İnternetten Satış Yapmanın Püf Noktaları

İnternetten Satış Yapmanın Püf Noktaları

İnternetten satış yapabilmek için nelere dikkat etmeli? İnternetten satış yapmak için dikkat edilecek hususlar. Yüksek hızlı internet bağlantısına sahip olan web tasarımcıları, çalışmalarında büyük resim dosyaları, animasyonlar ve hatta filmler kullanmakta bir sakınca görmezler. Bu web sayfaları her ne kadar kendileri için çok rahat izlenebilir durumda olsa da, ziyaretçiler çoğu zaman bu sitelerin açılış sayfalarını görüntülemeyi bile başaramazlar. Web sitelerini yapmaktaki asıl amaç mümkün olduğu kadar çok kişiye ulaşmak olduğuna göre, mümkün olduğunca hızlı açılan web siteleri yapmalısınız. Bu yazımızda kullanıcıları kaçırmayan, hızlı e-ticaret siteleri hazırlamanın yollarını anlatacağız.

Makalede Neler Var?

Mobil Cihazlar için Destek Sunun

Akıllı cep telefonu ve Tablet PC kullanım oranı artık masaüstü kullanım oranını geçmiş durumda, yakın gelecekte masaüstü bilgisayar kullanım oranını katlaması bekleniyor. Web sitenizin mutlaka mobil sürümü de olmalıdır. Hatta uygulama desteği vererek çok daha hızlı çalışmasını sağlayabilir. Göndereceğiniz bildirimler ile kampanyalarınızı duyurabilirsiniz. Eğer hantal, sürekli kapanan ve hatalar veren bir uygulamaya sahip olursanız uygulamanızı kullanan kullanıcılar tarafından ters tepebilir.

Sosyal Medyanın Gücünden Yararlanın

Sosyal medyanın çıkması ile birlikte pek çok kişinin internet kullanım alışkanlığı da değişti. Özelliklerle uygulamalar ile birlikte neredeyse hiç arama yapmayan bir kesim oluştu. Bu müşteri kitlesine de ulaşabilmek için sosyal medyayı aktif olarak kullanmanız gerekir. Web sitenizden sosyal medya hesaplarınıza kullanıcıları yönlendirmeniz gerekiyor. Bu sayede sosyal medyadan da kampanyalarınızı duyurabilir ve yeni müşteriler edinebilirsiniz.

E-ticaret Sitesinde Açılış Animasyonu Hatası

Sitelerin girişine konulan flash animasyonlar ziyaretçiler için çok bezdirici bir hal alıyor. Neyse ki düşünceli tasarımcılar “Skip Intro” (Giriş animasyonunu geç) düğmeleri kullanıyorlar da, bu işkenceden kurtulmak mümkün oluyor. Günümüzde giriş animasyonu kullanımı oldukça azalmış olsa da, kullanmak konusunda diretenler hala var. Bu animasyonlar konusunda söyleyebileceğimiz birkaç şey var. En kolayı, giriş animasyonu kullanmayın. Kullanmak istiyorum, sanatımı göstermek istiyorum, bunun için yırtınıyorum diyorsanız da bu animasyonun en fazla TV kanallarındaki reklam girişi animasyonu kadar sürmesine özen gösterin. Hele animasyonda müzik varsa, bunun sesi mutlaka kısılabilmeli ve animasyon istenirse tamamen geçilebilmeli.

Açılış Sayfası Fonksiyonel Olmalı

Özellikle firma tanıtım sitelerinde web adresine girildiğinde ilk açılan sayfa firmanın logosunu ve bir giriş düğmesi içerir. Bu sayfanın kullanımının gerçekten mantıklı olması için üç neden olabilir. Birinci nedende, sitenin içeriği çok ağırdır ve bu sayfa olabildiğince hafif olarak, gelen ziyaretçinin içerideki ağır içeriği yüklemek zorunda kalmadan önce doğru yerde olup olmadığını anlaması için kullanılır. İkinci mantıklı sebepse, kullanıcıya dil tercihi, Flash / HTML tercihi ya da ağır içerik / hafif içerik tercihi yaptırmak olabilir. Üçüncü neden olarak, ki aslında bu diğer nedenlerle birlikte kombine olarak kullanılmalı, gelen ziyaretçiye hafif bir sayfa içerisinde adres, telefon, elektronik posta gibi erişim bilgilerini sunmak olmalı. Böylece sadece firmanın telefonunu ya de elektronik posta adresini aramak için siteye gelen birinin büyük bir içeriği yüklemeden aradığı bilgiye ulaşması sağlanmış olur. Özetlersek, açılış sayfası kullanılacaksa, bu hafif olmalı, erişim bilgilerini vermeli ve kullanıcıya tercih seçeneği sunmalı. Ancak, firma tanıtım sitelerinin aksine, alışveriş sitelerinde önemli olan ürünleri çok hızlı bir şekilde sunmaktır. Bu nedenle, satış sitelerinde açılış sayfalarına yer vermeyin. Anasayfada öne çıkarmak istediğiniz ürünleri, kampanyaları, kayıt olma bağlantılarını sunun.

