Hacker Türleri Amaçları Nedir

Hacker Türleri Amaçları Nedir

Kaç çeşit hacker vardır? Hackerlar hangi gruplara ayrılır ve bu grupların amacı nedir? Hackerlar amaçlarına göre belli başlı gruplara ayrılırlar. Bu sınıflamayı her ne kadar biz yapsak da Hackerın ait olmak istediği cephe değişken olabilir. Yani bir dönemin kötü kalpli Hacker’ları şimdilerin Beyaz Şapkalılarına dönüşebilir. Bunun en büyük örneği Kevin Mitnick. Peki nedir bu siyah şapkalı, beyaz şapkalı ve gri şapkalı hacker. Amaçları nedir ve birbirlerinden ayrılan farklılıklar nelerdir?

Beyaz Şapkalılar: Bilişim alanındaki uzmanlığını iyi amaçlar için kullanan Hackerlara Beyaz Şapkalılar deniyor. Beyaz Şapkalılar kimi zaman amatör olarak (yani açık bulma ve açık sahibini uyarma işlemini ücretsiz yaparak) kimi zaman da bir fiil şirketlerde güvenlik uzmanı olarak (yani profesyonel olarak) ağ yapılarının ve web sitelerinin açıklarını bulup kapatırlar.

Siyah Şapkalılar: Beyaz Şapkalıların aksine bilgi ve becerilerini tamamen kötü amaçları için kullanan Hackerlara Siyah Şapkalı adı veriliyor. Bu Hackerlar sistemlere sızmak, verileri çalmak veya bankaların açıklarını bularak, kendi çıkarları doğrultusunda kullanmak gibi yasadışı faaliyetlerde bulunan kullanıcılardır. Bizim de dosya konumuzda bahsettiğimiz ve kendinizi korumanız gereken kullanıcılar Siyah Şapkalılardır.

Gri Şapkalılar: Bu Hacker türü de Siyah Şapkalılar gibi sistemlere sızıp, buldukları açıkları kendi çıkarları doğrultusunda kullanmayı tercih ediyorlar. Ancak bir farkla; Gri Şapkalıların amacı maddi çıkar sağlamak değil, ünlü olmak. Evet, isim yapıp kendilerini göstermek için albüm yapıp klip çekmek yerine sistemlere sızıp imzalarını bırakmayı tercih ediyorlar. Ancak bu kategorideki Hackerların Siyah Şapkalıların tarafına geçmeyeceği konusunda emin olamayız. Sonuçta sisteme sızıp içeride bulduğu verileri kopyalamaktan kendisini alıkoyamayacağından emin olamazsınız.

Son olarak aslen Hacker olmayan ama amaçları Siyah ve Gri Şapkalılarla örtüşen bir kesimden daha bahsetmek istiyoruz; Lamerler. Hackerlar kadar bilgisayar bilgisine sahip olmadan, internetteki kaynakları kullanarak edindikleri yöntem, yazılım ve açıkları kullanarak Hackerlık faaliyetlerinde bulunmaya çalışan sempatizanlara Lamer adını veriyoruz. Bu kesim genellikle yaşça da oldukça genç sayılan bir kesimden oluşuyor.