Çocukların Sosyal Medyadaki Güvenliği Nasıl Sağlanır

Çocukların Sosyal Medyadaki Güvenliği Nasıl Sağlanır

Çocuklar için İnternet güvenliği nasıl sağlanır? Çocuklar için sosyal medya güvenlik tedbirleri alma yöntemleri nelerdir? Günümüzde bilgisayar, tablet ve cep telefonu derken İnternet erişimini her dakika yapabiliyoruz. Haliyle çocuklarda anında erişim sağlayabiliyor. Çocuklarınızı ne kadar kontrol altında tutarsanız tutun, her dakika yanlarında olmazsınız. Dijital cihazlar kullanımı keyif vericidir. Durum öyle bir hal aldı ki bağımlılığa dönüştü. Sadece küçükler için değil büyükler içinde tehlikeli olmaya başladı. Maksadı dışında kullanılmaya başlandığında ailevi sorunlara neden olabilir. Bilgisayar ve akıllı cihazların başında uzun süre geçirmek göz bozuklukları, eklem ağrıları, obezite, fıtık, psikolojik rahatsızlıklar gibi çeşitli hastalıklara neden olmaktadır.

Sosyal medya, İnternet hatta oyunlar gizlice saklanmış tehlikelerle dolu, çocuğunuzun bilinç altına verdikleri mesajlarla gelecekte bir zombi köle yada bağımlı olmasına engel olmalısınız. Bunun için İnternet’ten başlayalım.

Makalede Neler Var?

Google Güvenli Aramayı Aktif Etme

Google güvenli aramayı aktif ederek çocuğunuzun sadece yetişkinlere özel olan sitelere girmesini engelleyebilirsiniz. Çocuğunuzun Google arama motorunu kullanarak istediği her şeye ulaşabileceğini unutmayın. Bilmedikleri bir konu hakkında arama yapamazlar. Ancak reklamlarda gördüğü yada sosyal medyada rastladığı bir kelime üzerinden arama yaptığı zaman hiç ummadığınız sitelerde kendisini bulabilir. Ancak Google bunun için güvenli arama yapabileceğiniz ayar geliştirmiş, aktif etmek için ilk olarak Gmail hesabınız ile oturum açın, daha sonra bir arama yaptığınızda alt bölümde bir menü açılacaktır. Burada Ayarlar linkine tıklayın, açılan menüden de Güveli Arama’yı Etkinleştir linkine tıkladığınızda artık güvenli arama aktif olmuş olacaktır. Çocuğunuz yada bir başkası Gmail hesabınızdan çıkış yapsa dahi güvenli aramayı kapatamaz. Bunu sadece Gmail hesabınızla giriş yapıp pasif duruma siz getirebilirsiniz.

Hangi Sitelere Girdiğini Kontrol Edin

İnternette vakit geçirdiği için tarayıcı geçmişini mutlaka kontrol etmelisiniz. İnternet tarayıcıları siz geçmişi silmediğiniz sürece her şeyi kayıt altında tutar. Bu kayıtları inceleyerek hangi saatte hangi siteye girdiğini hatta Facebook’ta hangi hesaplara baktığını görebilirsiniz. Hangi tarayıcıyı kullanırsa kullansın tek yapmanız gereken tarayıcıyı açıp CTRL + H tuşlarına aynı anda basarak geçmişi görüntüleyebilirsiniz.

Facebook Kullanma Yaşı

Facbook sosyal ağ sitesi çocuklar tarafından en çok kullanılan platformlar arasında yer almaktadır. Yaygın olarak kullanılması ve bu platformun oyunları desteklemesi nedeniyle tercih ediliyor. Facbook’a üye olma yaşı 13 olarak belirlenmiş ancak çocukları bu sınır durduramıyor. Yapılan bir araştırmaya göre çocukların yüzde 36’sı bu sitelerden olumsuz etkilendiğini belirtirken, etkilenmediğini belirtenlerin oranı ise yüzde 62 olarak belirlendi. Olumsuz etkilendiğini belirten çocukların da yüzde 60’ı derslerine yeterince zaman ayıramadığını yüzde 24’ü, arkadaşlarına yeterince zaman ayıramadığını, yüzde 21’i ailesine yeterince zaman ayıramadığını, yüzde 17’si kendi yaşına uygun olmayan bilgi ve içerikle karşılaştığını ve yüzde 10’u da sosyal etkinliklere yeterince zaman ayıramadığını olumsuzluk sebebi olarak gösterdi.

