EFI ve UEFI Nedir Arasındaki Farklar

EFI ve UEFI Nedir Arasındaki Farklar

EFI nedir, UEFI nedir, EFI ile UEFI arasında ne fark var? EFI kelimesinin açılımı Extensible Firmware Interface Türkçe anlamı ise Uzatılabilir Yazılım Arayüzüdür. UEFI kelimesinin açılımı ise Unified Extensible Firmware Interface Türkçe anlamı ise Birleşik Uzatılabilir Yazılım Arayüzüdür. Günümüzde bilgisayarlarda yer alan biosların yerine kullanılabilecek bir standarttır. Intel Boot Initiative olarak adlandırılan girişimdeki amacı zamanın BIOS’larının 16 bit işlemci modu ve 1 MB adreslenebilir alan limitlerini ortadan kaldırmaktı.

UEFI Avantajları Nelerdir

Unified Extensible Firmware Interface (UEFI) Bioslardan en önemli farkı, MBR (main board record) kayıtlarını atlayıp, direkt olarak sistemin açılmasını sağlamaktır. BIOS’ların en fazla vakit harcadığı kısım da bu olduğu için açılış süresi oldukça kısalmaktadır. Bir çok kullanıcı bilgisayarlarının açılmasını uzun bir süre beklemek zorunda kalıyor. Çünkü BIOS tüm sorguları yapması zaten belli bir vakit almaktadır.

Artık son çıkan işletim sistemleri UEFI’yi desteklemektedir. UEFI desteği şu anda halen gelişim aşamasındadır. Ancak özellikle donanım üreticileri üst model donanımlarında UEFI desteği bulunan anakartlar satmaya başlamıştır.

UEFI’nin avantajlarından bir tanesi de şuan ki BIOS’lar en fazla 2 TB kadar kapasiteli Harddisk (HDD) yönetebilmektedir. UEFI sistemlerde bu sınır ortadan kalkmaktadır.

BIOS’un ortadan kalkmasının pek çok avantajı olacaktır. Bunlardan en önemlisi hiç şüphesiz işletim sistemi her şeyi kendisi halledebilecek, 16 bitlik kapasiteye sahip bu basit chipe ihtiyaç duymadan hızlı bir şekilde çalışabilecektir.