Hangi Windows 7 Sürümünü Kullanmalıyım

Hangi Windows 7 Sürümünü Kullanmalıyım

Windows 7 işletim sisteminin bir çok çeşidi mevcut ve bu Windows seçeneklerinin her biri birbirinden farklı tam altı çeşit peki bu farklar nelerdir ne kadarını biliyorsunuz her Windows işletim sisteminin fiyatları dahi birbirinden farklılık göstermektedir. Windows 7 Starter, Windows 7 Home Basic, Windows 7 Home Premium, Windows 7 Professional, Windows 7 Enterprise ve Windows 7 Ultimate olmak üzere altı çeşit Windows 7 bulunmakta bilgisayarınızın donanım özelliklerinden tutun sizin Windows işletim sistemine ne derece hakim olup olmamanızla alakalı bir durum diyebiliriz. Kısacası Windows 7’nin tüm özelliklerini kullanmıyorsanız nedene daha çok para ödeyesiniz…

Windows Sürümlerinden Hangileri Size Uygun Değil?

Microsoft şirketinin geliştirdiği dünyada en çok kullanılan bir işletim sistemidir.”>Windows 7 Starter (sadece 32-bit) temel işlemleri düşük donanımlı bilgisayarlarda gerçekleştirmenizi amaçlıyor. Örneğin Intel Atom işlemcili bir netbook ile internette sörf, e-posta işlemleri gibi. Windows 7 Starter sürümünü tek başına satın alamıyorsunuz. Sadece yeni alınan sistemlere önceden kurulu halde geliyor.

Windows 7 Home Basic starter edition kadar sınırlayıcı değil ancak o da yeni alınan bir bilgisayarla birlikte geliyor. Windows 7 Enterprise edition ise Microsoft ile anlaşması olan kurumsal firmaların tercihi olabiliyor. Bu durumda Windows 7 satın almak istiyorum dediğinizde önünüzde üç seçenek kalıyor: Windows 7 Home Premium, Professional ve Ultimate.

Windows 7 Home Premium, Professional ve Ultimate Edition

Microsoft şirketinin geliştirdiği dünyada en çok kullanılan bir işletim sistemidir.”>Windows 7 sürümlerinde Ultimate Edition’a doğru yükselirken izlenen yol, bir üst sürümün önceki sürümün tüm özelliklerinin yanında ilave özellikler sunması. Microsoft ‘Anytime Upgrade’ sayesinde mevcut Win7 kullanıcılarının yeni bir serial alıp lisanslarını yükseltmelerine imkan tanıyor. Örneğin Windows 7 Home Premium aldınız ancak daha fazla özellik istiyorsunuz. Bu durumda Anytime Upgrade ile Windows 7 Professional veya Ultimate sürümlerine geçiş mümkün.

Windows 7 Home Premium

XP Home ve Vista Home Premium gibi bu Microsoft şirketinin geliştirdiği dünyada en çok kullanılan bir işletim sistemidir.”>Windows 7 sürümü de genel ev kullanımı için tavsiye ediliyor. Bu sürüm dahili olarak Windows Media Center ve DVD/CD/Blu-ray için disk yazma özelliğine sahip.

Windows 7 Home Premium’da faydalı bir özellik olarak yedekleme (backup), sistem imajını almanızı sağlıyor (bilgisayarınızdaki herşeyin bir yedeğini çıkarmak). Bunun yanında daha önce sadece Vista Business sürümünde sunulan ‘Previous Version’ sayesinde yanlışlıkla sildiğiniz veya değiştirdiğiniz dosyalar geri getirilebiliyor.

Windows Virtual PC ile Microsoft şirketinin geliştirdiği dünyada en çok kullanılan bir işletim sistemidir.”>Windows 7 işletim sistemi üzerinde başka işletim sistemleri çalıştırmanız mümkün. Windows XP, Vista veya Linux bunlara örnek verilebilir. Bunun yanında Windows 7 Home Premium en fazla; çekirdek sayısından bağımsız 1 işlemci ve 16 gigabayt RAM kullandırıyor.

Windows 7 Professional

Windows 7 Home Premium’un tüm özelliklerine sahip Windows 7 Professional bunların üzerine ileri seviye network özellikleri katıyor. Örneğin dizüstü sistemini hem ev hem işte kullananlar için farklı ağlardaki yazıcıya erişmek ‘Location Aware Printing’ ile mümkün. Bunun yanında ‘offline files’ özelliği network bağlantısı kesilse dahi sisteminizde önbelleğe alınan ağ dosyaları üzerinde çalışmanıza olanak tanıyor. Yine işletim sisteminde dahili olarak sunulan yedekleme özelliği (Windows Backup tool) dosyalarınızı ağ üzerinde de yedekleyebiliyor. Güvenlik için şifrelenmiş dosya sistemini kullanmak da bir seçenek olarak sunuluyor. Windows Server kullanan firma ağına bağlanmak için güvenliği artıran ‘Domain Join’ de ekstralardan.

Vista ve XP Professional gibi Windows 7 Professional da ‘remote desktop’ ile internet üzerinden başka bir bilgisayardan sanal olarak masaüstünüzün kontrol edilmesine imkan tanıyor.

Gelelim bu sürümün en ilgi çekici özelliği olan XP Modu’na. Eğer Windows 7 Professional veya Windows 7 Ultimate satın alırsanız, Win7 içinde sanal olarak çalışan Windows XP’nin lisansını da almış oluyorsunuz. İş dünyasına veya farklı alanlara da hitab edebilecek XP modu sayesinde Windows 7 altında eski uygulamaları çalıştırmak mümkün. Bir adım daha ileriye giderek Windows Virtual PC + XP Modu, XP yazılımlarını Windows 7 masaüstünüzden çalıştırmanızı sağlıyor. Böylece XP uygulamaları herhangi bir Win7 programı gibi elinizin altında oluyor.

Windows 7 Home Premium için XP modunu Virtual PC ile sağlamak isterseniz Windows XP lisansınızın olması gerekiyor.

Windows 7 Ultimate

Ultimate sürümü Windows 7 Home Premium ve Professional sürümlerinin tüm özelliklerini içeriyor. Bunların üzerine ise kurumsal ve güvenlikle ilgili özellikler katıyor. Ultimate sürüm ile kullanılan dil değiştirilebiliyor.

Kurumsal özellikleri kısa kısa geçersek: Federated Search (ağ sürücülerinde arama), Direct Access (şirket e-posta sunucularına erişim, paylaşılan klasörler, intranet web sitelerine VPN’e bağlanmadan güvenli erişim), BranchCache (Web üzerindeki içeriği önbelleğe alarak performansı artırıyor) ve UNIX uygulamalarının Windows üzerinde çalışmasını sağlayan bir sistem.

Windows 7 Ultimate ile sanal sabit diskten açılış yapılabilirken yeni BitLocker-to-go özelliği hem bilgisayardaki hem de Usb belleklerdeki dosyaları şifreliyor.

32 Bit mi 64 Bit mi

Windows 7 32 bit mi 64 bit mi Tercih etmeliyim sorusunu buraya tıklayarak daha önce yazdığımız makalemizi inceleyebilirsiniz.  32 Bit mi 64 Bit mi