Bios Boot Önyükleme Ayarlarını Değiştirme

Bios Boot Önyükleme Ayarlarını Değiştirme

Bilgisayarı CD / DVD veya USB’den başlatmak için Bios Boot ayarlarını nasıl değiştirebileceğinizi anlatacağız. Özellikle format atarken veya USB üzerinden çalışan işletim sistemi açarken sistemi USB üzerinden başlatabilmek için Bios ayarlarına girip bazı ayarları değiştirmeniz gerekiyor. Bu makalemizde adım adım yapmanız gerekenleri anlatacağız.

Bios’a girebilmeniz için Delete (Del) tuşuna basmalısınız. Bu anakartınızın marka ve modeline göre değişiklik göstermektedir. Bunu öğrenmek için bilgisayarınız açılır açılmaz “Press DEL to Run Setup” yazısını göreceksiniz burada Del yerine farklı bir tuş ismi de yazabilir. Örneğin Esc, F1, F2, F10, F11, F12 tuşlarından biri olabilir.

Yukarıdaki resimde gördüğünüz gibi F1 tuşu Bios ayarına girmektedir. Bilgisayar açılışında bu tuş bastığınızda karşınıza Bios ekranı çıkacaktır. Burada OK tuşlarını kullanarak üst sekmede gördüğünüz Boot sekmesine geliyorsunuz . (“Boot Order” veya “Boot Options“)

bios-ayarlari

Boot menüsüne geldikten sonra en üst sırada bulunan “Boot Device Priority” kısmına geliyorsunuz ve “Enter” tuşuna basıyorsunuz.

bioas-boot

Tekrar OK tuşlarını kullanarak istediğiniz CD/DVD veya USB seçeneğini ilk sıraya getirin. Burada sağ tarafta veya alt tarafta bu değişikliği nasıl yapacağınızı anlatmaktadır fakat İngilizce olduğundan yeterince anlaşılmaya bilir. Yine bu durum anakartınızın modeline göre değişmektedir. En çok kullanılanı ise “+” ve “-” tuşları ile sıralamayı değiştirebilir yada “F1” ve “F2” tuşları ile sıralamayı değiştirebilirsiniz.

Sırlamayı istediğiniz gibi yaptıktan sonra F10 tuşuna basıp değişiklikleri kaydediniz. İşinizi bittikten sonra tekrar aynı yolları izleyerek ilk sıraya HDD’yi getirmeyi unutmayınız. Çünkü değiştirmemeniz halinde bilgisayarınız her açılışta ilk sıraya getirdiğiniz sürücüyü sorgulayacaktır buda size vakit kaybına neden olacaktır.