Tablet Bilgisayar Donanım Özellikleri ve Dikkat Edilecekler

Tablet Bilgisayar Donanım Özellikleri ve Dikkat Edilecekler

Tablet PC satın alacaksınız ancak hangisini satın alacağınıza karar veremiyorsanız bu makale tam size göre, makalemizde Tablet PC’lerin teknik özelliklerinin ne anlama geldiğini ve satın alırken kendinize uygun tableti nasıl seçeceksiniz yardımcı olacak bilgiler vereceğiz. Ekran boyutu ve çözünürlüğü, İşlemci (CPU) ve RAM (bellek), depolama ve Giriş / Çıkış birimlerine değineceğiz. Tablet bilgisayarlar Pazar payını her geçen gün artırıyor ve satın alanlar için teknik detayların önemi artıyor.

Makalede Neler Var?

Tabletlerde Ekran Boyutu ve Çözünürlüğü

IPS LCD, TFT kapasitif (capacitive) gibi kavramlar kullanıcıların kafasını karıştıran özellikler arasında yer alıyor. IPS (In-plane switching) ekran panelidir. Bu panel sayesinde her açıdan ekrandaki görüntüyü renk kaybı yaşamadan izleme imkanı verir. Kapasitif ekran ise insan vücudunun elektriksel özelliklerinden faydalanarak çalışır. Tablet boyutlarına gelince bu tamamen size kalmıştır. Çünkü kullanmanıza göre seçimi kendiniz yapmanız gerekir. Tabletler için ekran büyüdükçe ekranın daha zayıf olduğu düşünülür. Bu doğru bir tespit değildir. Düşmelere ve darbelere karşı boyutun pek bir önemi yoktur. Ancak tablet PC’yi çocuğunuz için satın alıyorsanız ekran sağlamlığı büyük önem taşıyor. Çünkü çocuklar tabletleri sıkça yere düşürüp darbe almasına neden oluyor. Darbeye karşı dayanıklı ekranın önemi de bu durumda artıyor.

İşlemci ve RAM Kapasitesi

Bugüne kadar tanıdığımız Honeycomb yüklü tabletler 1 GHz’lik NVIDIA Tegra 2 yongasını ve 1 GB RAM’i içeriyordu. CPU’nun mimari-si Cortex-A9. iPad 2’de Apple A5 işlemcisi var. Fakat burada üretimi yapan Samsung. İşlemcinin temeli yine Cortex-A9’a dayanıyor. Cortex-A9’un etkilediği platformlar arasında NVIDIA Tegra 2, NVIDIA Tegra 3, Samsung Exynos ve Apple A5 var. NVIDIA Tegra 3’ü bu yıl sık sık duyacaksınız. Burada özellikle Tegra 3’ün 3D Vision desteği dikkat çekiyor. Ayrıca önceki seriye kıyasla %50’den fazla güç tüketimi söz konusu. Doğal olarak tabletlerde zaman zaman tam güne varan daha uzun pil ömrüyle karşılaşacağız. Henüz 2 çekirdekli mobil işlemcilerin gücünü tam anlamıyla kullanabilen oyunlarla karşılaşamadık ama Tegra 3, 4 çekirdekli CPU ve 12 çekirdekli GPU ile beraber geliyor. Konsol dünyasındaki oyunla tabletlerde görmeye başlayabiliriz.

Depolama Alanı

Günümüz tabletleri 16 GB / 32 GB ve 64 GB kapasite seçenekleriyle geliyor. Honeycomb tabletlerin çoğunda SD kart yuvalar görebilirsiniz. Android veri depolama konusunda oldukça esnek bir platform. Daha çok oyun ve e-kitap odaklı bir kullanım düşünüyorsanız, 16 GB’lık modeller mantıklı olacaktır. 64 GB tercih etmeniz için HD film odaklı bir depolama senaryosuna sahip olmalısınız.

Giriş / Çıkış Birimleri

İncelikten biraz feragat ederek, SD kart, USB ve HDMI olanaklarına kavuşabilirsiniz. Apple ürünlerinde bu destek bulunmuyor. SD kart desteğini Apple’ın ürettiği ek aparatla sağlıyorsunuz. Fakat onunla da yalnızca JPEG, RAW, H.264 ve MPEG-4 aktarma olanağı veriliyor. Honeycomb tarafında farklı ürünler var. Bu yuvalar aynı zamanda fazladan kablo ve cihaz kalabalığı anlamına gelebilir. Zaten SD kart yuvası olan bir üründe USB ve HDMI’a yer verilmiş olması muhtemel. HDMI yerine daha çok mini USB veya USB tercih ediliyor.