Sistem Belleği RAM Nedir Tüm Detaylar

Sistem Belleği RAM Nedir Tüm Detaylar

Sistem belleği, RAM ya da bellek olarak adlandırın; bellekler teknik anlamda basit donanımlar gibi görünse de bu donanım parçasında da pek çok teknik detay yer almaktadır. Saat Hızı, Kanallar, Voltaj, Soğutucu, Kapasite, Registered DIMM gibi bilmeniz gereken her şeyi detayları ile anlatacağız. Özellikle RAM satın alacaksanız ve ne yapacağınızı tam olarak bilmiyorsanız ön bilgi edinmeniz şart. İşte RAM bellekler ile ilgili bilmeniz gerekenler…

Makalede Neler Var?

RAM Saat Hızı

Belleklerin saat hızı Megahertz birimiyle ifade edilir, herhangi bir bellek kitinde DDR3/1866 ibaresini görüyorsanız belleklerin 1866 MHz’de görev yaptığını anlamalısınız. Günümüzde modern işlemciler yüksek kapasiteli bellek kitlerini önbellekleme gibi işlemlerde başarıyla yönetebiliyor fakat daha yüksek saat hızlarında çalışan bellekler ile beklenen performans kazanımı elde edilemiyor. Örneğin DDR3/1600 ve DDR3/1866 bellekler arasında

kayda değer bir performans farkı görülmüyor. Genellikle video düzenleme ve kodlama araçları gibi bant genişliğine duyarlı yazılımlar yüksek saat hızıyla gelen bellekleri verimli şekilde kulla-nabiliyor. Şu anda DDR3 1600 MHz ve 1866 MHz bellek kitlerinin yaygın şekilde bulunduğunu biliyoruz. Sisteminizde harici ekran kartı yerine işlemci bünyesinde yer alan entegre grafik birimini kullanıyorsanız yüksek saat hızına sahip bellekler ile GPU’nuzun çalıştırabildiği oyunlarda daha iyi deneyim elde edebilirsiniz.

RAM Kanallar

Modern işlemciler tek modülden dört adet bellek modülünün yer aldığı bellek kitlerine kadar olan kullanım senaryolarını destekliyor. Ancak iki adet modül içeren bellek kitleriyle dört adet modül içeren bellek kitleri arasında kayda değer bir performans farkı yok. Bu nedenle yeni bir sistem oluşturmayı düşünüyorsanız çift bellek modülü içeren bir kit almanız yeterli olacaktır.

RAM Voltaj

Teknoloji marketlerinde satılan bellek kitlerinde çalışma gerilimi yani voltaj saat hızı gibi ön plana çıkarılan bir teknik detay değildir fakat bellek satın alırken voltaj değerini göz önünde bulundurmalısınız. Modern işlemcilerde bellek kontrolcüleri entegre olduğu için işlemcinizin desteklediği gerilim seviyesinde bellekler kullanmanız gerekiyor. Özellikle eski nesil DDR3 belleklerin yüksek saat hızlarında çalışabilmeleri için yüksek voltaj değerlerine ihtiyaç duyduğunu biliyoruz, karar verme aşamasında bu türden bir bellek satın almayacağınıza emin olun.

RAM Soğutucusu

Belleklerde soğutucuları üreticilerin kullanıcıları cezbetme aracı olarak kullandığını biliyoruz. Üretici firmalar belleklerin hangi sıcaklık seviyelerinde tehlike altında olduğu konusunda bilgi vermiyor. Ama üst seviye overclock peşinde koşmuyorsanız ve kasanız yeterince hava akışı sağlayabiliyorsa büyük soğutucular içeren bellek kitleri satın almanıza gerek yok. Bazı belleklerde yer alan büyük soğutucular anakart tasarımına da bağlı olarak büyük boyutlu işlemci soğutucuları ile çakışabilir.

RAM Kapasite, Registered DIMM ve Hata Düzeltme

Bellek kitlerinde kapasite konusunda kafa karışmasının yaşanması mümkün değil. 16 GB bellek 8 GB’tan iyidir, 8 GB bellek 4 GB’tan fazladır. Bellek kapasitesi bilgisayarın kullanım amaçlarına göre değişebilir ama modern bir sistemde en azından 4 GB bellek şart, bizi tavsiyemiz ise 8 GB’lık bir kit edinmeniz yönünde olacak. Registered DIMM’ler genellikle modül üzerinde ekstra bir çipe başvurur, elektriksel yükün dengelenmesi sağlanarak bellek kontrolcüsüne yardım edilir. Bu özellik sunucu ve iş istasyonlarını hedefleyen ürünlerde daha sık şekilde karşımıza çıkıyor. ECC belleklerde hata düzeltme işlevi belleğe eklenen bir yonga ile gerçekleşiyor ve yük altında oluşan multi-bit hatalar tolere edilebiliyor. Eğer bu özelliğin etkin olmasını istiyorsanız kullanmayı düşündüğünüz işlemcide desteklenip desteklenmediğinden emin olmalısınız. Intel son kullanıcıya yönelik işlemcilerde genellikle bu özelliği devre dışı bırakıyor. AMD de benzer bir politika izliyor. ECC desteğinin son kullanıcılar açısından çok gerekli olmadığını belirtelim.