Sağlıklı Monitör Kullanımı Nasıl Olur

Sağlıklı Monitör Kullanımı Nasıl Olur

Yoğun olarak bilgisayar kullanıyorsanız, hayatınızın önemli bir kısmını monitöre bakarak geçiriyorsunuz demektir. Bu nedenle uygun ergonomik monitörü seçmeye ve onu düzgün yerleştirmeye dikkat etmelisiniz. Çalışma alanınızdaki monitörün size uygun uzaklık ve yükseklikte konumlandırılması çok önemlidir. Monitörün uygun konumlandırılması sizi vücudunuzun rahatsız şekilde durmasından ve dolayısıyla çabuk yorulmaktan koruyacağı gibi, göz sağlığınız açısından da fayda sağlayacaktır. Aşırı yorgunluk, göz yorgunluğu ve buna bağlı olarak yaşanabilecek kaşınma ve arpacık gibi sıkıntılar olası sağlık sorunları içinde sayılabilir.

Uygun ergonomik monitörün seçilmesi, gözle ilgili birçok sıkıntıyı, boyun, bel ve sırt ağrılarını engellemek için ilk ve en önemli adımlardan biridir. Ergonomik monitörünüzün yerleşimi sırasında klavye, masa ve sandalyenin konumlarını da göz önünde bulundurmalısınız. Ergonomik monitörleri kullanırken dikkat edilmesi gerekenler

• Ergonomik monitörün tam önünüzde ve en az yarım metre uzağınızda olduğundan emin olun.
• Ergonomik monitörün en üstünün tam göz seviyenizde veya daha aşağıda olduğundan emin olun.
• Ergonomik monitörün pencereye göre dik yerleştirildiğinden emin olun.

Görüş uzaklığı, görüş açısı ve netlik, sağlığınızı etkilemeden en iyi sonuçları almak için ayarlanmalıdır.

Makalede Neler Var?

Ergonomik Monitör: Görüş Uzaklığı

Olası Riskler Nelerdir

• Monitör yanlış yerleştirildiğinde ekranı iyi görebilmek için öne veya geriye doğru eğilerek vücudunuzu rahatsız pozisyonlara sokma eğiliminde kalabilirsiniz. Vücut ve göz sağlığınız için monitörün size ne çok uzak, ne de çok yakın olduğundan emin olmalısınız.

• Monitöre uzaklığınız normalden daha fazla olduğunda, ekranı daha iyi görebilmek için öne uzanarak hem gövdenizi, hem gözlerinizi yorarsınız. Bu durumda omurganız desteksiz kalacağı için kısa sürede omuzlarınızda ve belinizde ağrı hissetmeye başlayabilirsiniz.

• Monitöre uzaklığınız normalden az olduğunda, ekrana odaklanabilmek için sürekli başınızı geriye doğru çekme ihtiyacı hissedersiniz ve bu durum gözlerinizin daha fazla yorulmasına yol açar. Aynı zamanda vücudunuzu tamamen monitörden uzaklaştırmayı seçerseniz, bu sefer klavyeyi kullanabilmek için kollarınızı fazla uzatmanız gerekebilir. Bu da yanlış klavye kullanımından doğabilecek kol, parmak, bilek ve dirsek ağrılarını doğuracaktır.

Uygulanabilir Çözümler Nelerdir

• Gözleriniz yorulmadan ekrandaki yazıları okuyabileceğiniz uzaklığı bulun ve monitöre en uygun uzaklığı belirleyin. Bu uzaklığı sağlayan pozisyonda başınızın ve gövdenizin rahat olduğundan, sandalyenizin veya koltuğunuzun belinizi tam olarak desteklediğinden emin olun. Göz doktorları monitör ve bilgisayar kullanıcısı arasındaki sağlıklı mesafenin 50 ila 100 cm olduğunu bildirmektedir. Eğer bu uzaklığa rağmen yazıları okumakta güçlük çekerseniz, yazı tipi büyüklüğünü artırmayı veya ekran çözünürlüğünü düşürmeyi deneyebilirsiniz.

