Neden Python Öğrenmeliyim

Neden Python Öğrenmeliyim

Bilişimde kariyer yapmaya programlamayla başlamak istiyorsanız, öğreneceğiniz dilin önünün açık oluşundan ve arkasındaki desteğin kaybolmayacağından emin olmalısınız. Python oldukça basit bir programlama dilidir. Bu sayede çok hızlı öğrenilir ve kullanıcısının hemen işe yarar bir şeyler yapmasına olanak tanır. Bu sayede programcı adayı zamanını çok daha etkin kullanarak kısa sürede bir projenin parçası haline gelebilir. Benzer şekilde basit bir yapıya sahip olması, dile olan hakimiyeti artırır ve başkaları tarafından yazılmış olan program kodlarının da oldukça hızlı bir şekilde çözümlenmesini sağlar. Bu da internette yer alan Python eğitim dokümanları sayesinde hızlı bir temel eğitim almış programcıların açık kaynak kodlu Python projelerini inceleyerek dahi kendilerini geliştirebilmelerini sağlar.

Python açık kaynak kodlu bir projedir ve yine kendisi gibi açık kaynak kodlu birçok projenin yazılmasında tercih edilir. Bu nedenle arkasında binlerce gönüllü yazılımcının desteği vardır. Bu gönüllüler ordusu Python’un kendisiyle birlikte gözlerine çarpan diğer Python tabanlı yazılımların kodlarına da müdahale ederek projelerin daha hızlı gelişmesinde aktif rol oynarlar. Bu sayede günümüzde yazılımcı adaylarının en çok şikayet ettiği gönüllü danışman veya yardımcı yazılımcı sorunu bu dilde kendisini pek göstermez.

Python platformdan bağımsızdır. Windows’un ve Linux’un hemen her sürümünde sorunsuzca çalışabildiği gibi, Sun Solaris, BSD, Symbian OS ve Mac OS’un tüm sürümlerinde sorunsuzca çalışabilir. Bir Python geliştiricisinin tek ihtiyaç duyacağı şey Python derleyicisidir ki, ön tanımlı Python derleyicisi hemen her platform için bir sürüme sahiptir. Python sayesinde bugünlerde cep telefonunuz için cep telefonunuzun üzerinde program yazıp çalıştırabilirsiniz.

Python modüler bir yapıya sahiptir bu sayede dilediğiniz bir alanda bu dili kullanabilirsiniz. Esnekliği sayesinde adapte olamayacağı alan ya da platform yok desek yalan olmaz. Bu dili kullanarak gömülü sistemlerden yapay zeka ve uzman sistemlere kadar oldukça geniş bir yelpazede ürün geliştirebilirsiniz.

Python modüler ve nesne tabanlı bir yazılım geliştirme dili demiştik. Günümüzde Python’la görsel programlama yapmak bir hayli kolay. Birçok başarılı IDE bulunuyor. Bunlar bir tarafa dursun, Python’un asıl güzel kısmı alıştığınız bir grafiksel geliştirme aracını da projelerinizde kullanabiliyor olmanız. Mesela Linux ortamında QT, Glade ya da Kdevelop kullanabileceğiniz gibi, Windows ortamında MS Visual Studio ortamını kullanabilirsiniz. Ne kadar harika, değil mi?

Belgelendirmesi ve yardım dosyaları en zengin geliştirme dillerinden olan Python sadece web’de sörf yaparak öğrenebileceğiniz ya da takıldığınız sorunları kısa sürede çözebileceğiniz bir dil olarak karşımıza çıkıyor. Konuşma diline bir hayli yakın olan Python dizilimini keşfetmek oldukça kolay. Bu sayede GUI programcılığının yanı sıra betik programcılığının da da rahatlık tercih edilebiliyor.

Pythonun diğer bir güzel yanıysa C veya C++ (ya da C dilinden çağırılabilen başka bir dil) ile yazılmış veri türleri ve işlevlerle genişletilebilir olmasıdır. Diğer dillerde yazdığınız programlarınıza kolayca Python yorumlayıcısını bağlayabilir ve Python’la ek özellikler eklenebilen programlar yazabilirsiniz. Bu sayede herhangi bir dille yazılmakta olan projelere dahil olabilir, Python kodlarınızla katkıda bulunabilirsiniz.

Günümüzün yeni trendi web programcılığıyla uğraşmak istiyorsanız Python sizi yalnız bırakmıyor. Bu dil sayesinde kolayca web tabanlı uygulamalar geliştirebilir, gelişmiş portallar hazırlayabilirsiniz. Üstelik web uygulamaları geliştirmek Python üzerine eklenmiş bir modül değildir, Python’un doğasında vardır. Dilerseniz PY uzantılı statik ya da dinamik sayfalar tasarlayabileceğiniz gibi PSP uzantılı çok daha karmaşık portallar da hazırlayabilirsiniz. Benzer şekilde .NET üzerinde de Python dilini kullanabilirsiniz.

Günümüzde birçok ileri düzey uygulamada Python dili kullanılmakta. Bu uygulamalar sayılamayacak kadar çok olsa da kullanan kuruluş ve şirketlerden birkaç örnek verilebilir. Günümüzde Google, Yahoo, RedHat, Novel, Nasa ve Zope gibi birçok kuruluş Python dilini aktif olarak tercih ederken, ülkemizden bir değer olan Pardus projesi de Python’u kullanmayı tercih etmiş. Yakın zamanda bu devlerle çalışan birçok farklı kuruluş da Python kullanıcılarını istihdam etmeye başlayacaktır.

Python ile C, C++ ya da Java gibi emektar geliştirme dilleriyle geliştirdiğiniz programlarda kullandığınız satır sayılarının onda birine kadar daha az satır sayısıyla benzer çalışmalar gerçekleştirebilirsiniz. Bu durum size zamandan kazandırırken, kodlarınızın çalışması sırasında duyacakları sistem kaynağı ihtiyacını azaltıyor ve olası hataları ayıklamanızı kolaylaştırıyor.