Bilgisayarınızı Hızlandırmak İçin Neler Yapabilirsiniz

Bilgisayarınızı Hızlandırmak İçin Neler Yapabilirsiniz

Bilgisayarların zamanla yavaşlaması kullanıcıların canını sıkan büyük sıkıntılardan biridir. İlk alındığındaki performans giderek azalır. Bu durum sadece yazılımdan kaynaklanmaz. Zamanla donanımlarınızda artık yetersiz kalır. Bunun için eskiyen parçalarınıza bakım yapmak gerekebilir. Daha basit yoldan donanıma işlemler yaparak sisteminizi hızlandırabilirsiniz. Bilgisayarınıza yazılımsal olarak neler yapabilirsiniz bir göz atalım…

Disk birleştirme: Bu eski iyileştirme aracı hala çok işe yarıyor. Win-Defrag aracı belirli aralıklarla disk birleştirme işlemini yapıyor. Bu birleştirme işlemini Screensaver’la yapmak çok daha akıllıca bir fikir, böylelikle bu işlemi bilgisayarınız kapalıyken de yapabileceksiniz.

Otomatik başlatmayı temizleyin: Gereksiz araçları çalıştırmanıza gerek yok, ilkin tüm otomatik başlangıç girdilerini başlat menüsünden silmelisiniz. Ayrıca Kayıt Defteri de temizlenebilir: Başlat / Çalıştır‘dan regedit yazın. Şimdi aşağıdaki konuma gidin ve sayfanın sağ tarafındaki girdileri silin:

HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\ Windows\CurrentVersion\Run

HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\ Windows\CurrentVersion\Run

RAM yükseltme: Daha fazla hafıza daha fazla hız demek. Hatta bazen ücretsiz. Daha fazla hafıza sistem performansını hızlandırır. Yeni işletim sistemi hafızaya sınır koymuyor. Yeni hafıza çiftinin getirdiği performans artışından siz de yararlanın. Anakartla tümleşik ekran kartı kullananlar RAM için ayrıca para harcamadan performans artışı sağlayabilir: BIOS’tan grafikler için gereken hafıza miktarını en aza indirebilirsiniz.

Arayüzleri iptal edin: Az denetim daha hızlı bilgisayar açılışı demek, Bilgisayarınız işletim sistemi açılmadan önce bile kendini çalışmaya hazırlamaktadır. BIOS (Basic Input Output System) bilgisayarınızdaki tüm bileşenlerin yerinde olup olmadığını, çalışıp çalışmadığını ve işletim modunu defalarca kontrol eder. Anakartta ne kadar çok öğe varsa açılış da o kadar uzar. Bu yüzden gerek duymadığınız tüm öğeleri iptal ederek açılışta 15 saniyeye varan kazanımlar elde edebilirsiniz.

Yonga setlerini güncelleyin: Güncel sürücüler en iyi performansı sunuyor. Windows’unuz ancak güncel sürücülerle bilgisayar donanım bileşenlerini daha istikrarlı çalıştırabilir. Eğer bilgisayarınız eskiyse mutlaka yonga setleri için yeni sürücüler yayınlanmış demektir. Kullandığınız yonga setine göre Intel, AMD ya da nVidia’nın web sitelerini ziyaret edin ve buradan size uygun sürücüleri indirin. Yeni güncellemeyle hızın yanı sıra yeni özelliklere de kavuşmanız söz konusu.



Hazırda bekleme modu:
Bilgisayarı kapatmazsanız, açılış için beklemezsiniz. Bu biraz hokkabaz numarasına benzese de Hazırda bekleme mod’u, bilgisayarınızı kapatmak ve açmak sırasında gerçekten iyi bir araç. Eskiden bilgisayarınızı arada bir yeniden başlatmak sistem hızı için gerekliydi.

Kasayı Temizleyin: Pek çok bileşen tozsuz ortamda daha hızlı ve daha sessiz çalışıyor. Toz yavaşlatır. Aylar hatta yıllar sonra toz PC’nizin içini kaplar. Özellikle de işlemcinin fanı, dar yapraklarının arasına biriken toz nedeniyle büyük risk altındadır. Böylelikle ısı tahliyesi yeterince yapılamadığından işlemci çok fazla ısınmaya başlar. Dolayısıyla kendini korumak için yavaş çalışmaya başlar. Tozu uzak tutmak için bilgisayarınızı üç ayda bir temizlemelisiniz.

Takas dosyasını sınırlayın: Daha az harcanan disk hacmi daha çok hız sağlıyor. Sistem ağındaki performans pek üzerinde durulan bir konu değildir: Bu yüzden veri yönetimi işlem gücünden tüketir. Böyle durumlarda yeni donanım bileşenleri almadan ağ araçlarının konforlu kullanımında pek bir şey değişmez. „Ağ Klasörlerini ve Yazıcıları Otomatik Olarak Ara seçeneğinden Klasör seçeneklerini iptal edip Tamama tıklayın. Böylelikle daha fazla ağ gücüne kavuşacaksınız.