Diyafram Değerleri Nelerdir Fotoğrafta Etkisi Nedir

Diyafram Değerleri Nelerdir Fotoğrafta Etkisi Nedir

Dijital fotoğraf makinelerinde ve kameralarda sıkça geçen diyafram terimi ne anlama gelmektedir. Cihazların teknik özellikleri arasında geçen diyafram değerleri ne ifade etmektedir. Diyafram İngilizcede Aperture terimine karşılık gelir ve açıklık anlamına gelmektedir. f-stop adıyla bilinir. Diyafram açıklığın çapını yani geçen ışığın miktarını belirleyen yaprakların hareketine denir. Belirli bir diyafram çapına sahip olan dijital fotoğraf makinelerinin ve kameraların görüntü sensörlerine aynı diyafram değerinde aynı miktarda ışığın düşmesi anlamına geliyor. Diyaframın tamda bu noktada belirli noktalarda durakları bulunuyor. Sayısal açıdan en büyük rakamı temsil eder.

Makalede Neler Var?

Diyafram Değerleri Nelerdir?

Dijital fotoğraf makinelerinde ve kameraların tekik özellikleri arasında geçen diyafram değerleri f olarak ifade edilir. F değerlerinde lensin sahip olduğu açıklıkların birbirleri ile ilişkisi ifade edilir.

f 1.0, f 1.2, f1.4, f1.8, f2, f2.8, f4, f5.6, f8, f11, f16

Bu f değerleri 1/3 duraklı diyafram değerleridir. Her bir değer kendinden bir önceki değerin sağladığı 1/3 oranında daha az ışık anlamına gelir. Mesela burada f/16 da en az ışık girecek anlamına gelir.

Diyaframın Fotoğraflara Etkisi Nedir?

Diyafram ışık miktarı kadar oluşturulacak görüntüyü de önemli ölçüde etkiler. Çöyle bir örnek verecek olursak, küçük f değeri ile odaklama yaptığınız bölge net görünürken arka planda kalan ve ön taraftaki alanın bulanık olduğunu görürsünüz. Yani odak bölgenizi binevi diğer alanlardan kurtarmış olursunuz. Eğer ekeceğiniz fotoğrafta çok daha geniş bir alanın net görünmesini istiyorsanız f değeri yüksek modda fotoğraf çekmelisiniz. Buna en iyi örnek manzara fotoğrafıdır.

Yüksek f değeri kullanmak isteyebileceğiniz bir diğer alan ise yüksek büyütme oranlarının kullanıldığı makro çekimleridir. Makro çekimlerde alan derinliği çok düşük olduğundan fotoğraftaki net alanın oldukça küçük olmasını sağlamaktadır.