mobil cihaz kullanılırken insan vücudunun emdiği elektromanyetik radyasyon miktarını ifade etmektedir. Kilogram başına watt olarak ölçülür (W/kg).

Vücut ve Baş SAR Değeri (ABD): SAR değeri, mobil cihaz kulağa yakın tutulurken vücudun maruz kaldığı maksimum elektromanyetik radyasyon miktarını ifade etmektedir. ABD için kabul edilen azami değer, 1 gramlık insan dokusu üzerinde 1.6 W/kg’dir. ABD’de mobil cihazlar CTIA tarafından denetlenir, FCC tarafından ise, test edilerek SAR değerleri tespit edilir.