Web sitenizde emek verip hazırladığınız konuları birkaç tıklama ve hiç emek vermeden sitenizdeki yazı ve görsel öğeleri çalanlara karşı bir dizi önlemler alabilirsiniz. Siteniz de yazdığınız yazıları çaldıkları takdirde özellikle bazı hit çeken siteler bunu yaparlar sizin konunuzla google’de sizden daha üst sıralara çıkmaları da gayet normal buda emek hırsızlığına girer aşağıdaki işlemleri yaparak sitenizdeki verilerinizi çekmelerini önlemek için tedbir almış olacaksınız ancak hiçbir sistemin çözüm olmadığını unutmayınız sitenizdeki bilgileri almak isteyen birini durduramazsınız ancak işini zorlaştırabilirsiniz.
Sağ tıklamayı kaldırmak
Web sayfanızdaki sağ tıklama tuşunu kaldırabilirsiniz böylece kopyala/yapıştır fonksiyonunu kaldırmış olursunuz.
Resimlerde Sağ tıklamayı kaldırmak
Uyarı vermeden sayfada sağ tıklama özelliğini kapatmak
Bu kod ile sitenize gelen ziyaretçiler görüntülenen sayfayı yazdırmak istediği zaman, onun yerine sizin belirlediğiniz sayfayı yazdırmış olur. Yazdırmak istediğiniz HTML dosyasını oluşturun Örnek olacak verirsek aşağıdaki kodla Bu_sayfayı_yazdırmak_yasak.htm daha sonra alttaki ikinci kodu <HTML> tagının altına yerleştirmelisiniz.
Resimlerdeki IE araç çubuğunu iptal etmek
Bu kod farenizi bir resmin üzerinde tuttuğunuz zaman çıkan ve resimleri kaydetme ve yazdırma kolaylığı sağlayan resim araççubuğu özellğini kapatır. <HTML> tagının altına yerleştirmelisiniz.
Eğer sadece bir resim için bu araç çubuğunu kaldırmak istiyorsanız IMG tagı içine galleryimg=”no” kodunu eklemeniz yeterli olacaktır.
Dosyanızın geçici dosyalar klasörüne kaydedilmesini engelleme
Aşağıdaki kodu <html> tagının altına yerleştirirseniz böylece sayfanızdaki öğelerin özellikle resim ve flash animasyonlarınızın kullanıcının Geçici İnternet Dosyaları (Temporary Internet Files) klasörüne kaydedilmesini önlemiş olursunuz.
Sürükleme yöntemiyle resimlerin alınmasını engelleme
Aşağıdaki kodu <html> etiketinin altına yelştirirseniz kullanıcı sizin resimlerinizi masaüstüne sürükleyemez.
Sayfanızın başkaları tarafından çerçeveli (frame) sayfalar aracılığıyla kendi sayfaları gibi gösterilmesini istemiyorsanız bu scripti kullanın. Bu scripti ekleyeceğiniz sayfalar kesinlikle bir frame içinde görüntülenemeyecektir.
İstenilen özellikte pencere açmak
Bu script ile ziyaretçinize istediğiniz boyutta yeni bir pencere açtırabilirsiniz. Ayrıca açılan sayfada kaydırma çubuğu, menü, araç çubuğu olup olmamasını da ayarlayabilirsiniz.<HEAD>..</HEAD> arasına eklenecek kod…
<BODY>…</BODY> arasına eklenecek kod:
Aşağıdaki kodu <HEAD>..</HEAD> etiketleri arasına ekleyin.
Sonra sayfanızın sonunda hangi nesnenin içindeki yazının kopyalanmasını engellemek istediğinizi belirterek disableSelection(target) fonsiyonunu çağırmanız yeterli. İşte birkaç örnek….
bu yöntemlerle kimseyi durduramazsınız. vatandaş siteyi indirir istediği gibi düzenler. ancak siten html sitesiyse kodları’da şifrelersen-ki bunu yapan bir çok uygulama var- iyi bi önlem olur..
kodlama hakında fazla bilgim olmadıgı icin bu soruyu
sordum
daha basit anlatmanız mümkünmü
ben kodlamadan hic anlamam ama kendi sitem mevcut
dreamweaver kullanrak bunları ne sekilde yerlerine koyucam
adım adım anlatmanız mumkunmu acaba