Gece Çekimlerinde Nasıl Kaliteli Fotoğraf Çekilir

Gece Çekimlerinde Nasıl Kaliteli Fotoğraf Çekilir

Gece fotoğrafçılığı gündüz fotoğrafçılığına benzemez. Fotoğraf makinenizin olabildiğince fazla ışık yakalaması için ayar yapmanız gerekir. İşte gece fotoğraflarında doğru pozlamanın sırrı. Gündüzleri, gün ışığında fotoğraf çekmek çocuk oyuncağıdır. Tek yapmanız gereken objektifi fotoğraflayacağınız konuya doğrultup deklanşöre basmaktır. Peki, ya gece fotoğraf çekmek isterseniz? Gece çekimleri, doğru yapıldığı takdirde, gündüz hiçbir zaman yakalayamayacağınız bir etki sunar. Tüm gereken, net ve sarsıntısız fotoğraf çekmenizi sağlayacak donanım.

Bir fotoğrafın son halini belirleyenler aydınlatma, açıklık değeri (f-stop) ve deklanşör hızıdır. (pozlama süresi). ISO duyarlılığını da belirleyebilirsiniz, ancak fotoğrafı daha yüksek bir ISO ayarında çekmek, özellikle de dijital fotoğraf makinelerinde görüntü kirliliğini artıran ve ayrıntıları azaltan bir uygulamadır. İlk yapmanız gereken, kameranızı pozlama değerinin elle ayarlanabileceği elle çekim kipine getirmek. Eğer gece fotoğrafçılığıyla gerçekten ilgileniyorsanız, kamerayı uzun süre hareketsiz tutmak mümkün olmadığından bir üçayağa yatırım yapmanız gerekebilir.

Gece çekimleri için püf noktaları

Deklanşör hızı önceliği

Ortam ışığını ayarladığınızı ve konuyu odakladığınızı varsayarsak, doğru pozlamayı sağlamak için deklanşör hızını belirlemeniz gerekir. Örneğin, hareket eden taşıtların stop lambalarının uzun birer çizgi halinde görünmesi için ISO duyarlılığını 200’de tutarken pozlama süresini beş saniyeye getirmeniz gerekir. Bu ışık çizgilerinin daha parlak ya da kalın olması için, lensin açılarak algılayıcıya daha fazla ışık düşürmesini sağlayacak şekilde deklanşör hızını on saniyeye yaklaştırmanız gerekebilir.

Böyle bir çekim sonunda, elbette elinize net bir araç fotoğrafı geçmeyecek çünkü bunlar hızla hareket ediyor. Söz konusu fotoğrafı yüksekten çekerseniz ışıkların daha büyük bir kısmını yakalamakla kalmayacak, fotoğrafa derinlik de katacaksınız. Bir diğer konu da pozlama değeri. Pozlama değeri, kameranın algılayıcısının ışığa ne kadar maruz kaldığını belirler. Pozlama telafisi, kameranın kendi belirlediğinden daha az ya da çok pozlama yapmak istediğinizde değiştirebildiğiniz bir değer. Örneğin, bu değeri -2’ye getirmek görüntüyü karanlıklaştırırken, +2 yapmak parlaklaştırabilir.

Elle çekim

Burada, pozlama değeri (yani EV) sizin elle girdiğiniz deklanşör hızına ve açıklık boyutuna göre belirlenir. O yüzden, pozlama telafisini sağlamak için deklanşör hızındaki her artış için açıklığı aynı oranda azaltmanız ya da tersini yapmanız doğru olur. Pozlama telafisinin sıfır olması fotoğrafın doğru pozlamaya sahip olduğunu göstermez, çünkü kameraların otomatik pozpozlama ayarları mükemmel olmadığından, çoğu zaman aşırı ya da düşük pozlamaya yol açabilir. Eğer resim aşırı aydınlıksa ya deklanşör hızını düşürmeniz ya da f duraklarını artırarak açıklık boyunu küçültmeniz gerekebilir. F durağı ne kadar yüksek seçildiyse açıklık o kadar küçülecek, böylece CCD ya da CMOS algılayıcıya düşen ışık miktarı azalacaktır. Örneğin, eğer kamera pozlama değeriniz -1 2/3 ise, deklanşör hızınızı ya da açıklık boyutunu beş kademe azaltmanız, eğer bu değer artı ise aynı derecede artırmanız gerecektir.

ISO duyarlılığı da fotoğrafçılıkta büyük rol oynar. ISO’daki her artışa karşılık olarak, açıklık boyutunu düşürmeniz ve deklanşör hızını artırmanız gerekir. Çünkü yüksek ISO değerleri CCD algılayıcıyı ışığa daha hassas hale getirerek görüntüyü aydınlatır. Tam size hitap eden görüntüyü bulmak için farklı ayarlarda çok sayıda çekim yapmayı unutmayın.