x Işını Nedir x Işınının Zararları Nelerdir

x Işını Nedir x Işınının Zararları Nelerdir

x ışını Ampul yüzeyinin katot ışınıyla bombardıman edilen kısımlarında meydana gelirler. x ışınının yapısını bilemeyen Röntgen bu yüzden bu ışınlara x adını vermişti. x ışını ışık ışınıyla aynı özelliktedir,fakat frekansları daha büyük olan elektromagnetik ışımalardır.

x ışınının yapısını ise 1912 yılında Alman Fizikçi Von Laue buldu. x ışını Doğadaki görünür ışık yada radyo dalgalarına benzeyen bir elektro magnetik ışınım biçimidir. x ışını da diğer ışınlar gibi boşlukta yol alırlar. x ışınının bir diğer özelliği ise gözle görünmez olmalarıdır.

Öbür ışınım türleri gibi X ışınları da, boşlukta (vakumda) yol alabilen ve ancak bazı maddelerin içinden geçebilen enerji dalgalarından oluşur. X ışınları gözle görülemez ve elektro magnetik tayfın morötesi ışınları ile gamma ışınları arasında kalan kesiminde yer alırlar. X ışınlarını 1895’te, Alman bilim adamı Wilhelm Conrad Röntgen keşfetti. Bu yüzden bu ışınlara Röntgen ışınları da denir. Röntgen, havasının çoğu boşaltılmış bir vakum lambasının içinden geçirdiği elektrik akımıyla deney yaparken iki olay gözlemledi. Bunlardan birincisi, katottan (eksi kutup) anota doğru, çok küçük parçacıklardan oluştuğu düşünülen ışınların aktığı ve bu ışınların lambanın öbür ucuna sıvanmış fosfor katmana çarptığında camda yeşil bir flüorışıma yarattığıydı. Aslında bu, o dönemde bilinen bir olguydu.

x Işınının Zararları

Ozellikle, uzun sureli ve yakin mesafede calisan ozel guvenlik gorevlisi ve polisler, sperm hucrelerinde testikuler bolgenin radyasyonuna bagli hucre olumune sebep olarak kisirlik tehlikesi yasayabilir.

X-ray cihazi yakininda calisan anne adayi (Hamile ve hamilelik ihtimali olanlar) konuyu amirlerine ileterek baska goreve alinmalarini isteyebilmeli. Cihazdan gececek anne adaylari guvenlik gorevlisine gebe olduklarini bildirerek, klasIk ust arama yontemi ile aranmayi istemeli.

Kalp pili takili hastalar asla bu tur aramadan gecirilmemelidir. Kalp pili takanlar, ameliyati yapilan hastane tarafindan verilmis ozel kimliklerini gostererek, kapi dedektorlerinden ve x-ray cihazlarindan gecirilmemeyi istemeli.