Görme Yetisine Sahip Olan Bilgisayarlar

Görme Yetisine Sahip Olan Bilgisayarlar

Görebilen bilgisayarlar, fotoğraf ve video analizi yapabilen sistemler. Son araştırmalara bakıldığında yılda 500 milyar adet fotoğraf çekiliyor, video paylaşım sitesi YouTube’a dakikada 72 saatlik video yükleniyor ve küresel medikal tanı görüntüleme pazarının 2016 yılına kadar 26,6 milyar dolar seviyesine ulaşması bekleniyor. Günümüzde bilgisayarlar, etiketlediğimiz ya da başlık koyduğumuz metinlere göre resimleri algılayabiliyor ancak resmin içeriği, yani geri kalan bilgiler gizemini koruyor. Gelecekte sistemler, yalnızca resimlerin ve görsel verilerin İçeriğine göre onları tanımakla kalmayacak, aynı zamanda piksellere anlamlar yükleyerek İnsanların fotoğraflara bakıp yorumladığı gibi anlamlar çıkarmaya başlayabilecek.

Gelecekte İnsanların sahip olduklarına benzeyen yetenekler bilgisayarların renk, doku modelleri gibi bilgileri ve özellikleri analiz etmesini ve görsel İçeriklerden öngörüler çıkarmasını sağlayacak. Bu sağlık, perakende ve tarım gibi sektörlerde önemli avantajlar elde edilmesini sağlayabilir.
yuz-tanima-kimlik-bulma
Bu yetenekler MRI, CT taramaları, X ışınları ve ultrason görüntüleri gibi medikal bilgilerden sonuçlar çıkararak belirli bir anatomi ya da patolojik durumlar hakkında bilgi elde etmek için sağlık hizmetlerinde uygulamaya konulacak gibi görünüyor. Bu görüntülerdeki kritik noktalar, insan gözüyle görülemeyebilir veya çok dikkatli bir ölçüm gerektirebiliyor. Sağlıklı ve hastalıklı dokuları birbirinden ayırt etmek gibi; görüntülerde nelere dikkat edileceği konusunda eğitilerek ve bunları hastanın geçmişte geçirdiği hastalık kaydı ve bilimsel çalışmalarla ilişkilendirerek “görme” yetisine sahip sistemler gelecekte vazgeçilmez olacak. Bu sistemler, hekimlerin tıbbi sorunları daha kısa sürede ve daha doğru şekilde saptamasında önemli bir rol üstlenmeye aday olarak görülüyor.