İmaj Dosyası Oluştururken Nelere Dikkat Etmeli

İmaj Dosyası Oluştururken Nelere Dikkat Etmeli

Sağlıklı bir sistem imajı oluşturmak için dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, imaj öncesi bir şeyleri dışarıda bırakmadığınızdan emin olmaktır. Sisteminizin imaj dosyasını oluşturmak için kullanacağınız yazılım demo ya da deneme sürümü olabilir. Bu nedenle imaj dosyanızı geri yüklemek istediğiniz o malum an geldiğinde elinizin altında bulundurmak üzere bir sistem yükleme CD’si oluşturmayı ihmal etmeyin. Aksi halde aldığınız imaj dosyası pek bir işinize yaramayacaktır.

Sisteminizin imajını almadan önce mutlaka işletim sistemi sağlayıcınız tarafından duyurulan güncellemeleri indirip kurun. Bu sayede sisteminizin en güncel halinin imajını almış olacaksınız. Ayrıca sisteminizin ne zaman çökeceği belli olmayacağı için yama ve güncellemeleri her defasında tekrar çekmek durumunda kalmanız kotanız ve değerli zamanınız için iyi olmayabilir. Eğer imaj aldıktan sonra duyurulan bir güncelleme varsa, imaj dosyanızı güncellemeyi ihmal etmeyin. İmaj alma yazılımları bu opsiyonu kullanıcılarına sunuyor.

Sisteminizi güncelledikten sonra kullandığınız tüm donanım ürünlerinin sürücülerini sisteminize yükleyin ve doğru çalıştıklarından emin olun. Ancak temel donanım yapılandırmanızda zaman içinde bir değişiklik olduysa (anakart, işlemci ya da PCI e-kartlar gibi) imaj dosyanızı güncellemeyi unutmayın. Yoksa sisteminizi imajdan kurduğunuzda doğru çalışmayabilir.

İmaj dosyanızı şişirmemek adına güncellemeler ve sürücülerin ardından sadece en gerekli araçlara yer vermenizi öneririz. Bu anlamda sıkıştırılmış arşiv yöneticisi, PDF okuyucusu, Flash oynatıcısı ve codec paketlerine yer vermeniz yerinde olacaktır. Tabii Java yürütücüsü de gerekli bir bileşen. Bunun dışında kullandığınız özel bir araç daha varsa yükleyebilirsiniz. Bu araçların en güncel sürümlerini seçmeye özen gösterin.

Eğer sisteminizin imajını yeni bir sistem kurulumu sonrasında yapmıyorsanız, imaj dosyanızı gereksiz yere şişirmemek adına, imaj dosyanıza kurmuş olduğunuz üçüncü parti yazılımları eklemeyin. Benzer şekilde, e-posta istamcinizi ve içerisinde bulunan e-postalarınızı da imaj dosyanıza katmayın. Bu tarz dosyaları ayrıca yedekleyip, belli aralıklarla aldığınız yedekleri güncelleyin. Bu şekilde imaj dosyanızı şişirmemiş olacaksınız Sırada olmazsa olmaz birkaç yazılım önerimiz var.

Olmazsa olmaz bir başka yazılımımız da güvenlik çözümleriyle alakalı. Eğer sürekli hesap tazelediğiniz bir güvenlik yazılımınız varsa bu yazılımı da kullanıcı bilgileriyle birlikte imajınıza ekleyebilirsiniz. Tabii tüm güncellemelerini yaparak. Ancak ücretsiz çözümlerden birini tercih ediyorsanız yine güncellemelerini yaptığınız bir sürümü imaj dosyanıza ekleyin. Benzer şekilde bir güvenlik duvarı (firewall) da kurabilirsiniz. Alacağınız sistem imajı içerisinde sıkça oynadığınız oyunların yer almamasına özen gösterin. İmaj dosyanız mümkün olduğunca küçük bir boyuta sahip olsun diye uğraşın. Gerekirse bazı araçlardan feragat edin. Çünkü imaj dosyalarının genellikle sistemden bağımsız bir disk bölümü içerisinde tutulması önerilir. Bu nedenle küçük boyutlu imaj dosyaları sizin için avantajdır.

Oluşturduğunuz imaj dosyanızı mutlaka bir başka yere daha yedekleyin. Çünkü sisteminiz her zaman yazılımsal sorunlardan dolayı çökmez. Eğer sabit diskinizle alakalı bir sorun yaşarsanız en azından bir yedeğiniz de elinizin altında bulunsun. Bunun için sığıyorsa bir DVD kullanabilir ya da günümüzde fiyatları iyice düşen USB bellekleri tercih edebilirsiniz. Bizim tavsiyemiz de USB belleklerden yana, çünkü optik medyalar çok çabuk zedelenirler.

Sisteminiz hemen çökecek ya da şu kadar ay dayanacak diye bir öngörü yapılamaz. Bu nedenle sistem imajınıza 1 yıldan uzun süre ihtiyaç duymazsanız güncellemeyi ihmal etmeyin. Çünkü bu süre zarfında imajınızı oluşturan işletim sistemi, sürücüler ya da yazılımlar için mutlaka güncellemeler çıkmış olacaktır. Eski bir sistem imajıyla geri yükleme yapıp, saatlerinizi güncelleme yaparak harcamamak için imaj dosyanızı 6 ayda bir güncellemeniz yerinde olacaktır.