Bilişim Nedir

Bilişim Nedir

Bilişim, insanoğlunun teknik, ekonomik ve toplumsal alanlardaki iletişiminde kullandığı ve bilimin dayanağı olan bilginin özellikle elektronik makineler aracılığıyla düzenli ve akla uygun bir biçimde işlenmesi bilimi veya Bilişim, İnsan bilginin, teknik, ekonomik ve sosyal alanlardaki iletişimin, otomatik makinelerde ilenmesini konu alan bilimdir. Bilişim sistemi, belli bir uygulama için kullanılan bilgiyi elde etme, işleme ve aktarma olanaklarının tümü olarak da tanımlanabilir. Bilişim yöntemi, bilgi dönüşüm ve değişim tekniklerinin kullanımını daha iyi tanımlamak için, bilgi sistemlerine toplu yaklaşım yöntemi.

Bilişim içinde, Temel bilişim adı altında toplanan bilim dalları, bilgi işleme sistemlerini kurmak için başvurulan donanım teknikleri, yazılım teknikleri ve çeşitli özgün problemlerin işlenmesindeki uygulamalar sayılabilir. Temel biçimde bilgi kuramı, algoritma, sayısal çözümleme (araştırmalar, problemin çözümünde kullanılan matematik yöntemlerini, algoritmaları inceleme ve değerlendirme) ve bilgilerin gösterimi ile problem modellerini çıkarmada kullanılan kurumsal yöntemler yer alır.

Bilişim sistemlerinde otomatik bilgi işleme, çok büyük sığalı ve çok hızlı çalışan bellekler gerektirir. Belleklerin sığası bitle ölçülür. Bu sığa, binlerce bit ile milyarlarca bit arasında değişir; kimi bilgiler, birkaç nanosaniyede okunabilen çok hızlı belleklerde depolanır;ama bu bellekler pahalı ve uçucudur; çok büyük öbekler halindeki bilgiler ise, daha yavaş erişimli, daha ucuz ve uçucu olmayan ortamlarda saklanır.

Bilişim günümüzde, mesleki, sosyal ve kişisel yaşamın bütün alanlarına girmiştir. Bankalar, sigorta kuruluşları, büyük şirketler, tıp, sanat, bilgisayarla üretim, tasarımın ya da inceleme bürolarının gelişmesiyle küçük ve orta sanayiler, eğitim ve evlerde olmak üzere her yerde kullanılmaktadır.

Kimi gelişmiş ülkelerde bilişimin çok yaygınlaşması, bazı yasal önlemlerin alınmasına neden oldu. Bu önlemler ülkeden ülkeye değişse bile, genelde insan kimliğine, insan haklarına, özel yaşama ve bireysel özgürlüğe zarar verecek şekilde bilişimin kullanımı yasaktır. Gerek özel, gerek kamu kuruluşlarına ait bilişim merkezlerinde yukarıda belirtilen konularda bilgi depolanamaz, işlenemez ya da başka kullanıcılara aktarılamaz. Bütün merkezlerin eylemleri bu amaçla kurulan ulusal komisyonların denetimi altına alınmıştır. Türkiye’de son yıllarda bilgisayarların yaygınlaşması bu türden önlem alınmıştır.

Bilişim Teknolojilerinin Temelleri

İşlemciler, Bellek Birimleri, Anakartlar ve Kasalar, Donanım Kartları, Disk Sürücüleri, Portlar, POST (İlk Açılış), Monitörler, Yazıcılar, Görüntü İşleme Cihazları, İşletim Sistemleri, Programlama Temelleri, Akış Diyagramları, Yapısal Programlama Temelleri, Veri Yapıları, Temel Algoritmalar