HTTP – HTTPS – HTML Nedir

HTTP – HTTPS – HTML Nedir

Hyper Text Transfer Protocol (HTTP) yani Türkçesi “Hiper Metin Transferi Protokolü” kelimelerin baş harflerinden bir araya gelerek oluşturulmuştur. Adreslerin başına eklenen “http”, sunucuya web sitesi ile ilgili bilgileri size “http” kuralları çerçevesinde iletmesi komutunu verir ve iletişim başlar. Bağlantı safhasında, web erişiminde kullanılan bir web listeleyici (browser, web client), ilgili bilginin olduğu web servisine bağlanır. Bu servislere HTTP servisleri de denir.

Bağlantı sağlandıktan sonra web istemci programımız http servisine “ne istediğini” bildirir. Bu “istek”,ileride görüleceği gibi, “http”, “ftp”, “e-mail” gibi bazı protokol kurallarını içerir ve bu işlemlere genel olarak “navigate” de denir.

HTTPS (İngilizce, Secure Hypertext Transfer Protocol; Türkçe, güvenli hiper metin aktarım iletişim kuralı) hiper metin aktarım iletişim kuralının (HTTP) güvenli ağ protokolü ile birleştirilmiş olanıdır. Klasik HTTP protokolüne SSL protokolünün eklenmesi ile elde edilir. İnternette sunucular ve son kullanıcılar arasında bilgilerin “başkaları tarafından” okunamayacak şekilde nasıl aktarılacağına dair kurallar ve yöntemleri düzenleyen bir sistemdir.

Açılımı HyperText Markup Language’dir. Bütün brovser (web tarayıcı)’lar ile gösterilen sayfalarınızın kaynak kodları HTML ile görünür hale getirilir. HTML ile oluşturulan sayfaların uzantıları “.html”, “htm” ya da “.shtml” gibi uzantılardır. HTML kodlarını yazmak için notped, dreamvewer ve frontpage gibi editörlerden yararlanabilirsiniz. İnternet dünyasının anonim sözü haline gelen “En iyiler notped kullanır.” sözünden yola çıkarak biz de sizlere notped kullanımını tavsiye etmekteyiz.

HTML belgelerindek tag’lar (HTML kodları) “<” ve “>” işaretleri arasına yazılırlar. Yeni bir tag başlatacağımızda kodunuzu <…> işaretleri arasına yazarız ve kodun kullanımını bitirmek istediğimiz zaman da şeklinde kodumuzu sonlandırırız. Bu işaretler arasına yazacağınız kodlarda büyük küçük harf kullanımında özgürsünüz.