Sitenin Açılış Hızı Nasıl Arttırılır

Sitenin Açılış Hızı Nasıl Arttırılır

Sitenizin içeriğinin güçlü olması beraberinde bazı teknik sorunlar getirebilir. Bunlardan biri de sitenin açılış hızıdır. Süper hızlı açılan bir site için neler yapmanız gerektiğini anlatıyoruz. Web sitesi yaparken dikkat ettiğimiz en önemli nokta genellikle sitenin görünümüdür. İyi bir tasarıma sahip olan site profesyonel gözükür. Bu da ziyaretçilerin siteye güvenmesini, daha fazla ziyaret etmesini sağlar. Genel olarak baz alınan görünüm kriterinin arka tarafında küçük ama çok önemli bir detay yatar. O da sitenin hızlı olmasıdır. Siteniz ne kadar güzel gözükürse gözüksün, eğer yavaş açılıyorsa ziyaretçileriniz bu durumdan sıkılabilir. Hali hazırdaki ziyaretçilerinizin bir kısmını kaybetmenizin yanında, yeni ziyaretçi kazanma oranını da oldukça düşürürsünüz. Web’de birçok kaynak varken ziyaretçileri kendinize bağlamak için hem iyi görünen hem de hızlı çalışan bir site yapmalısınız.

İşte hızlanmanın püf noktaları:

Makalede Neler Var?

Resim Boyutlarını Küçültün

Resimler bir sitenin hız ve yer konusundaki en büyük sorunudur. Genellikle büyük boyutlara sahip olduklarından yüklenmeleri zaman alır. Photoshop benzeri bir programla bir resmin çok az da olsa kalitesini düşürmek boyutunu ciddi şekilde küçültebilir. Photoshop’da resmi “.jpg” formatında kaydetmek için kullanabileceğiniz “Save for Web” seçeneği oldukça işe yarar bir çözüm. Burada resmin kalitesini düşürürken küçülen disk boyutunu da görebiliyorsunuz. Sitenizde kullandığınız ikonları ve arayüzün resimlerini düşük boyutlu kullanmalısınız. Diyelim ki, bir tablonun köşelerini oval Sitenizin açılış hızını artırın yapacaksınız. Bunun için sağ ve sol olmak üzere iki köşe yaptınız diyelim. Köşe resimlerini “.jpg” formatında kullanmak siteye gereksiz bir yük bindirebilir. Bu da, siteniz açıldığında tablonun önce normal gözükmesine ardından köşelerin ovalleşmesine neden olur. Sitenin ara yüzünü oluşturan ve çeşitli yerlerde kullandığınız ikonları “.gif” formatına çevirmek çoğu zaman yerden tasarruf etmenizi sağlar. Bu sayede resimler daha az yer kaplar ve siteniz çok daha hızlı açılabilir.

Flash Kullanımını Düzenleyin

Web sitesinde Flash animasyonlar kullanıyorsanız büyük ihtimalle en geç yüklenen kısım burası olacaktır. Bildiğiniz gibi Flash dosyaları genellikle büyük yer kaplıyor. Eğer kullandığınız Flash’ın bir alternatifi bulunuyorsa düşünmeden onu seçin. Sadece menünüz için Flash kullanıyorsanız ve çok uçuk, sitenize uygun bir tasarım değilse daha sade ancak çok kullanışlı olan Java veya CSS menülerini tercih edin. Bu değişimi yaptığınızda siteniz gözle görülür bir biçimde hızlanacaktır. Son zamanlarda web sitelerinde kullanılan en popüler araç, Flash ile yapılan, siteye son eklenen içerikleri resimleriyle birlikte gösteren slaytlar. Siz de sitenizde böyle bir uygulama kullanıyorsanız önce sitenizde uygun bir yere koyun ve gereksiz yer kaplamamasını sağlayın. Biraz küçültmeniz gerekiyorsa küçültün, aşırı büyük yer kaplamasın. Eğer yeri tam uygunsa ve hosting’de kapladığı yer büyükse içeriğini kısmaya çalışın. 10 tane resmi değişmeli olarak gösteriyorsa bunu 6-7’ye indirin. Bu da Flash’ın boyutunu düşürecektir. Animasyonunuz sayfa “yükleniyor” ibaresi koyun. Flash ile yapılan bu slaytlar yerine Java kullanmanızı pek önermiyorum çünkü aynı boyuttakiler biraz daha yavaş işleyebiliyor.

Arka Plan Resmini Küçültün

Arka plan rengi bir sitenin önemli detaylarından biridir. Siteyi canlı da gösterebilir, mat da, gözü de yorabilir, daha okunaklı olmasını da sağlayabilir. Bu yüzden içeriğinize en uygun arka plan rengini veya resmini seçmelisiniz. Arka planda sadece düz bir renk kullanırsanız bu aşamayı atlayabilirsiniz. Çünkü bu işlem arka plan yüklemesi için beklemeyeceğiniz anlamına geliyor. Ancak arka planda büyük bir resim kullanırsanız işler zora girebilir. İyi bir arka plan resmi hazırlamanın püf noktası yan yana geldiğinde birbirini tekrar edecek resimler oluşturmaktır. Bu sayede büyük bir resim kullanmak yerine küçük bir resmi tüm ekranda tekrar ettirerek yükü ciddi şekilde düşürebilirsiniz. Diyelim ki, çapraz çizgilerden oluşan bir arka plan yapacaksınız. 85×85 boyutundaki bir kareye istediğiniz renkleri döşeyerek çapraz çizgiler oluşturun. Daha sonra sitenin arka plan resmi olarak bu küçük kareyi belirlediğinizde resim otomatik olarak birbirini tamamlayacaktır. Böylece karelerin birbirine birleşiminden koca bir arka plan oluşacaktır.

Reklamlarınızı Düzenli Olarak Yerleştirin

Reklamlar genellikle Flash dosyaları şeklinde yayınlandığı için her ne kadar düşük boyutlu olsalar bile tek bir sayfaya çok fazla reklam geldiğinde sitenizde gözle görülür bir yavaşlama olacaktır. Ziyaretçilerin fazlalığı daha fazla reklam geliri anlamına gelse de, yavaş sitenin de ziyaretçi kaçıracağını unutmamak gerek. Bu yüzden reklam konusundaki hamlenizi çok düzgün yapmalısınız.

Ana Sayfayı Düzenli Kullanın

Sitenizin ana sayfası şüphesiz ki en önemli sayfadır. Ziyaretçilerin siteye girdikleri anda ilk karşılaşacakları sayfa olduğundan dolayı birçok özelliği barındırması gerekir. Bunlardan ilki site hakkında anlaşılabilir bilgi vermesi gerekliliğidir. Ardından da sitenin içeriğiyle ilgili doyurucu bir rehber görevi üstlenir. Fakat ana sayfanızı doldururken yine de dikkatli olmalısınız.

Test Araçları Kullanın

İlk olarak sitenizin açılma hızını kendiniz test edin. Bu işlemi yapmadan önce bilgisayarınızın internet ile ilgili geçmiş bilgilerini ve ön belleğini temizlemelisiniz. Temiz bir test yapmak için tarayıcınızın siteyi daha önce kaydettiği bellekten okumaması gerekiyor. Ardından internet tarayıcınızı açarak sitenizi açın. Açılma hızını kendiniz analiz edin. Nelerin ilk nelerin geç açıldığına dikkat edin. İzlenimlerinize göre geç açılan kısımlarda yapabileceğiniz düzeltmeleri yapın.