Fotoğraf Makinesi Terimleri ve Anlamları

Fotoğraf Makinesi Terimleri ve Anlamları

Dijital fotoğraf makinesi satın alacaksınız ancak cihazın Teknik özelliklerini incelediğinizde size vaat edilen bir takım özelliklerin ne anlama geldiğini bilmiyorsanız bu rehber tam size göre diyebiliriz. Çünkü bu makalede dijital fotoğraf makinelerinde adı geçen terimlerin ne ifade ettiğini anlatacağız. Böylece adı geçen fotoğraf makinesi terimlerini rehberimizden karşılaştırarak verilen değerler üzerinden karşılaştırma yapabileceksiniz. Firmalar rekabeti artırdıkça dijital fotoğraf makinelerine her geçen gün yeni özellikler eklemektedirler ve bu özellikleri ne işe yaradığını alanında uzman değilse kullanıcının takip etmesi çok zor.

Daha önce Fotoğraf Makinesi Alırken Nelere Dikkat Etmeli adlı konumuzda fotoğraf makinelerini COMPACT, SUPERZOOM ve D-SLR olarak kategorize etmiştik şimdi ise bu makinelerin özelliklerinde adı geçen terimlerden bahis edeceğiz.

Etkin Piksel: Fotoğraf makinesinin görüntü çözünürlüğü milyonlarca küçük noktalar (piksel) ölçülür. Etkili megapiksel aslında görüntü yakalamak için kullanılan megapiksel sayısıdır bu sayı genellikle mevcut toplam megapiksel sayısından biraz daha düşüktür.

Optik Zoom: Bu özellik lensin gerçek zum yeteneği olduğunu, Objektifi görüş alanını küçültme veya büyültme yapabildiğini anlatır.

Dijital Zoom: Bu özellik gerçek zum değildir. Yalnızca kırpma yaparak görüntünün piksel değerini büyüterek zum simüle ediyor. Görüntü kalitesini bozduğu için tavsiye edilmemektedir.

Lens: Genellikle 35mm (film kamera) eşdeğeri cinsinden verilen Lens Odak Uzunluğu 25-388mm lensi bir fotoğraf makinesinin görüntü sensörü arasındaki mesafe (mm olarak). Optik zoom olmadan kameralar sabit bir odak varken optik zoom’lu kamera, odak uzunlukları bir dizi var.

Sensör: Dijital fotoğraf makinelerinde ışığa duyarlı olan ve görüntünün oluşturulmasını sağlayan kısımdır. CCD ve CMOS tipi en yaygın kullanılandır.

Sensör Boyutu: 1/2.3 ” ve 2/3″ CCD veya CMOS görüntü sensörü boyutları genellikle bir inç örneğin 1/1.8 fraksiyonları ile ölçülür. Genel olarak, sensör büyüdükçe, daha iyi görüntü kalitesi verir.

Ekran: Köşeden köşeye çapraz olarak ölçülen inç değeridir.

Vizör: LCD ekran sadece objektifteki görüntüyü aktarmayı sağlar. Geleneksel optik vizör ek olarak bulunur. Çoğu dijital kameralar da bir renkli LCD panel bu görevi yapar.

Görüntü Sabitleme: Dijital kamera videolarda sarsıntıları telafi eder.

Burst Modu: Sürekli çekim modu olarak adlandırılan, seri çekim modunda deklanşöre tek bir tıklama ile hızlı bir şekilde arkaya birden fazla çekim yakalar. Hareketli nesneleri çekerken bu yararlı bir özelliktir.

Depolama: Fotoğrafların saklanması için bir dijital fotoğraf makinesi içine yerleştirilmiş dahili bellektir.

Harici Depolama: cihazın size sunduğu kart slotu desteğine uyumlu kartı taktıktan sonra depolama alanını genişletebileceğiniz özellik. (Hafıza Kartı)

Deklanşör Hızları: 4 – 1/4000 sn. bir kamera deklanşör açar ve bir görüntü yakalamak için kapatır oranı tipik olarak bir saniyenin kesirleri ile ölçülür. Daha hızlı aksiyon çekimleri için iyi iken Yavaş deklanşör hızları, düşük ışık koşulları için kullanılır.

Diyafram Aralığı: F/3.5 – f/5.5 aralığı, f-stop sayıları ile ifade edilir. Objektifin aldığı ışık miktarını düzenleyen yapraklardan oluşmuş bir düzenektir.

Beyaz Ayarı: Otomatik, Önceden ayarlanmış manuel, Günışığı, true-to-life renk sağlamak için herhangi bir aydınlatma değerlendirmek ve renk koşullarını telafi eder. Floresan, bulutlu, flaş ayarları bulunur. Çoğu dijital kameralar otomatik beyaz dengesi ayarları yanı sıra manuel gibi ayarları geçersiz kılma seçeneği bulunuyor.

ISO: Kameranın ışığa karşı olan hassasiyet hızını ifade eder. Yüksek ISO değeri düşük ışık koşullarında net görüntü verir.

Self-Timer: 10 sn. veya 2 sn. fotoğrafçı resmin içine almak için birkaç saniye boyunca kamera deklanşör geciktirir.

USB: Dijital kameradan bilgisayara görüntü aktarmak için kullanılan bağlantıdır.

HDMI: Dijital kameraları televizyona bağlayarak yüksek görüntü kalitesinde izleyebilirsiniz.

Tripod: Dijital kamerayı sabitlemek için kullanılan temel bir dişli sokete verilen addır.

JFIF – JPEG: JPEG resim dosya formatının özel bir tipidir. EXIF olarak ta bilinir. JPG olarak ta ifade edilir. Bu dosya formatının kullanılma sebebi resmi sıkıştırılmış bir şekilde kaydeder.

SLR: Single Lens Reflex kelimelerinin baş harflerinden oluşan kelime tek objektifli kamera demektir.

Firmware: Bu özelliğe kısaca dijital kameralardaki işletim sistemidir diyebiliriz. Bu sayede dijital kamera kontrolü sağlanır.

EV: İngilizce exposure value kelimelerinden gelmektedir.  Türkçesi pozlama değeridir. Dijital kamera dilinde daha çok artı/eksi yönde yani daha karanlık ya da daha parlak yönde kameranın yapabildiği pozlama değerini ifade etmektedir.