Kaliteli İçerik Üretmenin Etkili Yolları

Kaliteli İçerik Üretmenin Etkili Yolları

İçerik üretmek için ipuçları, Kaliteli içerik nasıl üretilir? Günümüzde her şeyi kopyalamak ve yapıştırmak çok kolay, içerik üretmek zor iştir. Özellikle başarılı içerik üretmek her editörün harcı değildir. Ürettiğiniz içerik belki size göre çok iyidir, fakat başarı oranı çok düşükse bu hiçbir anlam ifade etmez. Başarınızın göstergelerinden biride içeriklerinizin alınmasıdır aslında, içeriğiniz çok beğenilmiş hatta başkaları tarafından kullanılmaya başlanmış işte bu başarıdır. Çünkü kopyalar asıllarını yüceltir. Peki içerik nedir? TDK içerik için bir şeyin içinde bulunanların bütünü veya sözlü veya yazılı anlatımda verilmek istenen öz olarak tanımlamış.

Makalede Neler Var?

Kaliteli İçerik Üretmek için Dikkat Edilecek Hususlar

Google arama motoru algoritmasını daha kaliteli hale getirmek için sürekli olarak algoritmasını güncellenmektedir. Google arama motoru her güncellemeye Panda, Penguen, Güvercin, Keseli Sıçan, Sinek Kuşu, Zebra, Oryon, DMCA (Telif hakkı ihlali ) gibi çeşitli isimler vermektedir. Her güncelleme ziyaretçileri daha iyi sonuçlarla buluşturmak içindir. Biz bu güncellemelere değinmeyeceğiz. Hepsinin ortak hedefi olan kaliteli içerik konusuna değinelim. Google kaliteli içeriği nasıl anlıyor? Bu sorunun cevabını Google’nin kendisinden okuyalım;

Google Web Master Blog’unda yer alan kaliteli bir web sitesini anlamak için sorulması gereken sorulardan bazıları sizler için vermiş;

Bu makalede paylaşılan içeriğe güvenebilir misiniz?

Konu bir uzman tarafından mı yazılmış yoksa yüzeysel mi anlatılmış?

Site aynı ya da benzer anahtar kelimelerle oluşturulmuş kopya içerikler barındırıyor mu?

Bu siteye kredi kartı bilgileri verilir mi? ( E-ticaret siteleri için)

Yazım, üslup hataları var mı?

Sitedeki konular site ziyaretçilerinin yararına mı üretilmiş yoksa sitenin arama motorlarında daha üst sıralarda yer alması için mi içerik üretiliyor?

Site orijinal içerik veya bilgi, orijinal raporlama, özgün araştırma, veya orijinal analiz sağlıyor mu?

Sayfa arama sonuçlarında diğer sayfalara göre daha faydalı bilgi sağlıyor mu?

Site konu üzerine tanınmış bir otorite mi?

Makale içeriği yarım yamalak veya acele ile mi üretilmiş duruyor?

Makale konuyu birden fazla farklı yönleri ile ele alıyor mu?

Web Sitenizi Mobil Uyumlu Yapın

Mobil kullanıcı sayısı masaüstü kullanıcı sayısını geçmiş durumda, bu nedenle bilgisayarınızdaki görünümden çok telefonunuzdaki görünümü önemlidir. Arama motoru Google başta olmak üzre hemen hemen hepsi mobil uyumlu sitelere artık öncelik vermektedir. Ziyaretçileriniz için mutlaka mobil uyumlu siteler hazırlamalısınız.

Görseller ve Video Kullanma

Görseller ziyaretçilerin her zaman ilgisini çeker. Özellikle bir şeyler tarif ederken mutlaka görseller ve videolarla içeriğinizi güçlendirin. Görsel ve videolarla birlikte paylaşılan içerikler hem arama motorları hem de ziyaretçiler tarafından beğenilmektedir. Hem ziyaretçilerinize kolaylık hem de içeriğinizi paylaştıracaktır.

Web Sitenizin Konseptine Göre İçerik Üretin

Siteniz eğer bizimkisi gibi teknoloji sitesiyse oluşturacağınız içeriklerde teknoloji ile alakalı olmalıdır. Teknoloji ürünleri satıyorsanız bloğunuz da yada tanımlamlarını yine sattığınız ürünlerin özellikleri yada tanımlamalarıyla dolu olmalıdır. Sırf ilgi çekici diye alakasız bir başlıkla ortaya çıkmamalısınız.

