Dijital Reklamcılıkta Yapılan En Çok Hatlar

Dijital Reklamcılıkta Yapılan En Çok Hatlar

Dijital reklam dünyası giderek gelişiyor ve pazar payını her geçen gün artırıyor. İnsanlar artık bilgisayarlarını ceplerinde taşıyor. Gazete alımı azaldı, Televizyon eskisi kadar izlenmiyor, Radyo dinlenme oranı ise eskisi ile kıyaslanmayacak seviyelerde, çünkü kullanıcılar internete bağlı olduğu sürece tüm bu işlemleri istedikleri an ulaşabiliyorlar. Bu nedenle reklam verenlerde dijital reklamcılığa yöneldi. Rekabet oldukça yüksek bu nedenle hata yapan kaybeder, dijital mecrada yapılan pazarlama faaliyetleri büyük öneme sahip. Doğru kullanılması halinde yüksek getirisi olur fakat pazarlamada yapılacak hatalar sizi zor durumda bırakabilir.

Dijital Pazarlamada Yapılan Hatalar

Uyumluluk: Bakın bu önemli, siz en son sürüm Windows ve İnternet Tarayıcısı kullanıyor olabilirsiniz. Fakat genel için bu söylenemez. Büyük çoğunluğun reklamlarınızı görüntüleyebilmesini sağlamanız gerekiyor. Web sitenizin trafiğini takip etmek için sayaç yerleştiririz. Sayaçlar size sadece ziyaretçi sayısını vermez. Hangi işletim sistemini, hangi tarayıcıyı kullandığının bilgisini de verir. Bu sayede çoğunluğu yakalayabilirsiniz.

Reklam Açılış Hızı: Yayınladığınız reklamlar internet ve kullanıcının bağlantı hızına uygun şekilde olmalıdır. Hiçbir kullanıcı reklamların açılmasını beklemek istemez. Bunun için uygun sunucu seçimi yapılmalı ve görseller kullanılmalıdır. Araştırmalara göre dijital bir içerik görülmek için maksimum 30 saniyeye sahip.

Offline Reklamlar: Dijital pazarlamaya olan ilgi offline pazarlamayı geri planda bıraktı fakat herkes online değil. Bu nedenle offline alanında da görünür olun. Online veya Offline stratejilerin birbirinden ayrı hedeflemeleri dışında, birbirlerini desteklemesi gerekir.

Arama Motorları: Ticaretle uğraşan her Web site zaten Arama motorunda yer alır. Fakat şöyle düşünün, örneğin arma motoruna Teknoloji yazdığınızda bizim sitemiz mi yoksa başka bir sitemi çıkacak, çünkü yüzlerce Teknoloji sitesi var. İşte burada Arama motorlarının algoritması devreye giriyor. Web sitenizin bu algoritmaya uygun çalışacak şekilde gerekli optimizasyonlarını yapmalısınız. Türkiye’de Google kullanım oranı %90, Yandex kullanım oranı %8, Bing kullanım oranı ise %2 dir. Bu nedenle diğer arama motorlarında da görünür olmayı unutmamalısınız.

Güncellik: Doğru zamanda, doğru tarihlerde ve doğru şekilde içerik üretin ve yayınlayın. Her özel güne özgü içerik paylaşmalısınız. Her yıl aynı bannerları kullanırsanız bu kullanıcıların anında dikkatini çekecektir.

İş Ortakları: Doğru servis şirketleriyle çalışın, gelir ortaklıkları, reklam ajansları, email servisleri gibi alanlarda hizmet alırken kötü niyetli şirketlerle çalışıp kendinizi zor durumda bırakmayın.

Uzun Formlara Dikkat: Müşteri bilgilerini almak için üye kaydı esnasında gereksiz sorular sormayın. Pek çok kullanıcı bu durumdan hoşlanmaz. Müşterinizi formu doldurmaktansa sitenizi kapatıp arama yapmaya devam edecektir.

Müşteri Bilgilerini Toplayın: Müşterilerinizin iletişim bilgilerini toplamaya çalışın, Cep telefonu ve E-Posta adresleri önemli, Bizden haberler almak için mail adresinizi girin kampanya ve fırsatlardan haberdar olun yada Telefon numaranızı girin biz sizi arayalım gibi teşvik edici reklamlarla müşterilerin bu işi gönüllü yapmasını sağlayın.

Viral marketing: Viral yani virüse benzetilen kendi kendine yayılan yeni nesil bir reklam metodudur. Bu reklamlar gerçekten son kullanıcı tarafından çekilen reklamlar ve reklamı yapılacak firmanın kendisi tarafından çekilenler olarak iki gruba ayırabiliriz. Bu reklam modelinde kullanıcıların yaptığı reklamlar firmanın yaptığı reklamlardan daha etkili olmaktadır.

Spam: Sadece sizi takip eden yada gönüllü şekilde iletişim bilgisini alabildiğiniz müşterilerinizle iletişime geçin. Hiç arabam olmamasına rağmen sürekli bir benzin istasyonundan indirim mesajları geliyor. Daha önce hiç bulunmadığım bir şehirde mobilyacılık yapan bir firma sürekli arama yapıp ürün satmaya çalışıyor. Kişisel listenize sağdık kalırsanız hem ekonomik zarara uğramazsınız hem de hukuki açıdan başınız derde girmez.