Sıfırdan Kendi Web Sitemi Nasıl Kurabilirim

Sıfırdan Kendi Web Sitemi Nasıl Kurabilirim

Web site sahibi olmak istiyorsunuz fakat işe nereden başlamanız gerektiğini bilmiyorsanız bu makale size rehber niteliğinde olacaktır. Yazımız şuraya tıklayın buraya kaydolun şeklinde değil bilgilendirici yani yol gösterici şeklinde olacaktır. Web sitesi nasıl hazırlanır, kişisel ve kurumsal web siteleri farkları nelerdir, hangi yollar izlenmeli gibi çeşitli bilgilendirmeler yapacağız. Eğer bu işe yeni başlamış birisiyseniz oturup kodlarla boğuşmak size bir hayli vakit kaybettirecektir. Günümüzde hazır sistemler sayesinde sadece 30 dakika içersin de web sitesi kurmak mümkün hale geldi. Aslında tek sorun site sahibi olmak isteyen kişilerin bu işe nereden başlayacaklarını bilmemeleridir.

Makalede Neler Var?

Web Sitesi Nasıl Yapılır

İnternet siteleri temelde 3 aşamada oluşturulur.

1. Fikir aşaması (Web sitenin içeriği ne olacak)
2. Gerekli Araçları satın alma (Domain, Hosting ve Yazılım)
3. İçerik Üretimi (Yazı ve Görseller)

Web Sitesi Oluşturmak İçin Gerekli Adımlar

Marka Olmak İçin İyi Bir Alan Adı Seçimi (Alan adı Seçimi ve Satın alma)

Domain yani alan adı satın alama işi eskiden bir hayli zordu, çünkü web site sahipleri alan adı kapmak için adeta birbirleriyle yarışır vaziyetteydi. Artık durum bu şekilde değil, pek çok alan adı boşa çıkmış durumda, alan adı seçimi yaparken oldukça kısa bir isim seçmeyi unutmayın. Çünkü gerek akılda kalıcılık açısından gerekse ismi yazıp girerken kısa ve akılda kalıcı olmasına özen gösterin. Artık alan adları pek çok uzantıyı içinde barındırıyor. Com, net, org, com.tr, tc, tv gibi pek çok uzantı bulunuyor. İlk iş Google alan adı yazın ve çıkan birkaç siteden beğendiğiniz birine üye olup alan adı satın alabilirsiniz.

Yazılım Seçimi ( İçerik Yönetim Sistemi Seçimi)

En zor kısım burası olsa gerek, çünkü bir çok web site sahibi olmak isteyen kişi, işin bu kısmında takılmaktadır. Kod bilmeden web site sahibi olmak istediğiniz için olabildiğince hazır scriptler yani şablonlar ile birlikte sunulan içerik yöneticilerini tercih edeceğiz. İçerik yönetim sistemlerinin size sunduğu Yönetici Paneli sayesinde web sitenize yeni içerikler girebilecek kolayca tasarımsal değişiklikler yapabileceksiniz. İnternet üzerinde birçok İçerik Yönetim Sistemi (CMS) bulunuyor.

En iyi web sitesi platformları ve popüler CMS sistemleri

1. WordPress

Pazar payı: %59,9
İzlenen aktif site sayısı: 26,701,222
İlk bir milyondaki sitelerin sayısı: 239,139

2. Joomla

Pazar payı: %6.6
İzlenen aktif site sayısı: 2,009,717
İlk bir milyondaki site sayısı: 13.480

3. Drupal

Pazar payı: %4,6
İzlenen aktif site sayısı: 964,820
İlk milyonda yer alan site sayısı: 23,330

4. Magento

Pazar payı: %2,4
İzlenen aktif site sayısı: 372,915
İlk bir milyondaki site sayısı: 12.095

5. Blogger

Pazar payı: %1,9
İzlenen aktif site sayısı: 758,571
İlk bir milyondaki site sayısı: 15,779

6. Shopify

Pazar payı: 1.8%
İzlenen aktif site sayısı: 605,506
İlk bir milyondaki site sayısı: 11,587

7. Bitrix

Pazar payı: %1,5
İzlenen aktif site sayısı: 200,210
İlk bir milyondaki site sayısı: 3,925

8. TYPO3

Pazar payı: %1,5
İzlenen aktif site sayısı: 582,629
İlk bir milyondaki site sayısı: 3,568

9. Squarespace

Pazar payı: %1,5
İzlenen aktif site sayısı: 1,390,307
İlk milyonda yer alan site sayısı: 9,799

10. PrestaShop

Pazar payı: %1,3
İzlenen aktif site sayısı: 262,342
En çok bir milyonda site sayısı: 2,099

Bu CMS’lerin nasıl yükleneceği kendi web sitelerinde olduğu gibi sayısız Türkçe dokumanda bulunuyor. Bu nedenle beğendiğiniz CMS sisteminin kurulumunu kolayca yapabilirsiniz.

Bu sistemlerin bazıları kendi sunucuları barındırdığı gibi bazıları da Scripti size kendi sunucunuza yüklemek üzere yazılımı vermektedir. Tabi bu durumda biraz daha teknik bilgi bilmeniz gerekiyor. Bunun için başlangıçta hosting işi ile uğraşmamanızdır. Örneğin WordPress veya Blogger seçimi yaptıysanız hosting ile uğraşmazsınız. Alan adı alıp içersin de barındırdıkları hazır şablonlarla başlayabilirsiniz.

Arama Motorlarında Üst Sıralarda Çıkma

Web sitenizin içeriklerini kendiniz oluşturun. Yani özgün içerikler girin, rakiplerinizi kopyalamak size sadece zaman kazandırır. Şu soruyu sorun kendinize, Arama motorlarında karşınıza birbirinin kopyası olan aynı sitelerin çıkmasını ister miydiniz? Arama motorlarının kendince kriterleri vardır. SEO terimini araştırıp web sitenize uygulayın. Sosyal medya ve tanıtım makaleleri ile sitenize yönlendirmeler yapın.