Harddisk Test Programı – HD Tune

Harddisk Test Programı – HD Tune

Bilgisayarınızdaki verileri depoladığınız bu alandaki en önemli donanım parçası olan Harddisk zamanla aynı performansı düşmektedir. HD Tune Harddisk test etme programı ile harddiskinizin sağlıklı bir şekilde çalışıp çalışmadığını test edebilirsiniz. Harddiskiniz sıcaklık, voltaj değişimleri nedeni ile zarar görmeye başlar ilk zamanlar bu durum fark edilemez olabilir ancak bunu anlayabilmeniz için HD Tune gibi bir test programı kullanmalısınız. HD Tune ücretsiz bir program ve harddisk için çeşitli testler ve sağlık durumu hakkında sizi bilgilendiriyor.

Kullanım

HD Tune, kullanımı kolaydır oldukça basit bir arayüze sahip. Benchmark, Info, Healt ve Error Scan başlıklarından oluşan dört ana bölüm ile harddiskinizin durumu hakkında yeterince bilgi sahibi olabiliyorsunuz.

Benchmark

Benchmark sekmesinde harddiskin veri transfer hızını ölçebilirsiniz. Start’a basmadan önce bilgisayarınızda başka bir program çalışmadığından emin olun, aksi durumda çıkacak olan sonuçlar yanlış olabilir. İşlem bittiğinde aşağıdakine benzer bir sonuç ekranı gelecektir, sağ tarafta harddiskin performans verileri yer alıyor.

“Transfer Rate” bölümü üç bileşenden oluşuyor; “Minimum” diskin en yavaş aktarım hızını, “Maximum” en yüksek aktarım hızını ve “Average” ise ortalama hızı gösteriyor. SATA harddiskler için ortalama (average) hız en az 30MB/sec değerinde olmalıdır, eğer daha düşük bir sonuç çıkıyorsa harddiskte bir sorun olduğuna işarettir.

“Access Time” rastgele erişim süresidir. Ne kadar düşük olursa o kadar iyi olur. SATA disklerde 8ms – 20 ms arası normal değer olarak kabul edilebilir.

“Burst Rate” harddiskin veri aktarım hızının en yüksek olduğu tepe noktayı ölçer. Değer ne kadar yüksekse disk performansı o derece iyidir.

“CPU Usage” ise aktarım sırasında işlemciyi (CPU) ne kadar kullandığını gösterir. CPU Usage ne kadar düşük olursa o kadar iyidir.

Info

Bu sekmede, harddiskin desteklediği özellikleri, disk kapasitesini, firmware sürümünü ve seri numarasını görebilirsiniz. Ayrıca üst kısımda yer alan derece simgesi de harddiskin mevcut sıcaklığını gösteriyor.

Health

Bu sekmede diskiniz sağlığını kontrol edebilirsiniz. ID başlığı altında kontrol edilen bileşenin açıklaması ve Status başlığında ise son durumu yer alıyor. Eğer status değerlerinin hepsi Ok ise harddisk iyi durumdadır. Failed ya da Warning görürseniz disk üzerindeki verileri en kısa zamanda yedekleyin.

Error Scan

Bu sekmede ise disk yüzeyindeki hatalar (bad sector) taranmaktadır. Tarama Normal ve Quick (hızlı) olarak iki farklı şekilde yapılabilir. Diskiniz büyükse ve fazla vaktiniz yoksa Quick Scan yapıp genel durumu görebilirsiniz. Fakat en doğru sonuç normal tarama ile elde edilebilir. Sonuç ekranında eğer kırmızı olarak işaretlenmiş bloklar görürseniz harddiskte bad sector olduğu anlamını taşır. Bad sector, soft (yazılımsal) ve hard (fiziksel) olarak ikiye ayrılır. Soft bad sectorden kurtulmanın en kolay yolu bu disk bölümüne tam format (yavaş format olarak da bilinir) atmaktır. Bu işlemin ardından Error Scan işlemini tekrar çalıştırın ve bad sector kontrolü yapın, eğer yine kırmızı bloklar görürseniz disk üzerinde fiziksel bad sector oluşmuş demektir ve harddiski değiştirmekten başka bir çözüm maalesef yoktur.

HD Tune indir