CCD ve CMOS Nedir? Nasıl Çalışır?

CCD ve CMOS Nedir? Nasıl Çalışır?

Dijital fotoğraf makinelerinde ve kamera özelliği olan cihazlarda CCD ve CMOS sensör isimleri ile karşılaşmaktayız. Peki CCD sensör nedir? CMOS sensör nedir aralarında ne gibi farklıklar bulunuyor. CCD algılayıcı veya CCD çip olarak da adlandırılan bu parçaların hangi özelliği önemli, satın alırken dikkat etmemiz gerekenler nelerdir? CCD ve CMOS görüntüyü kaydetmek için kullandığımız görüntü algılama çipleridir. Yani görüntüyü elektronik sinyallere çeviren algılayıcı yani CCD veya CMOS sensör denir.

Makalede Neler Var?

CCD Nedir

CCD kelimesinin açılımı Charged Coupled Device’dir. Türkçe karşılığı ise Şarj Eşleştirmeli Cihaz anlamına gelmektedir. Bir görüntünün oluşumasın da kameralarda kullanılan bir ışık algılama sensör çipidir. Işık bilgisi objektiften geçer ve CCD sensör üzerine düşer, renk ve şekil oluşumu bu çip üzerinde A/D konvertör aracılığıyla da dijital olarak gerçekleşerek hafıza ünitesine gönderilir.

CMOS Nedir

CMOS kelimesinin açılımı Complementary Metal Oxide Semiconductor’dur. CCD haricindeki diğer bir görüntü algılama sistemidir. Işığı dijital sinyale dönüştüren algılayıcıdır.

CCD ve CMOS Farkları Nelerdir

CCD sensör daha iyi yada CMOS sensör daha iyi demek doğru olmaz. Çünkü her iki sensöründen piyasada iyi ve kötü modelleri bulunmaktadır. Bir dijital fotoğraf makinesi satın alırken kullandığı sensörün CCD’mi yoksa CMOS sensör mü kullandığına bakmak yerine bu sensörün büyüklüğüne dikkat etmek gerekiyor. Eğer profesyonel anlamda fotoğrafçılıkla uğraşmak istiyorsanız 24 x 36 algılayabilen bir makine sensörü tercih etmeniz gerekiyor böylece satın aldığınız objektifleri de birebir kullanabilirsiniz. Diğer makinelerde ise sensör boyutu küçüleceği için maliyeti de beraberinde küçülüyor ancak profesyonel anlamda fotoğraf çekmeniz oldukça zorlaşıyor.

Profesyonel üreticileri bir kenara koyduğunuzda CCD teknolojisi, CMOS teknolojisinden biraz daha üstün görünmektedir. Ancak CMOS ya da CCD seçmek yanlış bir tutum olacaktır. Dijital kameralar yapılan testler sonucu örnek fotoğraflar üzerinden değerlendirmeler yapılarak seçilir. Fotoğrafı verirken ki teknolojik alt yapı yerine kullanıcı elde edilen fotoğrafın kalitesi dikkate alınmalıdır.

CCD sensör ile CMOS sensör arasında temel farklardan birisi de enerji tüketimidir. CCD sensörler daha fazla enerji harcarken çok daha fazla ısınır. CMOS sensörler ise bunun tam tersi bir sergilemektedir. Bir çok kullanıcı burada enerji tüketimi konusunda bazı yanılgılara düşmektedir. Eğer bir fotoğraf makinesi satın almak istiyorsanız enerji kıyaslaması yaparken satın almayı düşündüğünüz cihazların tam dolu şarj ile kaç poz fotoğraf çekebileceğini öğrenin ve kıyaslamayı buna göre yapınız.