Ziyaretçi Odaklı İçerik Üretmek

İçeriklerinizi hazırlarken çarpıcı başlıklar ve anahtar kelimelere odaklanmadan oluşturmalısınız. Sırf ziyaretçi çekmek amaçlı başlıklarla ziyaretçi çekerseniz bunun size olumsuz yansımaları olur. Ziyaretçileriniz sayfaya geldiğinde aradıklarını bulacaklarına yani tatmin olacaklarına emin olun. Bu içerik gelen ziyaretçiye hangi faydaları sağlayacak sorusuna cevap bulmanız yeterlidir.

Özgün Olmak ve Kaynak Göstermek

Özgün olmak zaten bu işin bir numaralı kuralıdır. Araştırın fakat içeriklerinizi araştırdığınız yerlerden çekmeyin, araştırmak zor iştir. Bir sürü siteyi ziyaret et, oku, yorumla, kendi bildiklerinden bir şeyler kat ve özgün bir içerik ortaya çıkar. Evet, birazcık zor ve zahmetli bir iş ama meyvelerini toplayınca emeğinizin boşa gitmediğini göreceksiniz. Eğer alıntılar yaparsanız mutlaka kaynak göstermelisiniz. Fakat bu işi abartmamalısınız. Makaleniz kaynak aldıkça güçlenir ve üst sıralara çıkmakta hiç zorlanmazsınız.

Okunaklı Makaleler Üretmek

Eğitim seviyeniz ne olursa olsun bütün kelime haznenizi kullanarak akademik makaleler yazmanız ziyeretçi için hiçbir anlam ifade etmez. Anlamsız karmaşık makaleler ziyaretçi kaybına neden olur. Makaleleriniz sade ve okunaklı olmalıdır. En alt seviyede okuma yazma bilen ziyaretçi ile üst seviye yazarın makalenizi okuyarak anlamlandırma yapabilmeleri gerekir. Her kesimde ziyaretçiniz olacaktır. Ziyaretçilerinizin Demografi’si de önemlidir. Bu bilgileri sayaçlar yardımıyla edinebilirsiniz.

İçerik Uzunluğu Ne Kadar Olmalı

İçerik uzunluğu her ne kadar tartışmalı bir konu olsa da, kendinize şu soruyu sorun “Eğer kendim bu yazıyı okuyor olsaydım. Bu içeriği paylaşır mıydım?” Uzun uzun yazma yeteneğine sahip olabilirsiniz ancak ziyaretçileriniz uzun uzun okumaya uygun mu? Özellikle de okumayı fazla sevmeyen bizim toplumumuz için aslında cevap belli. Ziyaretçileriniz Web sitenizi hangi sebeplerle ziyaret ediyor? Bu analizi yapabilmeniz için de Google size ipucu veriyor. Google’ın kullanıcı değerlendirme rehberine göre kullanıcıların arama yapma niyetleri üç bölüme ayrılıyor: Do (eylem), Know (bilgi), Go (navigasyon). ‘Do-Know-Go

Do: Bir eylem gerçekleştirmek için arama yapanlar. Web siteye üye olmak, oyun oynamak, ürün satın almak gibi eylem sınıfı.

Know: Bu aramaların amacı bilgi edinmektir. Bir konuda bilgi sahibi olmak için araştırma yaparlar, Aramalarında nedir, nasıl yapılır gibi anahtar kelime kullananlar için diyebilirsiz. Örnek: Pirinç Pilavı Nasıl Pişirilir

Go: Doğrudan sayfaya ulaşmak için arama yapanalar. Örneğin Google dijitaltenoloji yazar ve sitemize ulaşır.

Uzun içerikler arama motorlarındaki sonuçlarında daha iyi sıralamalara sahip:

Daha uzun içerikler sosyal medyada daha çok paylaşım alıyor:

Daha uzun içerikler sosyal medyada daha çok paylaşılıyor:

Site Açılış Hızınızı Test Edin

Arama motorlarının sıralamayı etkileyen faktörlerden biride hızdır. Çünkü bu kullanıcılar içinde önemlidir. Sayfa açılış süresi ziyaretçiler için önemi şöyle ki ziyaretçi çok beklemez. Bunu bilen arama motorları da kullanıcıyı arka plana atmaktadır. Google’nin bunun için birde PageSpeed Insights adında bir servisi bulunmaktadır. Bu ücretsiz servisi kullanarak sitenizin hızını test edebilir ve hızına etki eden faktörleri nasıl düzeltebileceğinizi öğrenebilirsiniz.