BIOS Bozulunca Ne Yapmak Gerekir

BIOS Bozulunca Ne Yapmak Gerekir

BIOS arızalanınca ne yapmalı? BIOS arızası giderme yöntemleri nelerdir? BIOS’u bir bilgisayarın kalbi olarak nitelendirmek pek de yanlış olmayacaktır ve bu yüzden bilgisayarınız için bu kadar önemli bir bölümle ne yaptığınızı gerçekten iyi bilmiyorsanız çok fazla oynamanızı tavsiye etmiyoruz. Eğer BIOS’unuzu yeni bir sürümle güncellemeniz gerekirse bu işi DOS içerisinden çalışan Flash programlarıyla yapmanızın Windows içerisinden yapmaktan daha güvenli olacağını hatırlatmak isteriz.

Eğer BIOS’unuzla herhangi bir problem yaşamıyorsanız, sonradan çalışmayan ağ, USB, disket sürücü veya optik sürücü ve hatta beklenmeyen problemler çıkaran bir anakartla uğraşmamak için sadece yeni bir sürüm çıktı diye BIOS’unuzu güncelleme isteğini bastırmak daha iyi olacaktır.

Eğer bilgisayarınızın BIOS’u bozulursa bu durumu çözebilmek için bazı yollar mevcut. Bunlardan birisi günümüzde epey yaygınlaşan çift BIOS’lu anakartları kullanmak. Bu tip anakartlarda eğer ana BIOS bozulursa anakartla beraber gelen bir araç sayesinde yedek BIOS’un içerdiği veri ana BIOS’a transfer edilebilir. Eğer anakartınız böyle bir özelliği desteklemiyorsa üzülmeyin, kullanabileceğiniz bir diğer çözüm yolu, anakartta BIOS’un yer aldığı yongayı incelemek. Eğer bu çip çıkarılabilecek nitelikteyse, anakart üreticisiyle veya ithalatçısıyla temasa geçin ve bu çipin tek olarak satılıp satılamayacağını öğrenin. Eğer yongayı alabiliyorsanız sorununuz çözülecektir. Örneğin geçmişte Çernobil virüsü ortalığı kasıp kavururken Türkiye’de Asus anakartlar için bu çözüm sağlanmıştı. Son olarak bir diğer çözüm yolu daha var ama bu çözüm yolu hem riskli hem de zor. Bu çözüm öncelikle aynı anakarta sahip bir arkadaşınızın bulunmasına ve o arkadaşınızın tüm risklere rağmen size BIOS yongasını (tabii eğer çıkarılabilir tipse) vermesine bağlıdır.

Eğer aynı BIOS’a sahip bir arkadaşınız size çipini ödünç vermeye razı olduysa “hot flashing” metoduyla bozulmuş BIOS’unuzu tamir edebilirsiniz. Bunu yapmak için öncelikle çalışan anakartı kullanarak disket sürücüsüyle BIOS Flash programını çalıştırın. Bu programı çalıştırdıktan sonra elektrik akımı yaratmayacak bir alet yardımıyla bilgisayar ve Flash programı çalışırken BIOS’u yerinden sökün, bozuk olanı yerine takın ve BIOS Flash programıyla BIOS yükleme işlemine devam edin. Her şeye rağmen işler yolunda giderse çalışan iki yonganız olacaktır.