Kısaca Röntgen Nedir Röntgenler Nasıl Çalışır

Kısaca Röntgen Nedir Röntgenler Nasıl Çalışır

Röntgen hakkında kısa bilgi, Röntgen nedir, nerelerde kullanılır, nasıl oluşturulmuştur? Röntgen Gama veya x ışınlarının miktar ölçümü birimi olduğu gibi, Röntgen cihazı ise herhangi bir organın durumunu tespit etmek için çekilen filme verilen addır. Röntgen cihazının kalbini elektrot çifti oluşturuyor. Anot ve katot elektrotlar cam vakum tüp içine yerleştiriliyor. Isıtılan katot, eski florsan lamba içindeki sistemi esas alıyor. Yüksek elektrik akımı geçirilen katot ısındığında yüzeydeki elektronlar saçılıyor. Pozitif yüklü anot ise tungstenden yapılmış yassı bir disk. Tüp içindeki elektronları kendine çekmeyi başarıyor. Anot ve katot arasındaki gerilim farkı çok yüksek. Bu yüzden elektron akışı son derece hızlı. Bu derece hızlı hareket eden elektronlar tungsten atomuna çapınca bazı elektronlar yörünge değiştiriyor. Elektron sıçraması sonucu ortaya çıkan enerjiye ait fotonlar hayli yüksek enerji kapasitesine sahip oluyorlar. İşte bunlara X-ışınları fotonları diyoruz.

Çarpışma sonucu ortaya çıkan ısı da yüksek olduğundan röntgen cihazı altında yer alan motor anotu döndürerek erimesini engelliyor. Çarpışma anı anodun farklı alanlarında gerçekleştirilmiş oluyor. Cihazın içini dolduran serin yağ sayesinde iç ısı düşürülebiliyor. Röntgen cihazının en dışı kalın kurşun kaplı ve böylece zararlı ışınlar odaya saçılmıyor. Önde yer alan küçük bir pencereden kontrollü olarak foton salınımı gerçekleşiyor. Işın hastaya ulaşmadan önce çeşitli filtrelerden geçiyor.

Hastanın diğer tarafındaki kamerayla X-ışınlarınız görüntüleniyor. X-ışınıyla görüntülemede kullanılan filmler, eski tip fotoğraf makinelerindeki filmlerle benzer. X-ışınlarının etkisiyle gerçekleşen kimyasal reaksiyonla fotoğraf makinesindeki ışık reaksiyonu farklı. Genelde doktorlar bu filmi negatif olarak saklarlar. Bunun amacı kemik gibi katı kısımlara ait görüntünün siyah değil beyaz görünmesini sağlamak. X-ışını yoğunluğu ayarlanarak farklı bölgeler görüntülenebilir ya da es geçilebilir.

Kontrast Medyası

Normal bir röntgen filminde yumuşak dokular net biçimde görünmez. Organları görmek ve damarları seçebilmek için doktorlar tarafından kontrast medyası enjekte edilir. Bu özel sıvı X-ışınlarını etkin biçimde emer. Böylece sindirim sistemindeki organlar belirgin biçimde görülür hale gelir. Hastanın kontrast medyasını içeren karışımı içmesi istenebilir. En yaygın kullanılan karışım baryum esaslıdır. Damarları incelemek isteyen doktorlarsa ağızdan vermek yerine damardan enjekte ederler.