SSL Nedir, Nasıl Çalışır

SSL Nedir, Nasıl Çalışır

SSL İngilizce Secure Socket Layer kelimelerinin baş harfleri bir araya getirilerek oluşturulmuş bir kelimedir. Türkçemize Güvenli Yuva Katmanı olarak çevrilen SSL Netscape tarafından geliştirilen bir protokoldür. SSL sertifikalar dijital bilgileri şifrelemek ve şifrelenen bilgileri çözmek için kullanılan elektronik anahtarlar ile kimlik bilgisini bağlar. Güvenlik amacıyla geliştirilen SSL şuan güvenilir bir sistem olsa da şu unutulmamalıdır ki internet ortamında %100 güvenlik sistemi yoktur. Aşılamayacak güvenlik duvarı kırılamayacak şifre diye bir şey yoktur.

SSL, dokümanların arşivlenmesini kolaylaştırır, bir başkasına iletilen dökümanların tarih/saat kombinasyonunu doğrular, gönderilen mesajın kim tarafından gönderildiği ve kime gönderildiğini belli eder, gönderilen mesajların şifrelenmesi ve aynı şekilde bu mesajların deşifre edilmesinde güvenlik ve gizliliği sağlar.

SSL, Public Key ve Private Key bir çeşit anahtarların kullanılmasıyla yapılan bir şifreleme sistemidir. Şifrelemede iki adet anahtar kullanılır. Otomatik bir işlem ile anahtarlarınızı yarattıktan sonra anahtarlardan biri olan private key sizde kalır. Diğer anahtar olan public key ise bağlantı kurmak istediğiniz kişilere gönderilir. SSL yönteminde kullanılan şifreleme şifrenin uzunluğu ve karmaşıklığına göre 40 bit – 128 bit’lik şifrelerden oluşur. Bu şifreleri ele geçirseler bile çözülmesi çok ileri metotlarla bile çok uzun vakit almaktadır.