BiOS Nedir ve Ne İşe Yarar

BiOS Nedir ve Ne İşe Yarar

BiOS nedir, BiOS nasıl güncellenir, nasıl resetlenir ve BiOS hakkında donanımsal bilgiler. BiOS, kelimesi İngilizce Basic Input/Output System kelimelerinin baş harfleri bir araya getirilerek oluşturulmuş bir kelimedir. Türkçesi ise Temel Giriş/Çıkış Sistemidir. Anakart üzerinde yer alan bu çip içerisine yazılan yazılım ile bilgisayarınızın işletim sistemine ulaşılmadan önce yapabileceğiniz adımları belirler. Eğer bilgisayarınıza yeni bir donanım eklediyseniz BiOS ayarlarınızı da yani içerisindeki yazılımı da güncellemeniz gerekiyor. ancak bunu yaparken dikkatli olmanızı öneriyoruz. Çünkü hatalı bir güncellemede bilgisayarınızdan olabilirsiniz. BiOS güncellemesi Ekran kartı yada Modem güncellemesi gibi değildir. Sizin için geri dönüşü olmayabilir.

Makalede Neler Var?

BiOS’un Görevi Nelerdir

BiOS diğer yaygın olarak kullanılan ismi ile ROM yani İngilizce Read-only Memory kelimelerinin baş harflerinden bir araya getirilmiştir ve Sadece Okunabilir Bellek anlamına gelir. BIOS, anakartınızın özelliklerini yönetebilmeniz çeşitli izinler verebilme, açma kapatma gibi donanımlar arasında iletişim kurmayı sağlar. Buna bir örnek verecek olursak normalde anakartlar üzerinde klavye ve Fare (Mouse) için PS2 girişi bulunur ancak son yıllarda USB klavye ve farelerde çıkartılmıştır. Eğer siz Bios üzerinden gerekli izni vermezseniz işletim sisteminiz açılana kadar klavye ve fareniz aktif olmayacaktır.

BIOS, anakartınızın özelliklerini ve üzerine takılı olan donanımların çalışması için gereken parametreleri, kullandığınız işletim sistemine aktaran, minik bir işletim sistemidirde denilebilir. Piyasada pek çok BiOS markası bulunmaktadır. AWARD, AMI ve Phoenix BIOS bunlara bire örnektir.

Bios ve Donanımlar Arasındaki İlişki

BIOS, üzerine takılı olan donanımların çalışma adreslerini, kullandığınız işletim sistemine bildirerek donanımların düzgün çalışmasına imkan verir. Normal şartlarda BIOS aygıtların çalışma adreslerini işletim sistemine yaptırır fakat buda zaman zaman çakışmalara neden olur. Donanımların çalışma adresleri kullanmış olduğunuz işletim sistemi tarafından aynı atanır ve çakışan her iki donanım yada sonradan takılan çalışmaz. İşte bu sorunu BIOS’a girerek aygıtların kullanması gerektiği çalışma adreslerini (IRQ, DMA gibi) kendiniz belirleyip sorunu çözebilirsiniz.

Bilgisayarınızı ilk açtığınızda güç düğmesine bastığınız anda BIOS devreye girer ve POST (Power On Self Test) denen kısa ve hızlı bir şekilde analiz yapar. Bu analiz ile birlikte, üzerine takılı olan PnP (Tak ve Çalıştır) aygıtları tanımaya imkan verir. BiOS sisteminizin BOOT olmasına imkan veren önemli parçalardandır.