RAID Nedir? Ne İşe Yarar?

RAID Nedir? Ne İşe Yarar?

Raid anlamı nedir? Raid yapıları nasıl olmalıdır? İngilizce “Redundant Array of Inexpensive Disks” kelimesinin baş harflerinden bir araya getirilmiş olan kelimenin Türkçe anlamı ise “Bağımsız Disklerin Artıklıklı Dizisi” olarak çevrilmektedir. 1980’lerde tanıştığımız RAID teknolojisi eski ve daha ucuz sabit diskleri bir arada kullanarak daha büyük kapasite ve performans sunan bir sanal sürücü yaratmak amacıyla geliştirilmiştir. Bugünse hem sunucular gibi profesyonel çalışmalarda hem de ev bilgisayarlarında kullanılmaktadır. RAID 0, RAID 1 ve RAID 5 ve burada saymadığımız daha birçok RAID seviyesi olmasına rağmen biz burada sadece RAID 0 (striping) ve RAID 1’den (mirroring) bahsedeceğiz. Striping ya da başka bir deyişle RAID 0, bir sabit diske yazılacak veri hızının arttırılması için kullanılan bir yöntemdir.

İki sürücünün kullanıldığı striping metodunda yazılacak bilgi iki eşit parçaya bölünür ve iki farklı diske gönderilir. Örnek olarak 1 GB’lık bir verinin 500 MB halinde bölünerek iki farklı diske yazılır. Tıpkı bir su kovasının iki muslukla doldurulmasının daha hızlı olacağı gibi, RAID 0, 1 GB’lik verinin tek bir diske yazılabileceğinden çok daha hızlı olarak yazılabilmesini sağlar. Okuma için de aynı teori geçerlidir. Fakat burada bir risk bulunmaktadır ve göz ardı edilemeyecek kadar büyüktür.

Yazma sırasında sürücülerden herhangi birisinin bir hata yapması durumunda yazdırılan veri geri döndürülemeyecek şekilde kaybolur. Çünkü veriyi yazabilmiş olan disk yazdırılan verinin sadece bazı kısımlarına sahip olacaktır ve hata vermiş olan diskteki veriler olmadan herhangi bir işe yaramayacaktır. Eğer Windows açılış süresi gibi alanlarda performans kazanabileceğinizi umuyorsanız RAID ile bu alanda kazanılabilecek performansın da düşünüldüğü kadar çok olmadığını belirtmek isteriz. Hatta Windows açılış süresinde performans kazanmak yerine açılış hızının düştüğünü de söyleyebiliriz.

RAID’in sağlayabileceği tek performans tek bir diske kıyasla veri transferi süresinde artan hızdır. Bahsedeceğimiz diğer alternatifse RAID 1 yani mirroring yöntemidir. Bu yöntemde yazdırılacak veri her iki diske de aynı anda yazdırılır ve bu sayede yaptığınız tüm çalışmalar otomatik olarak yedeklenir. Eğer bir gün sabit disklerinizden birisi çalışmazsa hiçbir veri kaybı yaşamadan çalışmalarınıza rahatlıkla devam edebilirsiniz. Bununsa tek kötü yanı tüm yazma işlemlerinin iki kez yapılmasından dolayı performansta yaşayacağınız azalmadır. Eğer üç sabit diskiniz varsa kullanabileceğiniz yöntemlerden birisi de RAID 5’tir. Bu yöntemde hem striping hem de mirroring yöntemlerini kullanma şansınız doğmaktadır.