Android Nedir Kısaca Android İşletim Sistemi

Android Nedir Kısaca Android İşletim Sistemi

Android işletim sistemi genel olarak akıllı cep telefonlarında karşılaştığımız ve son zamanlarda tablet PC’lerde de sıkça karşımıza çıkan bir işletim sistemi olarak bilinir. Android işletim sistemi bir ara yüzdür ve e-mail, sms programı, takvim, google maps, telefon rehberi ve sosyal ağ entegrasyonunda kullanılan programlar gibi bir kaç çekirdek programın bir araya getirilmesiyle oluşur. Android işletim sistemi ilk başlarda bu denli ufak bir işletim sistemiyken her geçen gün kendisi geliştirdi ve bilgisayarlarda da karşımıza çıkmaya başladı.

Android işletim sisteminde yüklenen uygulamalar java programlama diliyle yazılır ve dalvik sanal makinesi üzerinde çalışır. Uygulama uzantısı .apk’dır. Bir .apk dosyasını telefonunuza atarak android paket yöneticisi aracılığı ile kurabilirsiniz.

Android işletim sisteminde her android uygulaması ayrı bir linux processi şeklinde çalışır. Bir uygulama çalışmak istediğinde android yeni bir process yaratır ve uygulama kapatılana kadar bu process altında çalışır. Tabi sistem kaynakları yeterli olmadığı durumda android uygulamalanın kapatılması beklenmeden processi sonlandırabilir.

Android’in en önemli özelliklerinden birisi de bir uygulamanın diğer bir uygulamayı ve onun istenilen parçalarını kullanabiliyor olmasıdır. (Uygulamanın buna izin vermesi halinde) Örneğin uygulamanızın bir dizi resimi kaydırması gerekiyor ve başka bir uygulama bu işi çok iyi yapıyor ve başka uygulamaların bu özelliği kullanmasına izin vermişse siz uygulamanızdan bu uygulama parçasını çağırabiliyorsunuz. Yani bu sizi büyük bir iş yükünden kurtarmış oluyor. Android işletim sistemi bunu yapabilmek için sistemin bir uygulama processi yaratıp gerekli java objelerini hazırlaması gerekir. Androidde diğer sistemlerden alışkın olduğumuz tek bir main() methodu yoktur. Onun yerine ihtiyaç duyulduğunda çalıştırılmak üzere 4 temel bileşenden oluşur.