Tüm bunlara rağmen çocuğunuzun Facebook hesabı varsa, sayfasını, arkadaş listesini, fotoğraflarını, yaptığı paylaşımlarını, beğendiği sayfaları ve katıldığı grupları takip etmeniz gerekir. Hatta kimlerle yazıştığına bakmalısınız. Çocuklar kendilerini savunamayacak durumda oldukları için çocuklarınızın kişisel güvenliğini tehdit edecek paylaşımlardan uzak durmalısınız. Sosyal medyada sahte profiller oluşturarak çocuk istismarı için fırsat kollayan hastalıklı ruhlara karşın çocuklarınızın havuz ve deniz başındaki mayolu kıyafetler ile yaptığınız paylaşımların gizlilik ayarlarını sadece arkadaşlarım görebilir konumuna getirmenizde fayda var. Çocuklarınıza güvenilirliğini ayırt edemeyecekleri için bilmedikleri linklere kimden gelirse gelsin tıklamamalarını anlatın.

Kötü Amaçlı Yazılımlara Dikkat

Casus yazılımlar, Virüs, Truva atı, solucan gibi pek çok ark niyetli yazılım bulunuyor. Bu yazılımlar bir çok kullanıcıyı kendi sitelerine yönlendiriyor. Çocuklar genellikle bir oyun sitesinde oyundan oyuna geçerek vakit harcamaktadırlar. Bazı reklamlar ise aldatıcıdır. Bu oyunu oynayabilmek için şu programı yükleyin gibi sahte programlara yönlendirirler. Bu programlarda sizi +18 sitelere yönlendirir yada popup dediğimiz pencereler açıp çocuğunuzun hiçte görmesini istemeyeceğiniz sitelerle karşılaştırırlar.

Mobil Güvenlik ve Sosyal Medya


Çocuklar için İnternet güvenliği mobil cihazları da içeriyor. Sonuç olarak telefondan sosyal ağlara ve oyunlara ulaşabiliyorlar. Gittikçe daha fazla çocuğun telefonlardan ve tabletlerden İnternete erişimi oluyor. Telefonlara kurulan uygulamalardan gelen tehlikelere bakıldığında, kaynağı bilinen ve güvenilen uygulamalar dışında kaynağı bilinmeyen birçok aldatıcı sahte uygulamada bulunuyor. Kullanıcıların, uygulamaları telefonlarına kurmadan önce dikkat etmeleri gereken bazı hususlar var. Telefona bir uygulama kurarken uygulamanın yetkili bir otorite tarafından kontrol edilmiş olmasına veya uygulama üreticisine dikkat etmelidir.

Hareketsiz Yaşama Karşı Olun

Burada uyarılarımız sadece çocuklarımıza değil, her yetişkinin dikkat etmesi gerektiği kadar çocuklarımızın da uzun süre hareket etmeden, spordan uzak, oturuşu sağlığa zararlı bir şekilde dijital cihazlarda vakit geçirmesine engel olun. Obezitenin, eklem ağrılarının, bel-boyun fıtığının, göz bozukluklarının ve birçok hastalığın uzun süre bilgisayar akıllı telefon, tablet ve TV’lerde vakit geçirilmesi sonucu ortaya çıktığını unutmayalım.

Lisanslı ve Güncel bir güvenlik yazılımı temin edin.

Ebeveyn Kontrol Programlarını temin edin.

Sık sık Tarayıcı geçmişini kontrol edin

Yazışma geçmişini belirli zamanlarda gözlemleyin. (Yazışmalar arasında konu bütünlüğüne dikkat edin aralarda silinmiş öğeler olabilir.)

Bilgisayar kullanımında sizin zaman zaman kontrolünüz için monitörün her zaman odanın içerisine doğru sabitlenmiş olmasına dikkat edin.

Odasının kapısı kapalı bir şekilde internet ortamında yalnız kalmasına engel olun.

Sosyal Ağlarda [Facebook, Twitter vb.) Arkadaş olun. Arkadaş listesini kontol edin yeni arkadaşlara özellikle isimsiz sahte hesaplara dikkat edin.