Youtube’de Başarısız Olmanızın Nedeni

Youtube’de Başarısız Olmanızın Nedeni

Youtube’de başarılı olamamanızın nedenlerini sıralayacağız. Videolog (Vlog) dediğimiz olay aslında video günlüktür. Daha önceleri bloglarda yazılı ve görsel olarak günlük tutan insanlar artık bu işlemi video olarak yapaya başladı. İster tecrübelerinizi anlatabileceğiniz, isterseniz tartışma ortamları yaratabileceğiniz, filmleri, kitapları, ürünleri tanıtabileceğiniz yada tamamen komedi-eğlence amaçlı bir hesap açabilirsiniz. Açacağınız kanal eğer sektöründe yani alanında tek değilse mesela şöyle bir örnek verelim, nasıl makyaj yapılır veya teknolojik ürün tanıtımı gibi genel bir anlatım yapıyorsunuz. Bu yaptığınızı binlerce kişi yapıyor. Neden sıralamada sizin çektiğiniz video en önde çıksın ve insanlar izlesin. Bu sorunun cevabı aslında sizi başarılı yapan faktördür. Eğer video çektiğiniz alan hobiniz veya sevdiğiniz bir iş değilse zaten hiç başlamayın çünkü bir noktadan sonra içerik üretemezsiniz. Sırf bir başkası bu alanda başarılı oldu bende benzerini yapayım gibi bir düşünceniz varsa hemen vazgeçin.

Makalede Neler Var?

Video Kalitesinin Önemi

Google geçtiğimiz günlerde video kalitesi yüksek olan videoalara sıralamada öncelik vereceğini duyurdu. Bu nedenle sizde kayıt için 4K çözünürlüklü videolar kullanmalısınız. Günümüzde yeni çıkan telefonlar 4K çözünürlükte kayıt yapabiliyor. Eğer harici bir kamera kullanıyorsanız 4K özelliği olup olmadığına mutlaka kontrol etmelisiniz. Bunun yanı sıra videoları çektiğiniz ortamlar çok önemli, ortamın yeteri kadar aydınlık olup olmadığını kontrol edin. Ortamın net olması ziyaretçiler için önemli, ekipmanınıza birde ışık eklemelisiniz. Youtuber’lar için artık pratik stüdyo ışıklandırma setleri satılıyor. Özellikle yabancı sitelerden alarak bu işin maliyetini oldukça düşürebilirsiniz. Bazı yotuber’lar aslında sütüdyoda bu işi yapıyor. Tıpkı dizi film çeker gibi hazırlık aşamasından geçiyorlar. Makyaj ortam ve ışıklandırma hazırlanıyor ve kayda başlanıyor.

Ses Kalitesinin Önemi

Bir sürü video yüklemesine rağmen izlenme alamayan ve bu duruma isyan eden bir youtuber’a denk geldim, oldukça karanlık kötü çözünürlükte kayıt yaptığı gibi ses kalitesi çok düşüktü. Söyledikleri anlaşılmadığı gibi cızırtılar ve dip sesleri yüzünden videoyu kapattım. Eğer videolarınız bu şekilde ise ziyaretçilerinizin yapacağı hareket bu şekilde olacaktır. Eğer cihazınızın mikrofonu yetersiz kalıyorsa mutlaka harici bir mikrofon satın almanız gerekiyor. Böylece izleyicilerinize berrak bir ses aktarmış olacaksınız.

Video Çekimine Önceden Hazırlık Yapılmalı

Video çekimlerinizi yapmaya başlamadan önce kurgulamanız gerekiyor. Ne konuşacağınızı bir metin olarak hazırlayın, video anlatımı sırasında eeee, ııııı gibi düşünme sesleri çıkartmayın. Eğer bunu yapmak istiyor, her şeyin doğal olduğu izlenimi vermek istiyorsanız hazırlayacağınız kurgunun içine eklemelisiniz. Yani planlı bir hareket olmalı. Kamera karşısında düşünmek yada beklemek izleyici için eksi puandır.

SEO’ya Uygun Videolar Ekleme

Videolar için en önemli unsur başlıktır. Doğru başlığı yazmanızın yanı sıra insanların merakını cezbedecek başlıklarda seçilebilir. Bunu haber siteleri çokça yapıyor. Yanıltıcı bir başlık kullanıp farklı bir içerik sunuyorlar. Bu durum takipçi kazanmanızı engelleyebilir. Bu nedenle başlıklarını kandırmaya yönelik yerine ilgi çekici yapmaya çalışın. Açıklama bölümüne minimum 150 kelimeden oluşacak bir metin girin. Bir diğer önemli faktör ise etiketlerdir. Bu bölümü saçma sapan doldurmayın sakın, videonuzun içeriği neyse o konuyla ilgili içerikler eklemelisiniz.

Tüm Bunları Yaptınız Hala İstediğiniz Başarıyı Yakalayamadınız

Evet, başlıkta da belirttiğimiz gibi teknik olarak tüm her şey tamam ancak izlenme hala yok, nerede yanlış yapıyorsunuz? Çünkü hala yaratıcı bir fikir ortaya atıp bu fikri kurgulayıp videoya aktaramadınız. Bu da biraz sabır ve süreklilik isteyen bir durumdur. Pek çok youtuber’ın ilk videolarına bakın izlenme almayan oldukça sıradan videolardır. İçeriğinizi yeteri kadar geliştirip video eklediğinizde videolarınızın kalitesi gittikçe artacaktır. Bir süre sonra videolarınızın artık paylaşılmaya başladığını ve aboneler kazanmaya başladığınızı göreceksiniz.