Virüsler Nasıl Ortaya Çıktı Kısa Tarihi

Virüsler Nasıl Ortaya Çıktı Kısa Tarihi

İlk bilgisayar virüsü ne zaman ortaya çıktı? İlk bilgisayar virüsü neden yazıldı? ilk bilgisayar virüsleri 1980’li yıllarda, internet forumlarının atası kabul edilen BBS’lerde ortaya çıkmıştı. Programcıların yeteneklerini test etmek için geliştirdiği bu virüsleri indirmek için sizin de BBS’e yeni bir virüs yüklemeniz gerekiyordu. O zamanki virüsler yayılmak üzere tasarlanmamışlardı. Medyada yer bulan ilk virüs, 1986’da ortaya çıkan Brain virüsü oldu. Bu virüsün yaptığı tek şey disketteki boş alanı kaplayarak disketin kullanılmasını engellemekti. Modern virüslerin yayılması 1987’de Ralph Burger adlı bir programcının “Bilgisayar Virüsleri: Bir ileri Teknoloji Hastalığı” adlı kitabını yayınlamasıyla başladı. Bu kitapta programcıların virüs yazmasına yardımcı olacak kaynak kodlar yer almaktaydı. Kitabın piyasaya sürülüşünden kısa süre sonra tüm dünyada virüs yazan gruplar ortaya çıkmaya başladı.

Çeşitli karakteristik özellikler taşıyan virüslerse 1990’dan sonra ortaya çıktı. Çözüm kodunun değişken olduğu şifreleme teknikleri, anti virüs araştırmacılarının virüsü parçalamasını önleyen kalkanlar, hem programları hem de boot sektörlerini etkileme yeteneği, modern virüslerin belli başlı özellikleridir. Symantec firması, ünlü Norton AntiVirus yazılımını 1991’de yayınlayarak virüslere ilk darbeyi vurmuş oldu. 90’ların başında internetin yaygınlaşmasıyla beraber BBS’ler kapandı ve onların yerine, virüs yayan binlerce web sitesi ortaya çıktı. Bu dönemde virüs yazarları kendilerine ürpertici ve karanlık rumuzlar seçmeye başladılar. Bir virüsün milyonlarca PC’yi etkisi altına aldığı görmek için 2000’e kadar beklememiz gerekti: Aşk Mektubu adlıyla ün salan I Love You virüsünden bahsediyoruz. Günümüzdeyse virüslerden korunmak için anti virüs kütüphanelerinin günlük olarak güncellenmesi ve güvenlik duvarının asla kapatılmaması gerekiyor.

En Tehlikeli 5 Virüs ve Bulaşma Yöntemleri

I LOVE YOU: 2000 ilkbaharında adından sıkça söz ettiren “aşk mektubu” milyonlarca PC’yi etkiledi ve bugüne kadarki bütün bilgisayar virüslerinden daha fazla hasara sebep oldu.

MYDOOM: 2004’ün en tehlikeli e-posta virüsünün düzinelerce türevi ortaya çıktı. En yaygın olduğu dönemde her 12 epostadan birinin MyDoom virüsü taşıdığı tahmin ediliyor. SoBig.F’in rekoruysa 18’de 1’di.

MELISSA: David Smith’in zekasının ürünü olan bu virüs, 1999’da pek çok e-posta sunucusunun kilitlenmesine neden oldu. Kullanıcı, e-postayla birlikte gelen virüslü Word belgesini açtığında virüs kendisini kullanıcının adres defterindeki ilk 50 kişiye gönderiyordu. David Smith 20 ay hapisle cezalandırıldı.

MICHELANGELO: Bu virüsün ismi, ortaya çıkış tarihinin Michelangelo’nun doğum günü olduğunu keşfeden bir araştırmacı tarafından kondu. Sabit disklerdeki sektörlerin üzerine veri yazıyor ve disketlerdeki dosyaları bozuyordu.

KLEZ: ilk defa 2001’ın Ekim ayında görülen Klez kendisini bir virüs gibi dağıtmasına rağmen bazen solucan ya da truva atları gibi davranıyordu. Açık ağlar ve eposta yoluyla yayılan virüsün bazı türevleri, sistemdeki diğer solucanları temizliyordu.