Sabit Disklerde RPM, Plaka, Önbellek, NCQ Nedir

Sabit Disklerde RPM, Plaka, Önbellek, NCQ Nedir

Sabit disk olarak bilinen HDD yani Hard Diskler günümüzde hala en çok tercih edilen disklerdendir. Bunun nedeni yüksek kapasitelere sahip olmalarının yanı sıra tabi ki ucuz olmalarıdır. SSD’ler günümüzde yüksek performans, dayanıklılık ve güç tüketimi konularında sabit diskleri geride bıraksa da geniş multimedya arşivi olan kullanıcılar için sabit diskler hala vazgeçilemez konumda yer alıyor. Bizde sabit disk alıcılarının en çok sordukları sorular arasında yer alan RPM (Motor Hızı), plaka, önbellek, NCQ gibi soruları cevaplandırdık…

Makalede Neler Var?

RPM Motor Hızı Nedir

Motor hızı plakaların dönüş hızının dakikada kaç devir olduğunu ifade ediyor. (Rotations Per Minute – RPM) Yüksek devir hızı plaka üzerinde aranan veriye daha hızlı erişim olanağı ve yüksek performans sunuyor. Günümüzde masaüstü bilgisayarlar için geliştirilen sabit disklerin büyük çoğunluğunun 7200 RPM motor hızına sahip olduğunu görüyoruz. Sayıları daha az olan 5900 ve 5400 RPM sabit diskler de var; bu ürünler daha çok multimedya içeriklerinin depolanması ve veri yedekleme işlemlerinde kullanım için öneriliyor. Piyasadaki birkaç üründe 10.000 RPM motor hızı ile de karşılaşıyoruz ama bu diskler genellikle gürültülü çalıştığı için SSD’ler tarafından arka plana itilmekten kurtulamadı.

Plakalar

Her sabit diskte veriler cam alaşımdan üretilen plakalar üzerinde depolanır. Veri okuma ve yazma işlemleri plakaların her iki yüzeyinde okuyucu kafanın hareket etmesi ile gerçekleşir. Bir sabit disk satın almadan önce plaka yoğunluğunu ve disk içerisinde kaç adet plaka yer aldığını araştırmanızı öneriyoruz. Aynı depolama alanına sahip olan iki sabit diskten daha az plakaya sahip olan ürünü tercih etmelisiniz. Bu üründe plakalardaki veri yoğunluğu daha yüksek olduğu için disk performansı artacak ve hareketli bileşen sayısı azaldığı için disk gürültüsü de azalacaktır. Günümüzde maksimum plaka yoğunluğu 1 TB seviyesine ulaştı, 750 GB kapasiteli plakalar barındıran disklere oranla daha iyi performans bu sayede elde edilebiliyor.

Önbellek Boyutu Ne İşe Yarar

Tüm sabit disklerde önbellek olarak tanımlanan dahili bir bellek birimi bulunuyor. Güncel sabit disklerde genellikle 64 MB sağlanıyor. AMD ve NVIDlA’nın grafik işlemcileri farklı mimarilere sahip, bu nedenle teknik detaylarla doğrudan bir kıyaslama yapılması mümkün değil. Daha fazla grafik işlem birimine sahip olan GPU’nun daha iyi olduğunu iddia etmek yanıltabilir.

NCQ Nedir

İngilizce “Native Command Queuing” açılımına sahip olan NCQ teknolojisi sabit disklerde veri isteklerinin önceliğinin belirlenmesinde rol oynuyor ve bu sayede sistem performansının iyileştirilmesi amaçlanıyor. Örneğin disk yüzeyinde o an için uzak bir konumda yer alan veriye erişim isteği olduğunda, daha sonra da o noktadan daha yakın bir konumdaki veriye erişim gerektiğinde NCQ özelliği devreye giriyor ve veri isteği önceliğini düzenleyip işlemlerin daha hızlı şekilde yanıtlanmasını sağlıyor. NCG teknolojisi çalışma yoğunluğunun fazla olduğu durumlarda katkı sağlıyor, özellikle diskte sürekli veri okuma ve yazma işlemleri gerçekleştiren uygulamalar için NCQ özellikli bir sabit disk avantajlı olacaktır.