• Kullanıcı ve monitör arasında, masanızda yeterince boşluk bulunmalıdır.

• CRT monitör kullanıyorsanız masanızı duvardan uzaklaştırarak monitörünüzün arka kısmı için daha fazla boşluk kalmasını sağlayın. Böylelikle monitörü masanın izin verdiğinden biraz daha uzağa koyabilirsiniz.

• Daha geniş bir çalışma alanı sağlamak için masanıza ilave bir klavye altlığı eklemeyi deneyebilirsiniz.

Ergonomik monitör: ekran açısı-yüksekliği Olası riskler

Bilgisayarınızın karşısında saatlerce çalışırken boynunuzun ve başınızın sürekli aynı yöne bakması, boyun kaslarınızda hissettiğiniz yorgunluğun artmasına neden olacaktır.

• Bilgisayarınızla çalışırken, başınız, boynunuz ve gövdeniz tam olarak ekrana dönük olmalıdır. İdeal konumlandırma monitörün tam karşınızda olmasıdır; ancak eğer bu mümkün değilse monitörün en fazla 35 derece solunuzda veya sağınızda olması tavsiye edilir.

• Eğer işiniz sıklıkla basılı belgelerle çalışmayı gerekli kılıyorsa, monitörü tam önünüzdeki kâğıtların biraz daha sağına veya soluna yerleştirmek ideal olacaktır. Ancak monitörün ve basılı belgelerin arasındaki mesafenin çok fazla olmamasına dikkat etmelisiniz. Ayrıca, belgelerle uğraşma zorunluluğunuz yoksa monitör kesinlikle tam karşınızda olmalıdır.

Her gün saatlerce bilgisayar kullanan kişiler için, çok yükseğe veya çok alçağa yerleştirilmiş monitörlerle çalışmak hoş olmayan sonuçlar doğurabilir. Baş, boyun, omuz, sırt ve bel ağrılarını engellemek için monitörün yüksekliğine de dikkat etmelisiniz.

• Ergonomik monitörün görülebilir alanının en üstünün tam göz seviyenizde veya daha aşağıda olduğundan emin olun. Aynı zamanda, ergonomik monitörün tam ortası göz hizanızın 15-20 derece aşağısında olmalıdır.

• Vücudunuz çalışma esnasında birden fazla pozisyon alabilir. Her koşulda, monitörünüzün görülebilir alanı içinde herhangi bir noktaya baktığınızda gözleriniz ve ekran arasındaki açı asla 60 dereceyi geçmemelidir. Fazla geniş monitörler bu açıya yaklaşılmasına ve gözlerin daha çabuk yorulmasına neden olabilir.

• Monitörünüzü bilgisayar kasası veya başka bileşenler üzerine yerleştirmemelisiniz. Bu gibi bir durumda monitörün yüksekliğini ayarlama imkânınız olmayacağından, ekran boynunuzu, gözlerinizi ve sırtınızı zorlayacak derecede yukarıda kalabilir.

• Görüş açınızı normale yaklaştırmak için sandalyenizin yüksekliğini ayarlayabilirsiniz. Ancak sandalyenizi yükselttiğinizde ayaklarınızla yerden destek alabildiğinizden ve masanın alt kısmında kalan uzuvlarınızın rahatça hareket edebildiğinden emin olmalısınız.

• Çift odaklı mercek kullananlar normalde monitörü merceğin üst kısmından görürler. Bu durumda, kullanıcılar monitörü daha iyi görebilmek için otomatik olarak başlarını geriye yaslarlar ve eğer monitör fazla yukarıda duruyorsa başlarını destekleyen kaslar çok hızlı bir şekilde yorulmaya başlar. Bu sorunu çözmek için sandalye yeterince yükseğe ayarlanmalı veya bilgisayar kullanımı için uygun tek odaklı mercekler kullanılmalıdır.