Sayfayı Açılış Hızını Artırın

Alışveriş sitelerinde genelde ziyaretçileri siteye çok sık uğradığı ve çok hızlı bir şekilde kolayca alışveriş yapmak istediği için bir açılış sayfası olmaz. Bunun yerine öne çıkarılan ürünler, kampanyalar ve bölüm linklerinden oluşan bir anasayfa yapılır. Bu sayfalarda dikkat edilmesi gereken kural, sayfadaki ürün sayısının ve resim ağırlığının düşük tutulmasıdır. Bazı sitelerde açılış sayfasında örneğin kırk tane 200 x 150 piksellik resim içeren ürün alt alta sunuluyor. Bunun yerine yapılması gereken, yine örnek olarak en yeni ürünler ya da önemli ürünleri 200 x 150 piksel boyutundaki resimle verip, alttaki ürünlerde 120 x 90 resim vermek, bunların altında da diğer ürünleri resimsiz verip toplam 15 – 20 üründe işi bitirmektir. Böylece siteye sık sık gelen bir ziyaretçi sadece birkaç ürün güncellendiği halde tonlarca ürünü yeniden yüklemek zorunda kalmaz.

Doğru Resim Formatını Seçin

Web sayfalarında en çok kullanılan üç resim dosyası türü, GIF, JPEG ve PNG’dir. GIF ve PNG şeffaflık içeren resimlerde kullanılabilirken, JPEG resimler mutlaka arka plan içerir. Web sitenizdeki tüm resimler için “bu formatlardan birini seçip kullanın” şeklinde bir kural yok. Yapılması gereken, bir yerde kullanılması gereken resim için farklı formatlarda alternatifler varsa, bunlardan hafif olanını kullanmaktır. Eğer kullanılacak resmi kendiniz oluşturuyorsanız, bunu GIF ve JPEG olarak ayrı ayrı kaydedin, hangisi dosya boyutu olarak küçükse onu kullanın. Çoğunlukla vektörel çizim programlarıyla elde edilmiş olan, genelde çizgilerden oluşmuş resimler GIF formatında, fotoğraflar ve karışık resimlerse JPEG formatında daha küçük dosya boyutuna sahip olurlar. Renk sayısının artışı da GIF formatını olumsuz etkiler, dosya boyutunu büyütür. Bir resmin içinde büyük tek renkli alanlar varsa, bunlar Bitmap formatı için “kırmızı piksel + kırmızı piksel + kırmızı piksel + kırmızı piksel” şeklinde peş peşe gelen bin tane kırmızı pikselden oluşurken, JPEG formatı için “1000 kırmızı piksel”dir.

Bir yerde kullanabileceğiniz biri çizim, diğeri fotoğraf olmak üzere iki resim varsa, bunlardan çizim olanını tercih edip GIF formatında sayfanıza koyun. Bu hafiflik açısından en iyi seçim olacaktır. Resimleri hafif tutma konusu için özel olarak hazırlanmış birçok yazılım bulabilirsiniz. Çoğu web tasarımcının tercihi olan Photoshop programında hem imaj hazırlayıp hem bunun boyutunu minimize etmek için ideal yazılımdır denilebilir. Photoshop’un içinde bulunan “Save for Web” seçeneği, ayrıntılı ayar seçenekleriyle ideal ağırlıkta resim dosyaları hazırlayabilmenizi sağlıyor. File menüsünün altında bulabileceğiniz bu özellik, GIF, JPEG, iki ayrı PNG ve WBMP formatlarında resim kaydetmenize olanak sağlıyor.

Resimlerin Alternatifi Olsun

Web sitenizde kullandığınız animasyonlu GIF’lerin ilk karesinde mesajınızın yer almasına özen gösterin. Çünkü bazı kullanıcılar animasyonlu GIF’lerin animasyon özelliğini web tarayıcıdan kapatmış olabilir. Bu durumda sadece ilk karesi görünümde kalır. Resimlerin ALT tag’ına konuyla ilgili bir açıklama yazın, bu hem resim ziyaretçiye bir şey ifade etmediğinde onun ek bilgi almasını sağlar hem de resim görüntülenemiyor olsa bile bu açıklama görünür.

Gereksiz Script’lerden Kurtulun

Web tasarımcıların çoğu, her site için önce bir şablon sayfa hazırladıktan sonra, bunu çoğaltarak gerekli değişiklikleri yapıp siteyi tamamlarlar. Bu durumda ilk şablon sayfadaki script’ler de tüm sayfalara taşınmış olur. Bu yüzden, site kodunuzda script’ler bulunuyorsa, bu script’leri kullanılmayan sayfaların kodundan çıkarın. Böylece kodlar gereksiz yere yüklenmeyeceği için, sayfaların yüklenmesinde hızlanma sağlanmış olur. Sitelerde fareyi takip eden logo, kar yağması gibi animasyon amaçlı script’ler kullanmayın. Bunların hem sorun çıkarma olasılığı vardır hem de çoğu kullanıcının hoşuna gitmez.

İyi Bir Yönlendirme Sistemi Kurun

Tüm bunların dışında, sitenizde iyi bir navigasyon sistemi kullanarak kullanıcıların sayfa sayfa gezmek yerine hedef sayfalara kolayca ulaşmalarını sağlarsanız, ziyaretçilerinizi sevindirmiş olursunuz.

Dikkati İstediğiniz Yere Yönlendirin

Öne çıkarmak istediğiniz bölümleri, dikkati oraya çeken animasyonlarla ya da can alıcı spotu ferah bir bölge içinde kullanarak belirgin hale getirin. Kargaşa içindeki ürünlere dikkati çekemezsiniz. Sayfa üzerinde bir noktaya dikkat çekmek istiyorsanız, çevresinde biraz boşluk bırakın, belirgin karakterlerle yazılmış bir spot kullanın ve onu konuyla ilgili bir resim ya da küçük bir animasyonla tamamlayın. Resim üstü metin içeren bölgelerde metnin resmin içinde boğulmasını engelleyin, zıt renkler kullanın.