Registry Nedir ve Nasıl Kullanılır

Registry Nedir ve Nasıl Kullanılır

Registry nedir, nasıl girilir ve ne işe yarar? Bu makalemizde registry yani kayıt defterini inceleyeceğiz. Registry, Windows işletim sisteminin bütün ayarlarının kaydedildiği veri tabanıdır. Bu veriler Windows klasörü altında bulunan gizli dosyalar içerisinde tutulmaktadır. Sistem kaydı yani Registry hiyerarşik bir yapı içerisinde kaydedilir. Bu Windows’un bilgilere daha hızlı ulaşmasını sağlıyor. Bu yapıyı bilgisayarınızın klasör şeklindeki ağaç yapısına benzetebilirsiniz. Kök klasörden binlerce alt klasörlere ayrılmaktadır..

Makalede Neler Var?

Registry Nasıl Açılır

Bilgisayarınızın Registry menüsüne ulaşmak için Windows kayıt defteri düzenleyicisini çalıştırmalısınız. Bunun için başlat menüsünden çalıştır seçeneğine tıklayıp daha sonra çıkan ekrana regedit yazıp tamam butonuna tıklayınız. Böylece kayıt defteri düzenleyicisini çalıştırmış olursunuz. Windows kayıt defteri düzenleyicisini açtığınızda buradaki her dala key yani anahtar adı verilmektedir. Her anahtarın altında alt anahtarlar bulunmakta ve bu anahtarların değerleri bulunmaktadır. Bu değerler üç çeşitten oluşmaktadır. String (dize değeri), Binary (ikili değer) ve Dword olmaktadırlar. Bu değerler kullanım amacına göre değişikliklik göstermektedir.

Registry Ne Demek

Windows kayıt defteri düzenleyicisini çalıştırdığınızda beş ana dala ayrıldığını göreceksiniz. Bunlar:

HKEY_CLASSES_ROOT : Bu dalda dosya türleri ve OLE (object linking and embedding – nesne bağlama ve gömme) hakkındaki bilgiler bulunur.

HKEY_CURRENT_USER :  HKEY_USERS bölümünde o anki aktif kullanıcı için ayrılmış değerler burada saklanmaktadır.

HKEY_LOCAL_MACHINE : Bilgisayarınızda yüklediğiniz yazılımlar ve donanım bileşenlerinin sürücü bilgileri, ayarları bu kısımda saklanmaktadır.

HKEY_CURRENT_CONFIG : Birden fazla donanım profili programlayabileceğiniz için o an aktif olan donanım ve yazılım ayarları bu bölümde gösterilir.

HKEY_USERS : Bilgisayarın bütün kayıtlı kullanıcılarının özelleştirilmiş ayarları burada saklanır. Örneğin masaüstü ayarlarınız.