Ekran Kartı Nedir – Ekran Kartı Nasıl Çalışır

Ekran Kartı Nedir – Ekran Kartı Nasıl Çalışır

Ekran kartı diğer adıyla grafik kartı ismini bilgisayarla az çok uğraşan herkes duyar fakat ekran kartı nedir ne işe yarar ve nasıl çalışır bu yazımızda tüm bu sorulara cevap bulabilirsiniz. Tüm sayısal görüntülerin en küçük parçası olan noktacıklara piksel denir. Bilgisayar tarafından ekranda görüntülenen piksel sayısına çözünürlük denir. Çözünürlük ise yatay ve düşey olarak tanımlanmış pikseller 640×480, 800×600 şeklinde gösterilir. Ekranda görüntülenen piksel sayısı arttıkça ekrandaki görüntünün kalitesi ve netliği de bu oranda artar. Yani 1024×768 piksel görüntü 640×480 göre daha nettir.

Bir pikselde görüntülenebilen renk sayısına renk derinliği adı verilir. Renk derinliği bit olarak ifade edilir. 24 bit renk derinliği gerçek renk olarak ifade edilir. Çünkü 8 bit 1 byte eşittir ve 24 bit renk derinliğinde kırmızı,yeşil ve mavi renkleri 1’er byte olarak ifade edilir. 24 bit renk derinliğinde 16 milyondan fazla renk elde edilebilir. Tazeleme hızı grafik kartının RAMDAC’ından gelen bilgileri monitörün ne kadar sıklıkta gösterebildiğini, yani bilgilerle ekranı ne kadar hızla tazelediğini gösterir. Tazeleme hızı Hz (hertz) olarak ölçülür. Tazeleme hızları 55 ile 130 Hz arasında değişebilir.Tazeleme hızları çözünürlük arttıkça düşer.

Ekran Kartı (Grafik Kartı) Nasıl Çalışır?

Programlar çalışırken oluşacak ekran görüntüleri işletim sistemine iletilir. işletim sistemi bu ekran bilgilerini grafik kartının kullandığı bellek adreslerine ve sistem kaynaklarına iletir. Grafik kartı adreslerine iletilen bu bilgiler grafik kartı işlemcisine ulaştırılır. Grafik kartının işlemcisi bu bilgileri grafik kartı üzerindeki belleğe yazar.

İşlenmiş bilgiler grafik kartı üzerindeki bellekten grafik kartının RAM-DAC \’ına aktarılır. RAMDAC grafik kartı belleğindeki bilgileri okuyabilir. Kısaca RAM-DAC \’ın görevi grafik kartında işlemci tarafından işlenmiş bilgileri bellekten okuyarak televizyon sinyallerine dönüştürmektir.

Bellekte bulunan 0 ve 1 değerlerinden oluşan dijital bilgiler monitörlerin görüntüleyebileceği analog video sinyallerine dönüştürülür. Bilgisayar program bilgilerini monitörde görünmesi için program bilgilerinin veri yolu üzerinden grafik kartına aktarılması, bu bilgilerin grafik kartı işlemcisi tarafından işlenmesi ,0işlemciden grafik kartı üzerindeki belleğe yazılması ve RAM-DAC tarafından bu görüntülerin monitöre gönderilecek analog sinyallere gönderilmesi gerekir.