Nükleer Santral Nedir ve Nasıl Çalışır

Nükleer Santral Nedir ve Nasıl Çalışır

Nükleer santrallerin çalışma sistemi hakkında bilgiler. Nükleer kelimesi geçtiği zaman konunun atom çekirdeği ile ilgili olduğu aklınıza gelsin, Santral ise doğadaki başka enerji türlerini elektrik enerjisine çeviren fabrika anlamına gelmektedir. Nükleer Santral kelimesinin anlamını böylece çıkartabilirsiniz. Bir nükleer santral kurmak için zenginleştirilmiş uranyum gerekiyor. Bu uranyum çeşitleri ise U-235, U-233, U-238 gerekiyor. Yine kullanılabilen Plütonyum maddesi P-239 ve P-241 gereklidir. Uranyumun fisyon tepkimesine girerek bölünmesi sonucunda açığa çok yüksek miktarda enerji ortaya çıkarır. Fisyon, radyoaktif bozunmadır. Kütle numarası çok büyük bir atom çekirdeğinin parçalanarak kütle numarası küçük iki çekirdeğe dönüşmesi olayıdır. Bu dönüşme için, nötronlar yüksek bir hızla uranyum elementinin çekirdeğine çarpar. Bu çarpışma çekirdeğin kararsız hale geçmesine ve sonrasında büyük bir enerji açığa çıkartan fisyon tepkimesine neden olur. Gerçekleşen tetikleyici ilk fisyon tepkimesi sonucunda ortama nötronlar yayılır. Bu nötronlar diğer uranyum çekirdeklerine çarparak fisyonu elementin her atom çekirdeğinde gerçekleştirene kadar devam eder. Ortaya çıkan enerji kontrol edilmediği taktirde ölümcül boyutlardadır. Kontrol etmek için reaktörlerde fazla nötronları tutan ve tepkimeye girmesini engelleyen üniteler bulunur. Bu sayede kontrollü bir fisyon tepkimesi zinciri gerçekleştirilir.

nukleer-santrallerin-calisma-sistemi
Burada amaç ortaya çıkan enerjiyi elektrik enerjisine çevirmektir. Bir jeneratör yardımı ile gerçekleştireceğiz. Nükleer santralin iç yapısına baktığımız zaman uranyumun fisyon tepkimesine girmesiyle oluşan enerji su buharının çok yüksek sıcaklıklara kadar ısıtılmasını sağlar. Yüksek sıcaklıktaki bu buhar, elektrik jeneratörüne bağlı olan türbinlere gönderilir ve türbin kanatçıklarına çarparak yüksek enerjili buhar, bilinen şekilde türbin şaftını çevirir ve bu sayede jeneratör elektrik enerjisi üretmeye başlar. Jeneratörde oluşan elektrik ise iletim hatları denilen iletken teller ile kullanılacağı yere gönderilir. Türbinden çıkan basınç ve sıcaklığı düşmüş buhar, tekrar kullanılmak üzere yoğunlaştırıcıya gider ve su haline geldikten sonra tekrar bölünme ile açığa çıkan enerji ile ısıtılıp buhar haline gelir.
Çevreciler Nükleer Santrallere Neden Karşılar

Nükleer santraller geleceğin enerji kaynağı olarak görülmektedir. Artan nüfus ve ihtiyaçları karşılamak için giderek daha fazla elektrik enerjisine ihtiyaç duyulmaktadır. Maliyetler nedeni ile hükümetler nükleer enerjiyi tercih etmektedir. Dünya üzerinde 400’den fazla nükleer enerji santrali bulunuyor. Bu enerjinin başlıca sorunları arasında yetişmiş elemanlar, santrallerin atıklarının depolanması ve yeterli güvenlik çalışması nükleer santrallerin sorunlarının başını çekmektedir.
Tüm bunların yanı sıra meydana gelen patlamalar ve bu patlamaların sonucunda etkisini günümüzde hala göstermesi nedeni ile pek çok kişi tarafından sıcak bakılmamaktadır. Çernobil Faciası ve Fukuşima Faciası bunların başını çekmektedir.