Sosyal Medyada Güvenlik Önlemleri

Sosyal Medyada Güvenlik Önlemleri

Sosyal medyada güvenlik nasıl sağlanır? Sosyal medya hesabını başkasına kaptırmamak için neler yapmalı? Sosyal ağ hesaplarını hacklenmeye karşı koruma nasıl yapılır? Sosyal medyanın hayatımızda önemli bir noktaya geldiği bu günlerde; Facebook, Twitter gibi popüler sosyal medya platformlarının uygulamaları artık akıllı telefonların ve tabletlerin yaygınlaşmasıyla en çok kullanılan uygulamalar arasına girdi. Bu yaygınlık kullanıcıların hayatlarına ait önemli gelişmeler hakkında, gittikleri ve gezdikleri tüm mekanlarda paylaşım yapmaları ile daha da artmaktadır. Özellikle hesabınızda çok fazla takipçi varsa ark niyetli kişilerinde dikkatini çekiyor. Ancak sizin az takipçiniz varsa bile güvenliğe önem vermeniz gerekiyor, çünkü sizin hesabınızı ele geçirdiklerinde takipçilerinize, arkadaşlarınızı dolandırmaya çalışıyorlar. İşin kötüsü sizde bu işe bir şekilde bulaşmış oluyorsunuz.

Sosyal Medya İçin Güvenlik Tedbirleri

Yapmanız gerekenler çok basit. En baştan başlıyoruz. Öncelikle kaydolduğunuz sosyal ağ hesabının size sunduğu Gizlilik Politikasını dikkatlice okuyun. Sizi rahatsız eden ve endişelendiren bir konu var ise hesabı aktif etmeden kayıt işlemini iptal edin. Yeterli olmasa bile siz yine de güçlü bir parola oluşturun 123456 gibi parolalardan uzak durun.

Ortak Wi-Fi ağlarına dikkat edin. Güvenmediğiniz Wi-Fi ağlarını ücretsiz olarak kullanmaktansa kendi mobil kotanızı doldurmayı tercih edin derim.

Eğer yapmadıysanız biran önce Sosyal Medya hesaplarınızı telefon numaralarınızla ilişkilendirin ve tanınmayan tarayıcılardan oturum açıldığında cep telefonunuza SMS ile kod gönder seçeneğini aktif edin.

Mailinize, Sosyal Medya Hesaplarınızın mesaj kutusuna, WhatsApp hesabınıza gelen bilmediğiniz ve güvenmediğiniz hiçbir linke kesinlikle tıklamayın. Özellikle kısaltılmış linklere dikkat edin. Gelen tüm mail ve mesajlara kimden gelirse gelsin mesafeli durun. Yapılan araştırmalar Kredi Kartı ve Sosyal Medya mağdurlarının büyük bir çoğunluğunun önce maillerine gelen bir linki takip etmekle yola çıktıklarını ortaya koymaktadır. Bunun için URL çözücü siteler var. Kısaltılmış olan linki uzatabiliyorsunuz.

Size gönderilen tüm oyun ve uygulama davetlerine mesafeli durun. Kim kimin profiline bakmış Oyun karakterinizi güçlendirmek için şu uygulamayı indir şeklindeki mesaj ve davetleri dikkate almayın.

Özellikle akıllı telefon kullanıcıları uygulama indirirken, indirilme sayısına ve kullananların yorumlarına bakmadan uygulamaları indirmeyin. Birçok güvenlik uygulaması ve anti virüs programı olduğunu iddia eden uygulama, beklemediğiniz şekilde kötü amaçlı yazılım olarak kullanıcıları tehdit etmektedir.

Ortak Wi-fi kullanım hizmeti veren mekanlar bu işe ne kadar bütçe ayırmış ve nasıl bir alt yapı kurmuş bilemezsiniz? Kafelerde, Otellerde ve her türlü ortak kullanıma açık Wi-Fi hizmeti veren mekanlarda gerek notebook ve gerekse akıllı telefonda şifre ekranınızda şifreniz kayıtlı değil ise klavye yada dokunmatik ekran klavyesini kullanarak şifre girmenizi kesinlikle tavsiye etmiyorum. Wi-Fi ağına sızmış küçük bir araç ile klavye kaydı çok kolay yapılabilmektedir. Gizlilik, güvenlik ve ayarlar bölümlerini tekrar tekrar okuyun ve o alanlara çok hakim olun.

Son uyarımda sık sık telefon değiştirenlere; Aldığınız ikinci el cihazı fabrika ayarlarına döndürmeden hiçbir sosyal hesabınızı aktif etmeyin. Sizden önce kullananların hangi programlan yüklediğini neler çalıştırdığını bilemezsiniz. O yüzden cihazınızı formatlamınızı kesinlikle öneriyoruz.

Maalesef günümüzde bir çok hesap bu tedbirler almadığı için kötü amaçlı kişiler tarafından ele geçirilmektedir. Şunu unutmayalım, size mesaj yollayan eşiniz dahi olsa ve bir linke tıklamanızı istiyorsa, onunla mutlaka konuşun karşıdan gelen mesaja, bu nedir? Akşam ne yapıyorsun? Dün neden böyle yaptın şeklinde tuzak sorular sorun. Üslubundan karşınızdaki kişinin kim olduğunu muhakkak anlayacaksınızdır.