Enerji Nedir

Enerji Nedir

Enerji, maddede var olan ve ısı, ışık biçiminde ortaya çıkan güç. Organizmanın etkin gücü veya manevi güç olarak da tanımlayabiliriz. Organların çalışabilmesi ve vücut ısısının sürdürülebilmesini sağlayan besin öğelerinin oluşturduğu güç. Enerji kısaca “iş yapma yeteneği” olarak da tanımlanabilir. İki çeşit enerji vardır bunlar potansiyel enerji ve kinetik enerji olarak adlandırılırlar. Potansiyel enerji, Depolanan enerjiye denir. Pil ve aküler buna iyi bir örnektir. Kinetik enerji, Hareket enerjisidir. Hareket halindeki araba, rüzgâr, akarsular gibi örneklendirebiliriz.

Enerji Biçimleri

Enerji, çeşitli biçimlere bürünür: mekanik enerji; ışın enerjisi; kimyasal enerji. Bu enerji türleri birbirine dönüşebilir: sözgelimi, sürtünme yani mekanik enerji ısı enerjisi oluşturur. Bir kuvvetin işi sonucunda yaratılan enerjiye mekanik enerji denir. Belli bir yükseklikteki ağırlık, potansiyel bir mekanik enerji kaynağıdır. Ağırlık serbest olarak düşerse bu enerji kinetik enerjiye dönüşür. Bu durum mekanik enerjinin korunumu ilkesidir: dışarıyla enerji alışverişinde bulunmayan sistemde, potansiyel enerjiyle kinetik enerjinin toplamı değişmez. Bu ilke, bütün enerji biçimleri için geçerlidir. Buna enerjinin korunumu denir.

Enerji yaratılamaz ve var olan bir enerji ortadan kaldırılamaz; ancak dönüştürülebilir; ama birbirini izleyen biçimler alan ve son ısıya dönüşen enerji, giderek bozulmaya uğrar buna da enerjinin bozulması denir. Görelilik ilkesine göre, kütle ile enerji arasında eşdeğerlilik vardır ve enerji çıkaran her sistem, kütle yitimine uğrar. Bu eşdeğerlilik, radyoaktif dönüşümlerde kendini gösterir. Temel parçacıklar yaratılarak ışın enerjisi maddeleştirilebilir ve bu parçacıklar enerjiye dönüştürülerek madde olmaktan çıkartılabilir. Hareketsiz bir sistemin iç enerjisi, o sistemin sağlayabildiği ısı ve mekanik iş miktarının toplamıdır.

Enerji Kaynakları

Rüzgar Enerji: Enerjilerin en az ilgi görenidir. 1000MW’lık bir elektrik enerjisi üretmek için, 40 metre yüksekliğindeki kuleler üstüne yerleştirilmiş. Çapı 30m boyunda kanatları olan bin kadar rüzgar gülü gerekir.

Jeotermik Enerji: toprağın derinliklerinden gelen ısıyla ilgilidir; toprağın derinliklerinden gelen ısı, iletim (kondüksiyon) yoluyla toprağın yüzeyine çıkar. Düşük enerjili yer içi ısısı söz konusu olduğunda, iki olanak vardır: ya bu kaynağın doğrudan doğruya işletilmesi, yani sıcak suların ev işleri, tarımsal veya sanayi etkinlikleri için kullanılması yada bu tür buhar damarlarından elektrik üretilmesi.

Deniz Gelgit Enerjisi: Deniz gelgitlerinin hareketlerinden yararlanılarak elde edilir.

Nükleer Enerji: Ağır uranyum 235 veya plutonyum 239 çekirdeklerinin parçalanması sonucu elde edilir. Bu enerji, türünün baz avantajları vardır. Nükleer enerjide birim maliyet fiyatı düşüktür. Nükler santrallerin yapım maliyeti diğer klasik santrallere göre çok daha pahalıdır ancak üretilen enerjinin maliyeti yarı yarıya daha ucuzdur.

Güneş Enerjisi: yeryüzünün belli bir zaman süresi içinde aldığı güneş enerjisi, aynı süre içinde insanın günümüzde tükettiği enerjinin 10000 katıdır. Güneş enerjisi elde etmek çok pahalıdır; yoğunlaştırılması ve korunması çok güçtür; en elverişli alanı konut ısıtma olduğu anlaşılmıştır.

Dünya enerji üretiminin yüzde 40’ı petrolden sağlanır; onu yüzde 30’la kömür ve yüzde 20 ile doğal gaz izler. Petrol ve doğal gaz toplam enerji üretiminin yüzde 60’ının kayağıdır.