Breadboard (Devre Tahtası) ve Arduino İlk Devre Tasarımı

Breadboard (Devre Tahtası) ve Arduino İlk Devre Tasarımı

Breadboard nedir? Devre Tahtası iç yapısı ve özellikleri nelerdir? Arduino LED yakı söndürme devresi ve kodları. Bu dersimizde sizlere breadboard tanıtımı ve beraberinde başlangıç olarak basit bir devre olan LED yakıp söndürme devresinin kurulumunu ve kodlamasını göstereceğiz. Arduino, elektronik ve yazılım bilgilerimizi kullanarak projeler üretip geliştirebileceğimiz, açık kaynak kodlu bir geliştirme platformudur. Elektronik devrelerinde devre elemanlarını (Direnç, LED, Diyot, Transistör, LDR vb.) birbirine bağlamak için lehimleme yapılır. Ancak lehimleme işlemini yapmadan önce sistemin çalışıp çalışmadığını test etmek için breadboard (devre tahtası) kullanırız. Böylece lehimleme yapamadan söküp takma imkanımız olduğu için kurduğumuz bir devreyi söküp tekrar tekrar deneyebiliriz.

Makalede Neler Var?

Breadboard İç Yapısı

Breadboardlar farklı boyutlarda üretilmektedir. Ancak prensipte çalışma mantığı hepsi için aynıdır. Breadboardların içindeki noktaları birbirine bağlayan bir dizi iletken şeritler yer alır. Breadboard’un her iki yanında breadboard boyunca uzanan ve birbirine bağlı genellikle kırmızı ve mavi ile işaretli uzunca bir hat bulunur. Bu hatlar içeride yatayda birbirine bağlıdır. Orta kısımda ise A, B, C, D, E ve F, G, H, I, J harfleri ile işaretlenmiş hatlar bulunur. Bu hatlar birbirine dikey olarak bağlıdır. Bu hatlar arasındaki ortadaki oyuk kısım ise boştur. Bu sayede A, B, C, D, E ve F, G, H, I, J hatları birbirinden ayrılmış olur. Ortadaki bu boş kısım sayesinde kare ve dikdörtgen yapıya sahip buton, entegre gibi devre elamanlarını rahatça kullanmamıza imkan tanır.

Breadboard’un Üstten Görünümü ve Alttan İç Görünümü

Arduino 1sn Aralıklarla LED Yakıp Söndürme

LED Yakıp Söndürme Kodları

pinMode(13, OUTPUT);

burada 13 numaralı pinin bir çıkış pini olduğunu belirtiyoruz.

digitalWrite(13,HIGH);

 delay(1000);

 digitalWrite(13,LOW);

 delay(1000);

Burada ise 13 numaralı pine HIGH komutunu vererek aktif ediyoruz. Böylece bu Pinden 5V değerinde bir enerji elde ediyoruz. delay(1000); kısmında ise 1000 değeri 1sn değerine eşittir. Buradaki değerler milisaniye cinsindendir.

LED Yakıp Söndürme Devre Kurulumu

Devremiz oldukça basit bir yapıya sahiptir. Burada dikkat etmeniz gereken LED’in + ve – bacak bağlantısını doğru yapmaktır. Uzun bacak + kısa bacak ise – bölümdür. Ardunio devremizden gelen GND pinini direncimize 13 nolu pini ise LED’imizin + bacağına bağlıyoruz.