Elektrikli Arabaları Şarj Eden Yol Projesi

Elektrikli Arabaları Şarj Eden Yol Projesi

Elektrikli arabaları şarj eden yollar geliyor. Yakın gelecekte akaryakıtın yerini elektrikli arabalar alacak, elektrikli arabalarında kendine özgü problemleri var. Bunların en başında uzun şarj süreleri ve tek şarjda alabildiği yol mesafesi bulunuyor. Özellikle uzun yolda problem oluşturuyor. Bizimki gibi büyük ülkelerde şarjlı araba ile uzun yolla gitmek istediğiniz zaman akaryakıtlı araçta akaryakıtınızı alıp yola devam ediyorsunuz. Ancak şarjlı arabada saatlerce beklemek zorundasınız. İşte bu sorunu ortadan kaldırabilmek için geliştirilmiş bir proje bulunuyor. Bu projeye göre arabalar artık yollardan şarj edilecek, yani yola döşenen bir sistem sayesinde arabanızda yol alırken arabanız bir yandan da şarj olacak…

Elektrikli Araçlar Yolda Giderken Şarj Olacak

Elektrikli otomobillerin otoyolda ilerlerken kablosuz olarak şarj edilebilmesini sağlayacak bir “elektrikli yol projesi” üstünde çalışılıyor. Sistemin uygulanabilirlik çalışmaları yapıldı. Sistem yolun altına döşenen elektrik kabloları sayesinde çalışıyor; kablolar elektromanyetik alan yaratıyor, araçların içindeki bir bobin de bunu elektriğe dönüştürüyor.

Aslında Kablosuz şarj yolu daha önce denenmiş ve aktif olarak kullanılan bir sistemdir. Kısa mesafeler için olsa da kullanılıyor. Güney Kore’nin Gumi kentinde 2013’te açılan bir yolun 12 km’lik bölümü, elektrikli belediye otobüslerinin bataryalarını, hareket halindeyken kablosuz şarj ediyor.

Projenin geleceği biraz düşündürücü, çünkü bu sistemi uygulamak oldukça maliyetli. Tüm yollara bu tür bir sistem getirmek için büyük bir bütçe gerekiyor. Bu nedenle teknoloji firmaları ve hükümetler pek sıcak bakmıyor. Projenin önündeki bir diğer engelde gelişen batarya teknolojisi, yakında böyle bir yola gerek kalmayabilir. Bataryaların çok daha hızlı şarj olması ve tek şarjda daha uzun yol alınabilmesi bu projeyi rafa kaldıracaktır.